• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV Spider] Pytanie o wariator

AlfaSpider

Nowy
Auto
Spider 2.0TS '01
Witam,

przekopałem forum wzdłuż i w poprzek, odpowiedzi niejednoznaczne.

A więc:

czy istniały jakiekolwiek silniki 2.0 16V TS BEZ wariatora?

pozdrawiam,
AS

Nie. Był tylko 1.6 TS, w wersji ECO 105 KM, bez wariatora- występował w 147.

Nie. Był tylko 1.6 TS, w wersji ECO 105 KM, bez wariatora- występował w 147.

To nie chcę być upierdliwy, i może to pytanie laika totalnego,
ale gdzie tutaj (w moim 2.0ts) jest wariator? Nie to, żebym za nim tęsknił, ale "powinien" być na wałku ssącym, od strony koła, a mam coś takiego..

Załączniki

• WALEK_SSACY1.jpg
    WALEK_SSACY1.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 17
  • WALEK_SSACY2.jpg
    WALEK_SSACY2.jpg
    58.7 KB · Wyświetleń: 20
  • WALEK_SSACY3.jpg
    WALEK_SSACY3.jpg
    60.3 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnia edycja:
Na drugim i trzecim zdjęciu widzisz wariator. Do wariatora przykręcone jest koło a wariator do wałka rozrządu zaworów ssących.

Dokładnie jak poprzednik napisał.
Na ostatnim widać wariator w uszczelniaczu i jest on jednocześnie czopem łożyskowym wałka.

Piźnięte kilofem na Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

Panowie, a właśnie jak ten słynny wariator jest zesputy, to co się z autem dzieje?

Korzystając z tego, że temat jeszcze nie przepadł w odmętach forum:
Sytuacja ma się następująco: wałek jest zablokowany blokadą jak na zdjęciach powyżej, koło napędu wałka dokręciłem elegancko śrubkami od frontu i wariator (bez oleju, wszystko umyte staranne) ani drgnie.
Czy w sytuacji zablokowanego blokadami wałka powinien dać poruszyć kołem w pewnym, wyczuwalnym zakresie?

Gwint, na którym jest przesuwny 'tłok' ma ogromny skok i może się okazać, że nie ruszysz ani trochę, a trzyma go jeszcze sprężyna.
Przesunięcie tłoka realizuje niewielki obrót wałka względem koła, więc moim zdaniem nie obrócisz.
Teoretycznie powinno koło dać się obrócić 'do tyłu', ale jak napisałem, ciężko będzie to zrobić.

Piźnięte kilofem na Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót