[Giulietta] QV-falujące obroty na zimnym silniku

mourning

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM
Cześć. Zamówiłem sobie kabel do diagnostyki swojej QV-ki, bo ostatnio na zimnym silniku falują mi delikatnie obroty. Raz na jakiś czas potrafi też na zimnym silniku zgasnąć od razu po odpaleniu. Teraz mam pytanie. Na jakie parametry zwrócić uwagę przy takich objawach i jaka może być tego przyczyna? Auto z 2011 roku, skrzynia manualna.

Paliwo,nieszczelny wydech ,dolot,uszkodzona membrana na odmie itd

mam to samo ale tylko jak jest cieplo. w sumie nie wiem za co sie wziac. ...

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Ja poczekam na kabel. Sprawdzę błędy, a na pewno będą jakieś. Obejrzę dzisiaj czy gdzieś nie łapie lewego powietrza.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

u mnie bledow 0. nie moge zrobic dyspresji uniair. nie idzie a moze pomoc. swiece nowe i tez lipa.... moze ta odma??

Paweł to Ty masz 1.8 tbi?

mam MA qv tez wiec przyczyna moze taka sama

Ale w 1.8 tbi nie ma MA i dość dużo różnic jest między tymi silnikami

A to nie wiedziałem myślałem że tak jak w Mito Q jest MA.

Przejrzałem silnik i osprzęt i wszystko wydaje się ok jednak nadal na wolnych obrotach i tak do 1000 obr/min silnik potrafi się dusić. Dzisiaj uruchomiłem wreszcie MES. Błędów żadnych. Zrobiłem jakieś wykresy ale nie wiem na ile będą pomocne. Na jakie parametry zwrócić uwagę? Wieczorem wrzucę filmik z wykresami a teraz screen z parametrów na wolnych obrotach.
kody1.jpg

Duża rozbieżność między zmierzonym i oczekiwanym ciśnieniem...

Z tego co pamiętam, przy diagnozie problemów z trzymaniem obrotów na biegu jałowym warto chociaż przeczyścić czujnik ciśnienia w dolocie.

Prawidłowa rozbieżność na wolnych.To nie diesel

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Prawidłowa rozbieżność na wolnych.To nie diesel

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Aż sprawdziłem swoje historyczne logi, i ja mam (miałem, gdy mierzyłem) oczekiwane praktycznie równe zmierzonemu. Tzn. na jałowym równe (w ramach dokładności odczytu), a przy przyspieszaniu prawie równe (jedno zbiega do drugiego w stanie nieustalonym/przejściowym). Czy powinienem się niepokoić?

I jestem przekonany, że nie mam diesel'a, ciągle leję benzynę i działa. Nawet mam załącznik. :)

Pokaż załącznik FESExp_1412302150_Alfa.zip

Aż sprawdziłem swoje historyczne logi, i ja mam (miałem, gdy mierzyłem) oczekiwane praktycznie równe zmierzonemu. Tzn. na jałowym równe (w ramach dokładności odczytu), a przy przyspieszaniu prawie równe (jedno zbiega do drugiego w stanie nieustalonym/przejściowym). Czy powinienem się niepokoić?

I jestem przekonany, że nie mam diesel'a, ciągle leję benzynę i działa. Nawet mam załącznik. :)

Pokaż załącznik 233156
ale w tbi tak wlasnie jest ze oczekiwane na wolnych to cos ok 0.5bar.sprawdzalem w mojej i paru innych 159,pewnie tak samo w giulietcie. moze program ecu przelacza wtedy na cisnienie w dolocie? nie wiem,jakos to tak dziwnie napisali soft do ecu. zauwaz ze na wolnych doladowanie mierzone jest ok 1bar czyli wyglada sensownie i tak to mierzone zapewne wyglada i w twojej ma i w dieslu.

Hej, mam to samo z obrotami na wolnych, ale na rozgrzanym silniku - podmieniałem membrane odmy ale nic nie dało. Może ktoś naprowadzić gdzie szukać przyczyny?

Przepustnice czyściłeś?
Wszystkie zaworki masz sprawne na odmie i od evapu?

Amortyzatory
Powrót