Pytanie o paliwożerność

• Autor wątku Autor wątku dasintra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dasintra

Guest
Mam mały dylemat w kwestii zakupu Brery z silnikiem 3.2 . Znaczy się nie ja za nią płacę lecz mój ojciec, jednakże w dużej mierze ode mnie zależy podjęcie ostatecznej decyzji. Ponieważ od baaardzo dawna przymierzamy się do tego zakupu, koszt związany z samym samochodem nie jest aż tak istotny (chociaż bez przesady), to sprawa z utrzymaniem jest już nieco poważniejsza. Będzie to już czwarta Alfa w mojej Familii, lecz pierwsza o tak wielkiej mocy. W każdym razie młodszy brat ma Gtv 3.0 i twierdzi że spalanie mieści się w przedziale 16 - 20 litrów w jeździe po mieście. Czy aktualnie produkowany 3.2 będzie potrzebował więcej? Z tego co kiedyś wyczytałem, to niestety silnik 3.2 w Alfach należy do najbardziej paliwożernych w tym przedziale pojemności. Prawda to, czy przesada?

Gtv 3.0 i twierdzi że spalanie mieści się w przedziale 16 - 20 litrów w jeździe po mieście.

Myśle, że jak nie będziesz pałował po mieście to w 20tu sie zmieścisz. Paliwa mało jeśc nie będzie- silnik 260KM+napęd na 2 osie. A Twój brat to ma 24 zaworowca?

Fiergloo powinieneś dodać jeszcze prawie 2 tony masy całkowitej brery. Kolega jeżdżący taką wersja spala po mieście przy dynamicznej jeżdzie 25 litrów, na trasie 15-17.Pzdr

A Twój brat to ma 24 zaworowca?
Tu jest mowa o Gtv, więc na pewno chodzi o 24V. Dwunastozaworówkę montowano tylko do Spidera.
To jest klasyczne GMowo-Oplowskie V6.
A dokładnie australijski Holden. Ostatnim modelem, do którego wkładano alfowy V6 był GT. Swego czasu czytałem w "auto motor i sport" test GT i Brery z silnikami 3,2. Całkiem ciekawy :D
A wracając do kwestii spalania - przy tak dużym silniku wiele zależy od ciężaru nogi kierowcy. Założyłbym jednak 20 litrów na każdą "setkę" przejechaną po naszym pięknym mieście :D
Pozdr!
Piciu

Cytat:
Napisał fiergloo Zobacz post
To jest klasyczne GMowo-Oplowskie V6.
A dokładnie australijski Holden. Ostatnim modelem, do którego wkładano alfowy V6 był GT.
No właśnie, czyli dobrze pamietałem, więc w kwestii paliwoożerności Brery to z narzekaniami do GM proszę ;)

No właśnie, do fiata. Spalanie 25 litrów można zaakceptować ale nie w coupe o takiej mocy. Dla porównania Porsche 3.6 l. 480 hp pali koło 30 litrów ale o ile więcej mocy tam jest.

na spalanie ma też wpływ waga auta ...a że jest ogromna to jest jak jest :/

I tu masz całkowitą rację! Prawie dwie tony na coupe to duża przesada jak na auto o takim silniku i sportowym zacięciu.

w miescie 18, ale jak zwykle zalezy to od stylu jazdy - jesli lubisz "deptac" od swiatel do swiatel to nawet 25/100. Generalnie zakres spalania w zaleznosci od stylu od 9 - 25 l/100.

Alfor.GTA - ale to piszesz o swojej ślicznotce chyba ? jeśli tak to ona jest duuuużo lżejsza niż Brera 3.2

Moj Alfor 1460kg a Brera z 3.2 to 1630kg - ale tam jest 10 KM wiecej.

W ostatnim Top Gear redaktor Frankowski, który Alfy raczej lubi wpisał jej średnie spalanie w granicach 26 litrów! po prostu szok! Fakt że to sportwagon ale silnik i napęd ten sam, więc dużych odchyłek być nie powinno. Znajomi z Fiata ostrzegali mnie przed tym silnikiem, mówili że 18 litrów średnio to naprawdę przy lekkiej nodze! Ja nie wiem co ten samochód robi z paliwem ale chyba gdzieś jeszcze wylatuje ono z boku:) Fakt, napęd na 4 i waga robią swoje, ale BMW 330 x4 dużo rozsądniej obchodzi się z paliwem. Myślę ze może warto poczekać na 1.8T, będzie ciut wolniejszy ale za to palił na pewno będzie 100% mniej:)
Pozdro!

Ostatnia edycja:
mojax - a nie zastanawiałeś się nad rowerkiem ?! :) bez urazy - nic osobistego - ale jakie oszczędności.
Dyliżans V6 lub wiekszy, sportowy może palić, powinien palić czy też pali - oto jest pytanie? Ale może to jest coś zemną nie tak - pomysle nad jakimś gazociągiem moze uda mi się troszeczke zaoszczedzić, no i bedę jeździł przepisowo czyli max 90km/h :) to i tak za szybko na naszych pięknych drogach, których mamy coraz więcej, a jak ogranicze się do jazdy komunikacją miejską od Pon - Pt to w So-N nie powinno dużo spalić - czy to może być rozwiązanie dla obecnych lub przyszłych właścicieli V6 ... ach te węże w kieszeniach.
Czy te pyania o spalanie nie sajuż nudne ?

Apel do wszystkich kto chce kupić V6 - jesli masz węża w kieszeni to szukaj jednostek do 1.9 na gazie lub rapniaczka - bez urazy wszyscy ci którzy ów maszynkami się poruszają, tylko po co się szarpać na v6 a później smalić głodne kawałki na forum AR jakie to BMW jest eco i mało pali a te okropne v6 z Alfy to coś okropnego. Mimo wszystko dowcip kolegi mi nawet pasuje i chetnie pogadam przy najblizszej okazji na jakims spociku. do zobaczyska :)

mojax - a nie zastanawiałeś się nad rowerkiem ?! :) bez urazy - nic osobistego - ale jakie oszczędności.
Dyliżans V6 lub wiekszy, sportowy może palić, powinien palić czy też pali - oto jest pytanie? Ale może to jest coś zemną nie tak - pomysle nad jakimś gazociągiem moze uda mi się troszeczke zaoszczedzić, no i bedę jeździł przepisowo czyli max 90km/h :) to i tak za szybko na naszych pięknych drogach, których mamy coraz więcej, a jak ogranicze się do jazdy komunikacją miejską od Pon - Pt to w So-N nie powinno dużo spalić - czy to może być rozwiązanie dla obecnych lub przyszłych właścicieli V6 ... ach te węże w kieszeniach.
Czy te pyania o spalanie nie sajuż nudne ?

Apel do wszystkich kto chce kupić V6 - jesli masz węża w kieszeni to szukaj jednostek do 1.9 na gazie lub rapniaczka - bez urazy wszyscy ci którzy ów maszynkami się poruszają, tylko po co się szarpać na v6 a później smalić głodne kawałki na forum AR jakie to BMW jest eco i mało pali a te okropne v6 z Alfy to coś okropnego. Mimo wszystko dowcip kolegi mi nawet pasuje i chetnie pogadam przy najblizszej okazji na jakims spociku. do zobaczyska :)

:D:D:D
Śmiałem się jak to czytałem :D:D:D
Alfor.GTA zgadzam się z Tobą całkowicie.

A tak wracając do tematu, to rzeczywiście masa ma ogromne znaczenie, do tego moc auta.
Jeżeli kogoś stać na taki samochód, to i powinno go stać na utrzymanie, bo po co kupić takie auto, żeby tylko stało i się pochwalić komuś "mam auto z 15000 KM pod maską". Głupota.

dasintra skoro 4ta alfa w rodzinie, to może kupuj tą Brerę, a od czasu do czasu zamieniaj się z członkami rodziny na samochody - "mniejszolitrażowe", o mniejszym spalaniu i będziesz miał średnią spalania na tydzień tak jak 2.5 V6 ;)

Grzgar - ciesze sie, że moglem komuś poprawić humorek ... szukam jakejs alteratywy u TATA'y - tam maja jakies dilizansy po 2.000 USD - nowka :) ale musi być wersja GTA :)

Moj Alfor 1460kg a Brera z 3.2 to 1630kg - ale tam jest 10 KM wiecej.
Podaje dokładne masy Brery po odchudzeniu które nastąpiły w MY 2008 ; 3,2 z Q2 = 1615 kg
3,2 z Q4 = 1680 kg , 3,2 z Q4 + automat Q-tronic= 1700 kg .Wersje z lat 2006-2007 były średnio ok. 60 kg cięższe. Oczywiście bez wersji z Q2 ,która weszła w 2008 roku. Pzdr.

Amortyzatory
Powrót