r-sokol AR 33 1,7 16V PERMANENT4

r-sokol

Aktywny
Auto
AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.
1. Marka i typ:

Alfa romeo 33 1.7 16v Permanent 4
rok produkcji 0.8 1991, w tifie 1992
przyprowadzona do kraju w 2005r.
w moim posiadaniu od 09.2005
kod wersji 907A3G

2. Wyposażenie:

4x4 Permanent 4 (wiskoza plus komputer)
ABS Bosch dwukanałowy
Elektryczne szyby przód (na razie)
Manualne lusterka (na razie)
Elektryczna regulacja reflektorów
Fotele Recaro
Skórzana kierownica i gałka zmiany biegów
Wspomaganie kierownicy
Alufelgi oryginalne (na razie)

3. Naprawy dokonane:
wymiana łożyska piasty tylnej i uszczelniaczy
wymiana uszczelek zacisków tylnych
naprawa i malowanie osłon tarcz tylnych i zacisków tylnych
malowanie mostu
renowacja wahaczy przednich
renowacja i zabezp. antykorozyjne nadkoli przód
likwidacja dziur pod serwem hamulcowym
naprawa prędkościomierza

4. Naprawy dokonywane:
Remont blacharki podłogi kabiny i tylnego lewego nadkola
renowacja blach podłogi bagażnika
naprawa mcphersonów przednich

5. Zmiany i naprawy planowane:
odrdzewienie elementów podwozia i konserwacja
wymiana lub naprawa deski rozdzielczej i podsufitki, oraz podłogówki,
generalny remont blacharki i malowanie całości
pożądna konserwacja,
założenie instalacji gazowej na wtrysku gazu fazy lotnej
wymiana silentblocków w zawieszeniu i rozrządu w silniku
wymiana tarcz przednich na nacinane i nawiercane oraz klocków hamulcowych
wymiana przewodów hamulcowych na silikonowe w oplocie stalowym
zakup 15 lub 16 calowych felg na szprychach
polerowanie kanałów dolotowych i wylotowych, wydech z kwasówki
lakierowanie kolektora ssącego i pokryw zaworów
biksenony w lampy
elektryczne lusterka i tylne szyby też opuszczane elektrycznie
modyfikacja podłogi w bagażniku i przeniesienie zbiornika benzyny (lub jego części ) we właściwe miejsce.
zmienić design zegarów plus podświetlenie indiglo

6. marzenia
zmienić boksera na wankla z mazdy...

7. uwagi
alfa nie była w najgorszym stanie jeśli nie liczyć podłogi i hamulców. nie kupujcie samochodów z belgii - to pomyłka. jeśli alfa romeo to samochodu trzeba szukać w szwajcarii lub we włoszech - naprawdę!!

no no , fiu fiu ładne cacuszko :P a gdzie ja widziałem taki wydech??? i ten układ głowicy tez mi znany :wink:

No no ładna i ten folor coś mi przypomina dało by rade podać jego nr :>

"gdzie ja widziałem ten wydech" masz na myśli kolektor wydechowy ze zdjęcia czy wydech z kwasówki? jeśli wydech z kwasówki - planuję wykonać samodzielnie - chyba że gdzieś da się kupić gotowy. jeśli widziałeś gotowy - to myśl gdzie. umieszczę zaniedługo zdjęcia robionego wydechu do mojej poprzedniej alfy - pewnie w dziale czym jeżdziliśmy albo w zrób to sam albo album.

kolor grafitowy metalic w oryginale: "630 zermatt metallic"
gdzieś miałem zdjęcie tabliczki z kolorem.

No no alfa sie szykuje ladnie, moja tez czeka w przyszlosci taki remoncik mysle ze dasz mi kilka wskazowek.

Panowie, jak tak piszecie o remontach to popatrzyłem na moją AR i chyba też lakierowanko małe zrobię. Cholera farba AR130 rosso to taki dziwny kolor co na każdym elemencie płowieje inaczej, drzwi, klapa kolor różowy :x a całość RED

wyglada całkowicie pozytywnie... :mrgreen:

a czy mozesz podać moc tego silnika i osiągi?
ciekawi mie jak taka bestja z napędem na 4 kółka pomyka :twisted:

pozdrawiam

ma 132 konie bez katalizatora i 129 z katalizatorem. jest cięższa od przednionapędówki o 70 kg i ma mniejszy o 110 litrów bagażnik. prędkość zależy jak źródło podaje: 198 lub 205km/h (chyba mniejsza) . z racji napędu 4x4 lepsze są przyśpieszenia do setki.
więcej do poczytania na http://www.cuoresportivo.pl/

czekamy na foto po remoncie :) ..

ps. tez bym sobie taka kupil (tylko ze w dobrym stanie) .. ile trzeba by dac za taka w stanie idealnym?:) (czy wogole takie sa :( )

w dobrym stanie? żartujesz chyba...
nie wiem - to były drogie modele, stać na auta full wypasione było szwajcarów, może się tam jakaś uchowała. w dobrym stanie alfy 33 to przyjeżdzają z włoch (nie wszystkie) - czasami trafiają się prawdziwki od babci lub jakiegoś księdza, nie pordzewiałe, bo tam klimat suchy i ciepły, dróg nie solą. tyle że zaraz po przyjeździe trzeba zrobić solidną fuul konserwację bo za półtora roku alfka ci zardzewieje doszczętnie...
była taka ostatnio na allegro - ale przednionapędówka.
w tej chwili dwie p4 sprzedajeużytkownik allegro "metan_ag" - ale w jakim stanie są te alfy to ja nie wiem

Koleka z Puław?

Witam kolege serdecznie na forum musze przeznac ze kiedyś Pernament4 była moim największym mażeniem motoryzacyjnym to piękne autko. Mam pytanie w innym poście kolega przedstawił się że jest z Puław jeśli tak to WITAM serdecznie nareszcie ktoś z mojegio miasta na forum :D :D jeśli sie myle to sorki i witam równie serdecznie pozytywnie zakręconego Alfiste jak Ja.

Fajnie że ratujesz take fajne auto jak 33 i nie piszesz głupot że się nie opłaca itd. Można kupić ładną 33 16V np. w Niemczech, ale ceny naprawdę zadbanych egzemplarzy są duże. Jeśli by ktoś chciał auto dla siebie to jak najbardziej można się sypnąć do Włoch, lub Niemiec. Wątpię, czy ktoś take auto przyprowadzi z myślą na handel...

Fajnie że ratujesz take fajne auto jak 33 i nie piszesz głupot że się nie opłaca itd. Można kupić ładną 33 16V np. w Niemczech, ale ceny naprawdę zadbanych egzemplarzy są duże. Jeśli by ktoś chciał auto dla siebie to jak najbardziej można się sypnąć do Włoch, lub Niemiec. Wątpię, czy ktoś take auto przyprowadzi z myślą na handel...

Szkoda tylko, że post pisany przed Twoim był pisany ponad 6 lat temu :D

Amortyzatory
Powrót