• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Przymarzające szyby

z_mazur

Nowy
Auto
MiTo 1,4 95 KM, 2010
Jakie macie patenty na przymarzające szyby? Przy tych ujemnych temperaturach, podczas otwierania drzwi szyba nie opuszcza się. Zastanawiam się, czy problemem jest przymarzanie jej do uszczelki, czy coś w drzwiach przymarza? O ile przesmarowanie uszczelki jakimś sprayem z silikonem jest dość proste (dzisiaj spróbuję to zrobić), to zastanawiam się jak ewentualnie poradzić sobie z samymi drzwiami?

Z obserwacji mojej żony [emoji6] bardziej łapie ta dolna uszczelka, jej patent to odmrażacz w sprayu - taki do szyb, trzymany oczywiście w bagażniku, psikasz na dole szyby w okolicy uszczelki czekasz chwilkę i otwierasz drzwi[emoji3]

Wysłane z mojego C6602 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, łapie uszczelka jak lód się zrobi pod nią. Odmrażacz od zewnątrz, funkcja odmrażania w aucie (full nawiew na szyby) i po chwili można delikatnie chwycić z jednego końca i przesunąć palcem pod uszczelką , ładnie puści

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi. To co piszecie to jednak już działanie doraźne, likwidujące przymarznięcie, a nie prewencyjne, które mogłoby zapobiegać na przyszłość. Może ktoś ma jeszcze jakieś sposoby? :)

Dzięki za odpowiedzi. To co piszecie to jednak już działanie doraźne, likwidujące przymarznięcie, a nie prewencyjne, które mogłoby zapobiegać na przyszłość. Może ktoś ma jeszcze jakieś sposoby? :)

Ogrzewany garaż.

Wazelina techniczna przed pierwszymi przymrozkami na wszystkie uszczelki.

Na listwę zgarniającą szyby zamszową ? Pomysł co najmniej kiepski

Ostatnia edycja:
Przy bezramkowych szybach nie nagrzewa się tak auta zimą bo rano to katastrofa sie robi od wewnątrz przymarza wszystko.

Jest jeszcze jeden sposób który czasami pomaga, ale trzeba to zrobić przed otwarciem drzwi. Mianowicie, z wyczuciem docisnąć szybę przy dolnej uszczelce w paru miejscach (lód powinien się skruszyć) i wszystko będzie działało. Poza tym, też wożę odmrażacz w sprayu i sporadycznie używam. Smarowałem też uszczelki, ale to nie tam jest problem. Ewidentnie najgorzej jest z listwą na dole szyby, zwłaszcza podczas opadów kiedy to wszystko zamarznie. Paradoksalnie, kłopot czasami zdarza się przy -1.0 z kolei dzisiaj przy -13.5 otworzyłem drzwi praktycznie bez problemów. Jak jest śnieg albo dużo lodu, to nie ma opcji - chyba tylko odmrażacz. Jak to jest w innych samochodach z szybami bez ramek?

Pewnie taki sam. W moim obecnym dzieje się to samo, z tym że chyba silnik mocniejszy bo chrupnie tylko i opuszcza szybę.

W każdym tak samo w Celicy pamietam jak bagażnikiem musiałem wchodzić najgorzej było jak w dzień puszczał mróż i w nocy znów minus wtedy to co puściło przymarzało wieczorem.

Przrsmarowałem wczoraj uszczelki zarówno te, w które wchodzą szyby, jak i te w szczelinie drzwi sprayem silikonowym i muszę przyznać, że dzisiaj szyby opuściły się bez problemu.

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót