[MiTo] Radio do Mito

Auto
Alfa Romeo 1.4 TB 155KM Rok produkcji 2009
Hej!
Wczoraj kupiliśmy wymarzoną Mito. Niestety z niezrozumiałych dla nas powodów nie posiada radia. Mam pytanie czy niefabryczne radio wkomponuje się idealnie? Myślimy nad radiem JVC http://www.morele.net/jvc-kw-avx740-400599/ .

radio

Nie ma czego żałować bo oryginalne radio do Mito wygląda okropnie i kiepsko gra . Ja swoje wywaliłem i zamontowałem Kenwood DNX 7240 działa bez problemu, trzeba tylko dokupić ramkę można ją dostać na allegro lub w sklepie ( ja swoją kupiłem a Krakowie a Tele-radio Man 124101420 było taniej ). Jedyny minus to , że nie wyświetla informacji na wyświetlaczu komputera i aby działały przyciski przy kierownicy trzeba dołożyć interfejs dedykowany do tego modelu Przed zakupem radia trzeba się zorientować czy taki interfejs jest dostępny chyba, że w kierownicy nie ma sterowania. . Przy wymianie radia proponuje wymienić też głośniki bo te oryginalne są kiepskie .

Ostatnia edycja:
Na allegro bywaja oryginały pamiętam że coś około 300 zł będzie pasowało podświetlenie i ogólna stylistyka choc ta bywa dyskusyjna bo tutaj było pole do większej fantazji stylistów. Poza tym mozesz zainstalować tam cokolwiek na 2 DIN (i tu mozesz poszaleć i walnąć coś z wyświetlaczem i navi) i dokupić lub wykonać (np z laminatu) ramkę dopasowaną do konsoli. Ramki również widziałem na allegro. Co do samego grania aż tak źle bym tego nie ocenił, zwłaszcza w kontekście charakteru wydechu auta delektowanie sie muzą jest utrudnione

Ostatnia edycja:
OK Dzięki Mam jeszcze pytanko czy jak kupie fabryczne radio to potrzebuje jescze jakies specjalne okablowanie zeby podlaczyc sterowanie do kierownicy?

Zakładając że masz przyciski w kierownicy nie potrzebujesz żadnego okablowania. Sygnały do radia przesyłane są po sieci CAN przez body komputer samochodu. Wykluczając mało prawdopodobny przypadek że kierownica z przyciskami była dołożona lub zmieniona wówczas prawdopodobnie body nie ma tej funkcji.
(stan włączonych opcji można sprawdzić np w ASO lub FES-em).

Ale jest inna kwestia: fabrycznie wraz z radiem jest karta z kodem co może wskazywać na jakieś zabezpieczenie. Może ale nie musi gdyz ja wyciągałem radio u siebie, nie raz odłączałem zasilanie (aku) i nigdy o żaden kod samochód się nie pytał i nie musiałem z tego korzystać.(jeśli już coś takiego nastąpi prawdopodobnie do rozwiązania w ASO i bedzie dotyczyć jedynie danych CAN).
Aha, instalując radio fabryczne masz jeszcze funkcję wyświetlania stacji i innych info na wyświetlaczu głównym między zegarami oraz funkcję zmiany głośności wraz ze wzrostem prędkości.
Przy wkładaniu proponuję usunąć te zatrzaskowe blaszki, wyciaganie później jest mocno utrudnione

Ostatnia edycja:
A jaką kostkę muszę kupić żeby podłączyć fabryczne radio?

Najpierw kup radio, wtedy będziesz widział co i jak, na radiu masz opis pinów

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót