[Giulietta] Radio

andrzejm36

Nowy
Auto
Gulietta 1,4 T MA 170 KM
Mam takie pytanie..czy nasze autka mają tzw. logikę zapłonu..
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/ignilog.htm
..pamięć radia polegającą na tym że jeśli radio wyłączę przyciskiem potencjometru / radio navi / i schowa mi się ekran nawigacji i wyłączy radio w czasie jazdy to auto pamięta te ustawienia i w momencie ponownego załączenia stacyjki nie podnosi mi automatycznie ekranu nawigacji aż do momentu kiedy je załączę przyciskiem potencjometru ponownie.W innych przypadkach oczywiście startuje razem ze stacyjką i chowa się po wyłączeniu auta .Czasami jest konieczność np. w przypadku programowanie alarmu :) kilkukrotnego załączenia stacyjki lub nawet jeśli nie masz ochoty na żadne dźwięki :) a ekran wstaje.Może wydziwiam ..ale trochę mnie to denerwuje i obawiam się o mechanizm zębatek w podnoszonym ekranie.A możne nie doczytałem uważnie instrukcji..??

Ostatnia edycja:
Trochę obok tematu, ale w audi radio wyłącza mi się nie po wyłączeniu zapłonu, ale dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. W alfie po wyłączeniu silnika żeby słuchać dalej radia muszę je ponownie uruchomić przyciskiem - szkoda, że stacyjka w guliettcie nie ma takiej dodatkowej pozycji.

chodzi mi o to abym z przycisku wyłączył radio a ono nie będzie się automatycznie załączać po ponownym załączeniu stacyjki tylko kiedy przyciskiem przy potencjometrze załączę je ponownie.
west_23 ..Ty masz taką funkcję ?

No przecież jest opcja w menu "ostatni stan" czy jakoś tak. Ale z tego nie korzystam, bo lubię jasne sytuacje, to znaczy gdy radio zawsze samo się włącza i wyłącza albo nie.

Roman35 ..Ty masz chyba polifta i inne radio.W starym 2011 tego / chyba :) / nie ma . Doczytałem w instrukcji i str.17 że..

System włącza się po ob róceniu kluczyka
w wyłączniku zapłonu w pozycję MAR i wyłącza
się po obróceniu kluczyka w wyłączniku
zapłonu w pozycję STOP.
Po naciśnięciu przycisku (ON/OFF) 1-rys. 1
także możliwe jest włączenie/wyłączenie
systemu.
Jeżeli system zostanie włączony przy silniku
wyłączonym zgaśnie automatycznie
po około 20 minutach.

szkoda..warto by przerobić chociaż ten ekran aby nie wstawał za każdym razem :)..załączenia stacyjki

Ostatnia edycja:
chodzi mi o to abym z przycisku wyłączył radio a ono nie będzie się automatycznie załączać po ponownym załączeniu stacyjki tylko kiedy przyciskiem przy potencjometrze załączę je ponownie.
west_23 ..Ty masz taką funkcję ?

Jak wyłączę radio przy odpalonym aucie to dopóki nie włączę go ręcznie to przy ponownym odpalaniu nie załączy się samo.

czyli masz...:)./ dzięki za info / Bez sensu jest to że nie ma tego w radiu z nawi. Chyba chodzi im o to że na monitorze wyświetlane są inne funkcje typu DNA itd. Dlatego ten głupi ekranik cały czas się podnosi...

Ja bym chciał ten "głupi ekranik" ale nikt nie wie czy zadziała radio z navi jak fabrycznie nie było.
Oczywiście przy wymianie całości.

a dlaczego by nie miało zadziałać...tylko dość dużo pracy z kabelkologią / antena , wiązka itd. /No i sprawa map.Mapa ma wygenerowany kod w powiązaniu z Vinem auta.Nowo założona nawigacja może nie zadziałać jeśli chodzi o czytanie mapy w innym aucie.Jest to info nie potwierdzone ale karta sd z mapami włożona do nawigacji w innym aucie nie działa.
http://fcagroup.navigation.com/cms/page.ActivationInstructions/en_GB/FiatEMEA/EUR
Nie wiem jak po przełożeniu całości.Jeśli się mylę to pewnie mnie koledzy zaraz poprawią.Było tych tematów wiele na forum..TomTom , Garmin itd. to środki alternatywne w stosunku do mało aktualnych i drogich map
http://www.forum.alfaholicy.org/mit...z_fabrycznej_nawigacji_giulietty_porady_.html
http://fcagroup.navigation.com/prod...g_AlfaRomeo_Giulietta_2011/en_GB/FiatEMEA/EUR
Jeśli chodzi o dołożenie oryginalnej nawi to sobie chłopaki radzą
http://forum.clubalfa.it/threads/ra...tta-guida-dettagliata-per-il-montaggio.70797/
Ja osobiście poszedłbym w kierunku zestawu b&m i USB w oryginalnym radiu plus możne TomTom / zachowuje schowek na pierdołki i mam dożywotnią aktualizacje / lub jakiś kombajn od chińczyka coś na zasadzie / choć drogo /
https://www.alibaba.com/product-detail/car-autoradio-for-2008-2014-ALFA_1925805503.html

ps. a dla tych co już mają aby dołożyć kamerę cofania i jakieś dvd lub inna nawigacje z wyjściem rgb to chyba najtaniej znalazłem tu
https://www.car-tronic.pl/interfejs-wideo-2-videorvcrgb-input-citroen-peugeot-ng4-flip-up-p8653

Ostatnia edycja:
Nie chciałem zakładać nowego tematu :rolleyes:

Przestał działać ekran wysuwany ... otwiera się, natomiast kompletnie nic nie wyświetla.

Oczywiście teoretycznie. Może ktoś się po prostu spotkał z takim problemem ?!

a wie może ktoś co jest przyczyną czasem długiego włączania się radia z navi na ekranie logo Alfy po czym zaczyna grać a czasem startuje od razu. Zdarza się to nawet po krótkim odstępie od wyłączenia stacyjki i ponownym włączeniu

Seweryn80 .. spróbuj resetować urządzenie AlfaOBD. Miałem coś takiego że jeden kanał grał mi ciszej..pomogło. Sprawdź również czy radio nie ma jakiś błędów. Jest tam dużo kości pamięci..czasami coś nie załaduje się prawidłowo i może dlatego te problemy. Mi też czasami wstaje urządzenie jakieś 15 sek. a czasami gra zaraz po załączeniu stacyjki..
czyli ..TTTM ;)

a.jpg

Ostatnia edycja:
nie mam błędów na radiu

Też nie chcę zakładać nowego tematu.
W Giuliett'ce z 2010r mam radio z Blue & Me. Od niedawna mam następujący problem: Radio się nie włącza. Włącza się czasami, ale częściej nie. Czy to jest znany problem? W związku z powyższym czy kupno nowego radia gdyby to okazało się walnięte wiąże się z zakodowaniem? (to już było na forum ale interesuje mnie konktretna odpowiedź dla tego modelu).
z góry dzięki :D

tak..kupno nowego radia wiąże się z kodem tego radia / są firmy które to robią lub strony internetowe .. generatory kodów itd./. Wymontuj swoje radio i daj je jakiemuś elektronikowi..jeśli masz możliwości to sam je rozkręć i sprawdź czy nie dostała się wilgoć ..może masz obluzowane wtyczki lub uszkodzony / zagięty kabel /. Nie ma co gdybać tylko zdjęć maskownicę / pamiętaj jedna śruba torx do odkręcenia w schowku przykryta gumową zaślepką / i aluminiowa maskownica jest na zatrzaskach.Wykręcić radio / 4 śruby / i zobaczyć co się dzieje.
IMG_20170924_114303.jpg
2b.jpg

Dzięki za odpowiedź. Ponieważ samochodem jeździ moja mama, to muszę w wolnej chwili się do tego dobrać i spróbować naprawić, dam znać jak coś zdziałam. Dzięki!

Też się podepnę pod temat.

Czy w RadioNavi istnieje sposób na wyłączenie autowysuwania i zamykania panelu LCD? Może przez komputer?
Trochę zaczyna mnie irytować podnoszenie panelu przy każdym włączeniu zapłonu. Już widzę że powoli zaczynają skrzypić silniczki;)

andrzejm36 widziałem, że cos takiego zrobiłeś przy lusterkach na pilota. Czy jest to do ogarnięcia dla laika?

- no i następny ciekawy temat, tez jestem zainteresowany brakiem podnoszenie panelu LCD.

Amortyzatory
Powrót