• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Q4 280KM Tylny most _ wersja / olej

Cześć
Mam również Q4 280 KM i w moim aucie tylni dyferencjał jest z ograniczonym uślizgiem (szpera = LS) to: RDU 210/215-LSD. Od ponad dwóch lat (5 wymian w ciągu 15 tkm) stosuję Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 (ilość: 1,1 litra). W dyferencjałach typu Limited Slip należy często wymieniac olej (np. co drugą wymianę oleju silnikowego).

Cześć
Mam również Q4 280 KM i w moim aucie tylni dyferencjał jest z ograniczonym uślizgiem (szpera = LS) to: RDU 210/215-LSD. Od ponad dwóch lat (5 wymian w ciągu 15 tkm) stosuję Ravenol DGL 75W85 LS GL-5 (ilość: 1,1 litra). W dyferencjałach typu Limited Slip należy często wymieniac olej (np. co drugą wymianę oleju silnikowego).

Potwierdzam ja mam Q2 LSD z początku produkcji więc LSD gratis-wymieniałem przy 70 tyś olej w sKRZYNIi I OLEJ W DYFERENCJALE, w skrzyni ok a w dyferencjale SMOŁA. TAKŻE CO druga wymiana oleju w silniku trzeba wymienić dyferencjał. Nie wiem jak w zwykłym czy też tak dostaje w tyłek jak LSD

In the Q4 with 280 HP the rear axle (Q4 Haldex gen 4/5) usually uses 75W-90 GL-5 oil, but in practice most mechanics pour 75W-90 synthetic with the LS (limited slip) marking or just a good 75W-90 with friction modifiers, because the Haldex clutch likes it better than pure GL-5 without additives.

After 140,000 km, I replaced it with Motul Gear 300 LS 75W-90 and the difference in performance was noticeable – less jerking when starting on slippery surfaces and quieter on the highway.

Don't worry about the "hypoid" designation—that's an old nomenclature; what matters these days is that it's LS or at least has a good EP pack. Capacity is about 0.9-1.0 liters.

If you have access to an authorized service center, ask for the current oil part number—sometimes they'll give you something specific to the Q4. Good luck with the change.

Tylny most w Q4 LS to raczej nie jest mechanizm typu Haldex. Jest to typowy dyferencjał z ograniczonym uślizgiem.

Amortyzatory
Powrót