• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

pytanie sprzegło??

xander83

Nowy
Auto
AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001
witam jestem posiadaczem ar 147 1,9 jtd oraz 156 1,9jtd

od jakiś 2 miesiecy prz ar 147 cos mi puka gdy samochud chodzi na biegu jałowym jak wcisne sprzęgło pukanie ustaje wydaje mi sie ze to łożysko oporowe ale nie jestem pewien na 100% prosze o pomoc

pozdrawiam

Pukanie wg. mojej opinii może dochodzić od dwumasu, lub też bezpośrednio z bicia tarczy sprzęgła, łożysko najczęściej "wyje" ale nie zaryzykowałbym jednoznacznej diagnozy.

ale z tego co wiem to jak by mi sie sprzegło ślizgało i tak dalej to wtedy koło dwu masowe do wymiany ale zawsze moge sie mylic......

to juz sam nie wiem kolo dwu masowe troche kosztuje..... hmmm moze ktos ma jeszcze jakies sugestie na ten temat

Dwumas powinien (w teorii) wydawać z siebie dźwięk lekko metaliczny. Częstokroć natomiast o jego złym stanie dowiadujemy się dopiero przy demontażu. Może tłumiki drgań skrętnych tarczy? ...ale szczerze mówiąc nie wiem czy takowe w przypadku tego sprzęgła występuję więc przyznaję, że strzelam.

Dwumas powinien (w teorii) wydawać z siebie dźwięk lekko metaliczny. Częstokroć natomiast o jego złym stanie dowiadujemy się dopiero przy demontażu. Może tłumiki drgań skrętnych tarczy? ...ale szczerze mówiąc nie wiem czy takowe w przypadku tego sprzęgła występuję więc przyznaję, że strzelam.

To właśnie po to jest koło dwumasowe, żeby tłumić drgania skrętne (w nim są sprężyny), a tarcza powinna być pełna.

Amortyzatory
Powrót