• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

przyspieszenia naszych aut

Piotriix

Administrator
Członek ekipy
Auto
Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
http://www.followme.pl/p1.html tutaj jest link na stronke gdzie jest zestawione 900 sam i ich przyspieszenia od 0 do 140 km/h chociaz jakies dziwne te czasy bo maja v6 od 0do 100 ma 8.4 a wychodzi ze pozostale 40km/h zajmyje jej 10s sic! pozdrowka

Szkoda sugerowac się danymi z takich stron. Moja Alfa przyspiesza do 60mil/h dokładnie w 10.45s ile ma do 140m/h nie wiem, ale raczej napewno mniej niż podaje to źródło do którego link jest na górze tematu.

ostatnie wyniki to:
0-60mph(96km/h) -- 10.45s
1/4mili -- 17.87s , tak notabene licznik pokazuje wtedy prawie 140km/h, ale wątpię abym tyle jechał gdyż mam założone niestandardowe opony dla 145, a mianowicie 195/50R15.

jeśli dojdzie do skutku zakup nowych opon i nie zdążę sprzedac auta, to znów będe mierzył czasy (0-40mph, 1/8mili itd), które pewnie ulegną lekkiej poprawie :wink:. Moc z każdym pomiarem wychodziła 99KM, ale nie wiem na ile jest to wiarygodne

Czasy były mierzone dosyc dokładnym Gtechem. Dafit również mierzył przyspieszenia także może się pochwali :wink:

Pozdrawiam ;)

chętnie bym sie pochwalił ale najpierw musze znaleźć w archiwum te dane :)

no to czekamy :D

pamiętam, że od 0 do 60mph było 9.6s :wink:
Czyli 100km/h robi w niewiele ponad 10s, a wszystko to o ile pamiętam na felgach 17cali :DPiotr
Alfa i Omega

Model: Seat Ibiza
Wysłany: 2006-03-23, 21:32 Hot hatches Top Gear

--------------------------------------------------------------------------------

Czyli porównanie sportowych kompaktów z lat 1996-2000. W rolach głównych:
- Alfa Romeo 145QV
- Honda Civic VTI
- VW Golf 4GTI
- Nissan Almera GTI
- Fiat Bravo HGT
- Citroen Xsara VTS
- Audi A3 1.8Turbo
- Rover 220
- BMW 318TI
- Seat Ibiza Cupra
- Peguot 306 GTI-6 oraz Astra SRI

Za żadne skarby nie mogę zrozumiec wyniku tego testu. Na pierwszym miejscu Golf, na drugim Audi A3, a Alfa Romeo aż na ósmym miejscu, mimo że do 130km/h przyspiesza lepiej niż konkurencja, droga hamowania również mniejsza niż u konkurencji

LINK_pdf <<Oceńcie to sami

mysle ze sporo stracila w punktacji za elastycznosc i przyspieszenia na 4 i 5 w sumie ma dosc maly w porownaniu z konkurencja moment obrotowy

zdziwiłem się troszkę po tym jak zobaczyłem dane testowe Ibizy Cupry bo byłem przekonany, że Seat jest szybszy od Alfy 145QV, a tu taka niespodzianka :)
wiedziałem natomiast, że A3 1.8Turbo wcale tak dobrze nie jeździ :P

jak dla mnie w teście zabrakło jeszcze Opla Astry GSI (zamiast GSI jest jakaś marna Astra2), samochodu który prawdopodobnie zdeklasował by rywali. Kurcze nigdzie nie mogę się doszukac testów sportowych kompaktów z lat 90-96 :(

dopiero teraz przeczytalem :)
oni sie tam czepiaja, ze alfa jest za masywna i sie przechyla? bo tez nie za dobrze rozumiem. prowadzenie nie zadowala? :D nie wiem jak 205, ale jak sie prowadzi 405 to sie wydaje, ze sie plywa, a nei jezdzi. buja sie na kazdej dziurze, a na zakretach mozna wypasc przez okno :)
jak dla mnie za styling alfa powinna dostac najwiecej, audi dalbym tyle samo punktow, a jeden punkt mniej roverowi. a gdzie tam stawiac pezota 205 kolo alfy ;/
reszty nie bede porownywal, bo nie jezdzilem pozostalymi autami :)
a z tym, ze fiat wyprzedzil alfe to chyba lekka przesada :)

a tak nota bene to konikow w audi nie jest troche malo? ile ten silnik bedzie mial bez turbiny? ze 100 koni? przypomne, ze alfa 1.8 ma 140 i 144 konie :)

w sumie racja, wkoncu mowi sie, ze polacy to hiszpanie polnocy :lol:
a hiszpanom do wlochow niedaleko, co widac chocby po seatach ;/

Załączniki

• _2-50giulia.jpg
    _2-50giulia.jpg
    31.8 KB · Wyświetleń: 433
  • scanSepia50giulia.jpg
    scanSepia50giulia.jpg
    43.2 KB · Wyświetleń: 9
katalogi -katalogami ale tak naprawde to na przyśpieszenie ma wpływ wiele czynników, choćby sprzęgło- wydaje sie że jest ok, a dopiero na hamowni wychodzi że 12% mocy idzie w ... niebęde klął , uchodzi w powietrze,opony, skrzyni- jest tego ogrom i dopiero po podpięciu aparatury diagnostycznej widać na czym sie traci- dziurawy tłumik to już 5% a ja kiedyś myślałem że to lepiej no bo noem oporów -nic bardziej mylnego

Amortyzatory
Powrót