[Giulietta] QV Rosso Alfa

Auto
Giulietta QV, 2012
Czołem!

Przedstawiam Wam, moją pierwszą Alfę w życiu. W moich żyłach, nie od dziś płynie Pb98, ale muszę przyznać, że jeszcze z żadnym samochodem nie łączyła mnie, aż taka więź. Gdy mam gorszy humor wystarczy, że spojrzę przez okno i pojawia się uśmiech od ucha do ucha. Giulietta podobała mi się ogromnie od premiery. W moim osobistym rankingu, to bez zastanowienia, najpiękniejszy współczesny kompakt. Od lat związany byłem z motoryzacją japońską. Prowadzę renowację klasycznej Mazdy z lat '80tych, poprzednikiem Alfy był Civic Type R. Dlaczego QV? Auto ma służyć mi do wytwarzania uśmiechu w codziennej jeździe, ale od czasu do czasu, lubię też pojeździć po torze. Tutaj również liczę na moją Bellę.

O autku:

- jak na QV, to bez wodotrysków w wyposażeniu, ale to dla mnie mało istotne.
- kupiona od drugiego właściciela, z pełną, prowadzoną po aptekarsku dokumentacją przebiegu i trylionem dodatkowych zabezpieczeń antykradzieżowych
- przebieg 120k km
- wszystkie elementy blacharskie w oryginalnej powłoce lakierniczej
- wnętrze nie noszące praktycznie żadnych oznak zużycia

Co już udało mi się zrobić:

- najgorszą wadą Giulietty, póki co wydają mi się być fotele. Niestety, pozbawione są kompletnie trzymania bocznego. Niewiele myśląc, zakupiłem drugi komplet, a oryginały wysłałem do tapicera, który ma znacznie powiększyć "skrzydełka" w oparciu i siedzisku, a to drugie, przedłużyć i pogłębić. Pochwalę się, jak tylko otrzymam je z powrotem
- wymiana opon na Pirelli Sottozero
- zamówiona zmieniarka cyfrowa. Nie mam pewności czy będzie działać z moim radiem, ale jeśli nie - wymienię je na Bosch Low Plus, a tutaj wątpliwości już nie ma

Co panuję zrobić:

- rozpórka przednich kielichów. Nie wiem jak ta zmiana wpływa na właściwości jezdne tego modelu, ale w poprzednich samochodach, dało się odczuć same pozytywy takiego rozwiązania
- felgi - podkówki. Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć <3
- dyfuzor z wypustkami. Moja żona, musi trochę ochłonąć po skali wydatków, ale jak tylko nadejdzie odpowiedni moment, muszę dorzucić ten kawałek plastiku, dopełniający piękna Belli
- głośniejszy wydech. Po przesiadce z EP3, mam wrażenie, że Giulietta jest skrajnie cicha. Podoba mi się charakterystyka dźwięku 1,75Bi i chciałbym móc się nią intensywniej cieszyć
- dorzucenie trochę mocy w ramach chiptuningu. Nie, żeby brakowało. Zwłaszcza po Hondzie, której głównym mankamentem był brak dołu i Nm, ale pewnie z czasem, zacznie
- rozważam eibachy. Pewnie z czasem je kupię.

Jako, że wywala mi błędy przy uploadzie fot, poniżej przesyłam link do albumu. Fotki kiepskie, za co z góry przepraszam. Kiedyś zrobię lepsze. Na razie nadmiar obowiązków robi swoje.
Ups. Link też nie przejdzie, ale przynajmniej wiem już skąd error. Wrzucę galerię za cztery posty :)

Gratuluję zakupu :) Sam przed zakupem swojej QV przez jakiś czas rozważałem zakup UFO Type r :P
I również potwierdzam, że fotwle w naszych qv to najsłabszy element. Tym bardziej z niecierpliwością czekam na efekty pracy tapicera. Miejmy nadzieję, że do tego czasu ogarniesz wrzucanie fotek ;)

Postaram się w najbliższym czasie o lepsze fotki. Na razie, tylko takie. Przepraszam za balans bieli.
PSX_20191206_090842.jpg
PSX_20191206_090956.jpg
PSX_20191206_091302.jpg

Zgodnie z zapowiedzią, wrzucam fotki przerobionych przez tapicera foteli. Powiększone zostały skrzydełka oparcia i siedziska. Siedzisko, dodatkowo zostało wydłużone. Mam nadzieję, że rozwiąże to problem trzymania w zakrętach. Resized_20191211_174404.jpgResized_20191211_174420.jpgResized_20191211_174437.jpgResized_20191211_174455.jpg

Przesyłki spodziewam się jutro, więc pewnie w weekend zdam relację.

W międzyczasie, zabrałem się też za audio i zestaw głośnomówiący. Postanowiłem kupić zmieniarkę cyfrową z bluetooth. Nie mam najlepszych wspomnień z produktami Yatour, które miałem okazję użytkować jeszcze z kilkoma Mazdami. Wybór padł na Wefa WF606. Niestety, po montażu okazało się, że pudełko nie za bardzo chce współpracować z radiem Boscha w wersji Alfa 940 Low Aux2. Liczyłem się z tym, więc zainwestowałem w LOW PLUSa. Było lepiej, a przynajmniej tak się zdawało. W końcu pojawiła się możliwość przeskakiwania między folderami, muzykę przestało mi przesterowywać. Niestety, czar prysł po włączeniu silnika. Zestaw działał, ale tylko na zapłonie. Jako, że nie interesuje mnie słuchanie muzyki i wykonywanie połączeń tylko na parkingu, zapadła decyzja o wymianie. Pewnie dzisiaj okaże się czy będę zmuszony znów jeździć z Yatour :) Na razie, spróbuję zamontować taki oto zestawik: https://www.car-tronic.pl/cyfrowa-z...thusbipodiphoneaux-fiatalfa-romeolancia-p4274 Napiszę więcej, po montażu.

Ostatnia edycja:
Koniecznie się pochwał czy tapicerski zabieg poprawił te fotele. No i powiedz ile taka usługa kosztuje. Będę miał punkt odniesienia, bo już nie wierzę że uda mi się znaleźć i dopasować fotele z brery :|

Ja też czekam w sumie na relację, bo też chce swoje fotele oddać na renowacje plus muszę wymienić matę grzewczą na fotelu kierowcy, więc mógłbym jeszcze rozważyć powiększenie tych boków foteli. Co do zmieniarki to także chciałem ją zakupić na dniach. Co jest nie tak z Yatourem, bo miałem już zamawiać model BTA?

[MENTION=65174]Doblo[/MENTION] - dzisiaj będę miał fotele u siebie, ale wyjeżdżam na weekend i nie wiem czy mi się uda zamontować. Na pewno będę meldował. Odnośnie kosztów: 2000zł za komplet + przesyłka + w moim przypadku, 400zł za "tymczasowe" fotele, zainstalowane na czas przeróbki oryginałów. Jeśli to nie spełni swojego zadania, to szukam jakichś kubłów cywilizowanych, chyba. Jakoś tam ostatnio nauczyłem się nie wypadać z fotela, zapierając się nogami o konsolę centralną i drzwi nogami (trzeba siedzieć w dużym rozkroku :D), ale o wypadzie na tor z taką techniką, nawet nie myślę. Ciężko mi tym bardziej, że w ostatnim samochodzie, miałem pełny kubełek z szelkami.
[MENTION=83604]kamtag[/MENTION] - ja mam przykre doświadczenia z tym producentem jeszcze z czasów, gdy jeździłem Mazdami. Niby wszystko działało, niby jakość nie najgorsza, a potrafiło się przywiesić w najmniej odpowiednim momencie i np. 500km podróż się odbywała bez muzyki. Na co dzień, wkurzała też mułowatość reakcji i właśnie wspomniana niestabilność. Piszę to z zastrzeżeniem, że ostatni tego typu wynalazek, instalowałem 3 lata temu. Być może coś poprawili przez ten czas. Poza tym, nie mam pojęcia jak to działa na bluetooth, bo miałem do czynienia tylko z wersjami na USB.

No cóż, pora na recenzję foteli, choć z kategorycznymi sądami wstrzymam się do pierwszej przejażdżki po torze. Więc, tak: jest o niebo lepiej. Mam przemiłe uczucie bycia opatulonym przez siedzisko. Do pełnego kubła oczywiście jeszcze daleko, ale absolutnie nie żałuję ani złotówki wydanej na ten mod. Trzyma tyłek w miejscu, trzyma plecy w miejscu. Gdybym mógł w nich coś poprawić, pewnie zdecydowałbym się na użycie twardszej gąbki w owych "skrzydełkach", choć pewnie wielu uznałoby, że to fanaberia lub wręcz, krok wstecz. Fotele są po prostu wygodne. Nie sądziłem, że to kiedykolwiek powiem w kontekście mojej Giulietty, ale tak właśnie jest. Zainteresowanym podam kontakt do pana, który mi to wykonywał. Fotele wysłałem do niego kurierem, po 1,5tyg, czyli wcześniej niż się umawialiśmy, były z powrotem u mnie. W międzyczasie, kupiłem komplet innych od angola, aby auto nie stało.
[MENTION=83604]kamtag[/MENTION] - odnośnie Densiona. Niestety, nie jest wcale lepiej niż Yatourem. Tzn. Jakość dźwięku - super, jakość rozmów przez zestaw głośnomówiący - bardzo dobra, ale... stabilność. O tyle lepiej w stosunku do Yatoura, że tych durnych folderów CD01, CD02 itd. nie trzeba robić.

No to super, to czekamy na dalszą recenzję z toru :D Ja u siebie jak narazie nie będę robił takiej modyfikacji, bo muszę inne rzeczy niestety bardziej priorytetowo potraktować. Opcja jak najbardziej ciekawa i pewnie rozważę ją w przyszłości.

Co do Densiona, to jakie masz problemy ze stabilnością? Rozłącza Ci go czy coś?

Przyszedł czas na realizowanie kolejnych punktów programu:

- zakupiłem jedyny słuszny wzór felgi do tego modelu, czyli duże podkówki jak picrel :)

- czekam na przesyłkę z zestawem Eibach B12 ProKit (sprężyny + amortyzatory)

82383162_1651431571648166_3752071502661419008_n.jpgef8ca5524fca8645598378d1d7bc.jpg

Załączniki

• 82383162_1651431571648166_3752071502661419008_n.jpg
    82383162_1651431571648166_3752071502661419008_n.jpg
    50.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Przyszedł czas na realizowanie kolejnych punktów programu:

- zakupiłem jedyny słuszny wzór felgi do tego modelu, czyli duże podkówki jak picrel

- czekam na przesyłkę z zestawem Eibach B12 ProKit (sprężyny + amortyzatory)

Faktycznie, jedyny słuszny wzór ;-). Teraz Giulietta będzie wyglądała jak należy. Gratuluję zakupu! Eibach dla zmiany charakterystyki, czy też jeszcze obniży?

Faktycznie, jedyny słuszny wzór ;-). Teraz Giulietta będzie wyglądała jak należy. Gratuluję zakupu! Eibach dla zmiany charakterystyki, czy też jeszcze obniży?

Chyba jeszcze pójdzie minimalnie w dół, ale nie na tym mi zależy. Chciałbym troszkę poprawić właściwości jezdne. Po przesiadce z Type-Ra brakuje mi trochę taczkowozu :)

Co do Densiona, to jakie masz problemy ze stabilnością? Rozłącza Ci go czy coś?

Czasem mu się coś popierdzieli i nie chce czytać USB (trzeba wyłączyć i włączyć silnik lub wyciągnąć pendrive i ponownie kutafona włożyć, co bywa wkurzające). Co jakiś czas mu się też nie połączy z telefonem i rozwiązaniem jest również "restart" samochodu. Problemy z bluetoothem bardzo sporadyczne, te pierwsze, ciut częstsze.

Kilka fotek z wizyty w restauracji ;)
49422995171_de6c72f300_o.jpg
img_20200121_225559_49422993396_o.jpg
49422529948_f77ac574a6_c.jpg
49423220412_51713dbb70_c.jpg

Załączniki

• 49423220472_701593fb88_o.jpg
    49423220472_701593fb88_o.jpg
    117.1 KB · Wyświetleń: 0
Zakupione felgi poszły do renowacji. Efektami jestem wprost zachwycony. Kolor z palety Alfy. IMG_20200214_175927.jpgIMG_20200214_175331.jpgIMG_20200214_175742.jpg

Dzisiaj wybrałem się na hamownię. Giulietta wypluła 245KM oraz 355Nm. Wykres wkrótce zamieszczę. Auto seria, oprócz przelotowego Raggazona zamiast ostatniego tłumika. 2020-03-09_10-20-26.jpg
Na montaż, czeka wciąż wytwór tureckiej myśli technicznej - dokładka tylnego zderzaka. Niestety, trochę potrwa zanim wygospodaruję trochę czasu. IMG_20200229_184110.jpg

245 koni zacny wynik!

Dzisiaj wybrałem się na hamownię. Giulietta wypluła 245KM oraz 355Nm. Wykres wkrótce zamieszczę. Auto seria, oprócz przelotowego Raggazona zamiast ostatniego tłumika. Pokaż załącznik 266789
Na montaż, czeka wciąż wytwór tureckiej myśli technicznej - dokładka tylnego zderzaka. Niestety, trochę potrwa zanim wygospodaruję trochę czasu. Pokaż załącznik 266790

Ładnie hamowania wypluła.
Widziałem dużo wpisów gdzie ludzie pisali że jest więcej niż na papierze (w przeciwieństwie do V8 z RS5 xD).

Wiesz jaki olej był lany?
Wytwór tureckiej myśli technicznej faktycznie ma napis "Made in Turkey"?

BT u mnie działa słabo z moim blackberry key2, natomiast z "Chińczykiem" dziewczyny działa elegancko. (bb to też chińczyk, tyle że z kanadyjskim nazwiskiem).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót