• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] radio + iphone

roberta

Nowy
Auto
159
Mam alfę z 2010 roku. Zestaw głośnomówiący działa bez problemu (system blue and me i takie chyba podstawowe radyjko - które bardzo mi wizualnie odpowiada). Nie potrafię jednak podłączyć telefonu (iphone 6) jako odtwarzacza muzyki. Kupiłem sobie taki adapterek http://www.autoservis.com.pl/adapter-blue-and-me.html ale on też w moim przypadku nie działa.
Nie muszę mieć sterowania muzyki z klawiatury. Od biedy wystarczyłoby wyjście aux, które nei wiem czy w ogóle u mnie jest.

Chciałem nawet wymienić radio (alpine) ale okazuje się, ze wtedy mogę stracić możliwość odbierania rozmów z kierownicy (a to już byłby ból)

Ciekaw jestem jak ten dodatek miałby działać z iPhonem jak Blue&Me w ogóle nie przewidywało profilu A2DP, a tak właśnie iPhone wysyła audio przez BT. Chyba, że coś dodatkowo masz zainstalować na telefonie...
Jeśli chcesz bezproblemowo połączyć iPhone'a z radiem, to polecam urządzenia firmy Dension. Ja działam w wersji „kablowej” (z uwagi na starszego iPoda) i wszystko działa bez zarzutu (Spotify, Deezer, muzyka z iPoda), ale ja głównie wrzucam długaśne playlisty (Spotify) lub robię Shuffle All (iPod).

Niestety wciskając kilka razy CD nie pojawia mi sie aux.
Mozesz wojtekf napisać coś więcej o swoim rozwiązaniu ?

Ja używam tego
http://www.dension.com/product/gateway-lite-3
Jest jeszcze wersja z BT
http://www.dension.com/product/gateway-lite-bt-gbl3xxx

Działa w ten sposób, że mam do tego dodatkowy kabel do iPoda + przejściówkę na nowego iPhone'a. Dension jest zainstalowany w schowku, podłączony jako zmieniarka (czyli na wyświetlaczu radia musi być CD CHANGER), iPod/iPhone również tam wędruje (iPhone jest urządzeniem testowym, nie korzystam z niego w ogóle jako z telefonu, przynajmniej w Polsce). Na iPodzie robię zazwyczaj Shuffle All i leci przez 30 GB muzyki losowo, zawsze mogę sobie przerzucić na następny utwór (z kierownicy lub przyciskiem radia). Można sobie zdefiniować na iPodzie playlisty, które będą dostępne jako odpowiednie CD emulowanej zmieniarki, ale z tego nie korzystam. iPhone - zazwyczaj z samego iPhone'a włączam jakąś playlistę Spotify pobraną offline i tam też działa Next/Previous z kierownicy i z radia.

W wersji z BT będzie to samo, tylko bym sprawdził dokładnie z producentem jak wygląda obsługa hands-free (teoretycznie powinno działać, ale nie mogę Ci tego potwierdzić na 100%).

A nie możesz podłączyć iphone przez usb?

Sam to montowałes ? Czy to mi zadziała skoro nie mam w radiu aux ?

Nie sam, ale montaż sprowadził się do podłączenia urządzenia do gniazda zmieniarki (bo jest widziane jako CD CHANGER, więc AUX nie jest do niczego potrzebne) i zamocowania w schowku.

Poza tym Dension na swojej stronie ma dokładnie rozpisane z czym współpracuje. Jak znasz kod swojego radia, to znajdziesz odpowiedź.

Właśnie nie. Nawet nie ładuje telefonu to usb.

teraz pewnie narażę się. Jak sprawdzić kod radia bez wyciągania go. Gdzie w Krakowie mi to zamontują?

No to chyba jest coś uszkodzone. Pena z plikami mp3 czyta B&M przez usb?

Koledzy czy jest na rynku zabawka, odtwarzacz plików, najlepiej z wejściem na pena, który ma jednocześnie bluetooth do skonfigurowania go z telefonem? Żeby wpiąć go do radia po aux i mieć dwa w jednym?

Pena czyta bez problemu. Przy podłaczeniu iphone jest tylko pytanie czy uwierzytelnić i na tym się kończy interakcja.

kupię w poniedziałek tego densiona. Gdzie w Krakowie mi go ładnie zamontują?

Pena czyta bez problemu. Przy podłaczeniu iphone jest tylko pytanie czy uwierzytelnić i na tym się kończy interakcja.

kupię w poniedziałek tego densiona. Gdzie w Krakowie mi go ładnie zamontują?

Ja instalowałem na tyłach M1 (al. Pokoju), teraz z głowy nie rzucę nazwą firmy, ale do znalezienia w Google.

Panowie, wielkie dzięki. Wczoraj zamówiłem taki zestaw (Dension) - cena 404zł. Dzisiaj zamontowałem to w M1 (koszt 60zł). Wszystko działa pięknie.

Amortyzatory
Powrót