• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Przyspieszenie 2.4jtd 140

PewienPan

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 175 20v
Witam. Pytanie do posiadaczy 156 2.4jtd 136/140. Czujecie takie wciskanie w fotel? Powiem wam szczerze, że nie czuję tego momentu. Od góry idzie jak burza np 5 bieg 90 wciskam gaz i leci jak przecinak. Jeśli chcę szybko od dołu to brakuje tego czegoś. Tak jakby ociężale zanim turbo się nie wepnie. Jak to jest u was? Błędów nie mam, geometria raczej się nie przycina bo by w tryb awaryjny wchodziła. Wiem, że masa robi swoje ale do 2tyś jakoś tak bez szału potem zaczyna się ogień. Moja bella 156 2.4jtd 140km cf3

podkrec moc daj troche z dolu na programie i bedziesz mial banan z 2 strony fajnie ze jest lepsza gora bo nie uszkodzi sie tak szybko 2 masa

Góra jest fajna, ale ten dół to jakoś niestety nie to.. Powinna mieć 305nm przy 2000 a na bank nie ma tak. Mówisz moc podnieść, właśnie jeździłem i pytałem to mówią że dopiero po programie będzie czuć radoche bo turbo będzie od 1.6rpm dmuchać a nie jak teraz. Muszę zobaczyć w ile 100 mam i się potwierdzi. Powinna coś chyba w 9,5 nie?

Ostatnia edycja:
zegarkiem to ty możesz zmierzyć ale puls sobie a nie ile auto ma do 100, nawet gtech mierzy niezbyt dokładnie i jest jedynie miarodajny do oceny poprawy np startów itd

Jedź na hamownie- zapłacisz kilkadziesiąt/sto złotych i będziesz miał pewność czy jej czegoś nie brakuje.

Wdg mnie to to bydle ma przełamanie takie .. od 1800 wciska w fotel i traci trakcje. później jest muł tak do około 3000 i po 3500 znowu Chile ciągnie a później to brakuje mu już czegoś co ma benzyna :(

Znajomy kończy robić hamownie i czekam.. Z tym przyspieszeniem na zegarek to głupi pomysł.. Moja traci trakcje i nawet na 2 ale jest problem w tym że musze mieć załadowane turbo. Powiedzmy 1 i jadę na tych 1,5tyś rpm wciskam gaz i ogień ale jak 1 i z miejsca to już nie to

A co byście powiedzieli na pomiar czasu przejazdu przy przyspieszeniu 0-400m ? To łatwo zmierzyć, i właśnie ta wielkość ma decydujące które auto szybciej wystartuje.

Napisałem dziś do gościa co ma hamownie, zrobię i wszystko wyjdzie. Tylko według mnie gdzie szukać przyczyny jak na kompie wszystko się zgadza, bo jeździłem już sprawdzać do kogoś kto się zna na logach dynamicznych i statycznych i wszystko jest okej.

Amortyzatory
Powrót