• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Brera] Radio z obsługą Apple CarPlay

Aquiluus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM, rocznik 2003, wersja przed liftem; Brera 2.4 JTDm 2008
Cześć wszystkim.
Przymierzam się do wymiany radia w mojej Brerze i poszukuję jakiegoś modelu pasującego do Brery ze zwykłym radiem (bez nawigacji) i kierownicą multimedialną.
Wymogiem dla radia jest wspieranie Apple CarPlay. Na razie wybadałem Pioneera, ale może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie i ma jakieś modele do polecenia?
Na co muszę również zwrócić uwagę szukając takiego radia? Wystarczy dobrać odpowiednią przekątną ekranu?

Jeśli masz radio bez nawigacji to musisz szukać radia, które poza ekranem jest de facto 1 DIN.
Wynika to z tego, że we wnęka na radio jest dzielona i oryginalne radio też jest właśnie 1 DIN.
Oczywiście można wyrzucić tę przegrodę, ale jest ona trwale przymocowana, także nie jest to bezinwazyjne.

Jak chodzi o same radia, ja korzystam z Sony. Takie co spełnią powyższy warunek to XAV-AX1000, XAV-AX100, XAV-AX5000.
W dwóch pierwszych doceniam pokrętło głośności. Sprawdź sobie które modele są dostępne, a jeśli są nowsze to trzeba zobaczyć czy mają Carplay lub AA. Są czasem takie co mają tylko jedno z tych rozwiązań. XAV-AX1000 jest o tyle fajne, że ma USB w przednim panelu i nie trzeba go nigdzie ukrywać po schowkach itd. Natomiast ma tylko Carplay, jak zmienisz telefon na Android to lipa.

Do sterowania z kierownicy potrzebny jest adapter za około 230 zł.
Trzeba też kupić ramkę aby wypełnić szparę we wnęce, maksymalnie 50 zł.

Moje radio to XAV-AX200, jest ono grubsze (1.5 DIN), ale ja montowałem w miejsce nawigacji. Carplay działa bez zarzutu i zdecydowanie polecam jeżeli dużo jeździsz. Tym bardziej, że w wielu krajach zabronione jest trzymanie telefonu na szybie, a kratki nawiewu lubią się połamać.

Amortyzatory
Powrót