[33] Przymarznięte drzwi

Kierownik

Nowy
Auto
156 1.8 02'
Witam.
Mój problem dotyczy przymarzających drzwi prawych przednich, po rozgrzaniu auta otwierają/zamykają się bez problemu. Czy ktoś miał podobny przypadek, lub wie co z tym zrobić? żeby nie przymarzały? Dodam jeszcze że autko nie jest garażowane.

Wycierałem uszczelki, blachy niestety nic to nie daje, ma ktoś może jakiś pomysł? Może nasmarować czymś?

Silikon. Kup w sprayu, są większe pojemniki, cena około 25-30 złotych, i mniejsze, do 10 złotych. Napsikaj na uszczelki na całej długości, będzie troszke "ściekać", uważaj zebyś tylko nie zalał sobie tapicerki foteli itd. Psikaj ostrożnie z bliska. Działa idealnie i rewelacyjnie.
W zimie warto to zrobić dwa, trzy razy, zależnie od ilości ataków mrozów.

Kolega Pingwin ma racje, żeby nie przymarzały drzwi do uszczelki , popsikaj je preparatem, ja tak zrobiłem ale przed mrozami i niema problemu. Preparaty kupisz na karzdej stacji , a i w marketach też są.

JA kupiłem w sprayu "Uszczelke" właśnie do pryskania na uszczelki. 10zł mnie to kosztowało i zdało egzamin.

jak nie chcesz nic kupować a masz w domu zwykłą glicerynę, weż na szmatke i dokładnie nasmaruj uszczelki na całej długości, ten sam efekt.

Ja kupiłem w OBI preparat do pielęgnacji gumy aplikowany gąbką (jak pasta do butów) za jakieś 6-7 zł. Ma tą przewagę nad sprayem, że aby upierdzielić tapicerkę musiałbyś się naprawdę postarać:D.

hehe, dzięki wielkie Panowie za porady :) użyłem silikonu w sprayu, delikatnie, bez pośpiechu samochód został cały czysty :] "tapicerka cała" hehe zobaczymy co to da na moje -19*C i brak garażu hehe:)
jak nie pomoże to będę próbował następnych sposobów :)

sorki za post pod postem - chce uwidocznić moją odpowiedź w temacie :)

więc uszczelki "delikatnie przymarzły" ale drzwi otworzyły się po delikatnym szarpnięciu, następny problem to zamek... teraz mi zamek w tych drzwiach zamarzł :( i ani drgnie, nie da się zamknąć samochodu niestety. (jak auto było rozgrzane do stopnia że drzwi się otwierały, to i zamek działał prawidłowo) więc tu moje pytanie:
w jaki sposób rozruszać zamek w drzwiach? grzać w aucie? (benzyna ucieka przy tym że hoho.. raz, drugi - trzeci, a później na stacje bo brak paliwa) psikałem odmrażaczem do zamków i nie pomogło (puki co, może zamek "odda")

To juz jest grubszy problem :) Ja u siebie psikałem oporowo jakimś smarowidłem w sprayu. Generalnie z drzwiami od kierowcy nie mam już problemów(całej reszty nawet nie ruszam, bo jak otworze to nie zamknę) :)

A co za problem napsikac do zamka jakiegoś wd40, czy innego smaru, moim zdaniem to Twoje problemy są naprawde błache i powinienieś się z nimi sam uporac. Ja sam na uszczelki polecam sprej do migomatu, bo to też praktycznie sam silikon.

Zamek wyjąć osuszyć i nasmarować.To samo z wkładką.Używanie odmrażaczy powoduje wypłukiwanie smaru z wkładki którego na pewno i tak tam nie ma.WD-40 nie bardzo polecam bo bedzie to rozwiazanie tymczasowe.Trzeba zrobić tak jak napisałem powyżej.

A co za problem napsikac do zamka jakiegoś wd40, czy innego smaru, moim zdaniem to Twoje problemy są naprawde błache i powinienieś się z nimi sam uporac. Ja sam na uszczelki polecam sprej do migomatu, bo to też praktycznie sam silikon.

nie musisz mnie wyśmiewać, akurat z tym problemem nie wiedziałem jak sobie poradzić więc o niego pytam na forum do tego przeznaczonym.

Lukasz A. dzięki za radę, jak zrobi się coś cieplej (albo znajde tymczasowy garaż) napewno się tym zajmę.

dzięki

Żeby w miarę poradzić sobie z tym problemem a nie wyciągać od razu całego zamka, proponuję Ci wykręcić śrubę na gwiazdkowy wkrętach znajdującą się nieco powyżej zamka drzwi i wtedy napsikać sporą ilość jakiegoś smaru w spraju. Niestety ten typ zamków ma to do siebie, że lubi przymarzać, gdy nie jest dobrze nasmarowany i jeśli się nie chcą otworzyć, to jakoś się poradzi, a zdarza się ze drzwi da się otworzyć, ale potem nie chcą się zatrzasnąć, najczęściej gdy się człowiek spieszy :D

Ja kupiłem w OBI preparat do pielęgnacji gumy aplikowany gąbką (jak pasta do butów) za jakieś 6-7 zł. Ma tą przewagę nad sprayem, że aby upierdzielić tapicerkę musiałbyś się naprawdę postarać:D.

Tyle że nie zapobiega przymarzaniu, bo służy do konserwacji gumy bo też go używam. Co do uszczelek ja używam wazeliny technicznej i sprawdza się bardzo dobrze tyle że jest więcej roboty bo trzeba ją rozprowadzić po uszczelkach dość mocno wcierając.

Amortyzatory
Powrót