Przycisk ASR

kuba669

Nowy
Auto
alfa romeo 156
Witam. Od pewnego czasu nie działa mi przycisk ASR ten pomiędzy skrzynią biegów, a hamulcem ręcznym w mojej AR 156 1,9JTD, 04r. Kiedyś działał normalnie i mogłem wyłączyć tą opcję, co sygnalizował mi komputer teraz natomiast jest głucho... przyciski od przeciwmgielnych działają. Może to wina bezpiecznika, albo jakiejś kostki, ktoś wie? Znalazłem podobny temat na forum 147 jednak zakończył się bez konkretnych odpowiedzi. Dodam jeszcze, że ASR działa poprawnie, tak jak zawsze domyślnie zostaje włączona przy starcie, jednak zbliża się zima i boję się że bez możliwości wyłączenia tej opcji będę miał spore problemy gdy się zakopie w śniegu.

a podpinałeś się pod kompa? Jeśli nie to od tego radzę sprawdzić, abs, prędkościomierz, działają bez zarzutu? jeśli zero błędów radzę sprawdzić styki przy włączniku, może zaśniedziały....

A próbowałeś rozebrać ten panel?... Być może przycisk jest zabrudzony, miałem podobną sytuację z włącznikiem halogenów - przeczyściłem i odpukać działa :)

Przy weekendzie jak będę miał więcej czasu rozbiore ten panel, przeczyszcze wszystko i dam znać o rezultatach, bo ABS, prędkościomierz i wszystko inne generalnie działa.

słabi kierowcy teraz- jeden system nie działa i juz panika ze sie jezdzic nie da :P

Ale mi ten system właśnie działa i to ciągle... ja chce go wyłączyć! :P

Dziwne, bo u mnie nigdy, żadna kontrolka sie nie zaświeciła mimo wyłączenia asr

Może masz przepaloną kontrolkę od ASR ;) U mnie jak się wyłączy ASR, to świeci się pomarańczowa kontrolka :) I zapala się na moment przy rozruchu chyba... :) Sprawdzę po pracy ;)

Może masz przepaloną kontrolkę od ASR U mnie jak się wyłączy ASR, to świeci się pomarańczowa kontrolka

Ta kontrola świeci Ci sie na zegarach? Bo chyba nie na infocenter? Kiedyś u kogoś mającego bodajże 156 GTA to infocenter równiez sygnalizował wyłączenie tego systemu. Ciekawe. swoją drogą musze sprawdzic tą kontrolke jeśli faktycznie jest to gdzie ona sie znajduje? Bo wyłączając asr to można ładnie popiszczec:) stąd wiem iż działa, bo jak włącze to zero pisku, zaraz obroty spadają:(

Nie, na panelu koło dźwigni zmiany biegów.

To kurcze nie skumałem z tą kontrolką:) Faktycznie świeci mi sie gdy asr jest w pozycji OFF. myślałem ja głupi, ze jeszcze na zegarach by sie musiała świecic...

- - - Updated - - -

mogłem wyłączyć tą opcję, co sygnalizował mi komputer teraz natomiast jest głucho.

Kolego rozwiń tą myśl, bo nie będe mógł spac. Co, gdzie i jak ci sygnalizował.

Ja też mam, ale na razie jeszcze nie jeździ w Belli ;)
Elektronice nie ma co ufać, lepiej zdać się na siłę mięśni.
A poza tym jak auto dobrze "usiądzie" w śniegu, to ASR-off na nie wiele się zda :)

Kolego rozwiń tą myśl, bo nie będe mógł spac. Co, gdzie i jak ci sygnalizował.

Sory, za nieprzespaną noc:) z tego co pamiętam, komputer sygnalizował mi w info center wiadomością ASR OFF i do tego zaświecała się ta pomarańczowa kontrolka, dokładnie taka jaka się zapala gdy wpadniesz w poślizg (trójkąt bodajże)

Jestem świadom, że wyłączenie ASR nie zawsze pomoże, ale czasami tak, a lepiej mieć dodatkowe ułatwienie przy ewentualnym zakopaniu... ok idę, się pobawić:D

2012-10-20 13.11.21.jpg
Tak wyglądała płyta elektryczna pod guzikiem od halogenów i ASR... ciekawe czy ktoś jadł nad nią obiad, bo tak w sumie wyglądała... po przeczyszczeniu szczoteczką, efektu brak. Słyszałem o jakimś płynie do czyszczenia układów elektrycznych, możecie coś poradzić? A i może ktoś wie jak nazwać tą płytkę poprawnie w razie jak bym musiał szukać nowej:)
2012-10-20 13.05.55.jpg

Dodatkowo zauważyłem takie zabrudzenia od tej gąbki otaczającą skrzynie biegów, czy to może być powód kłopotów z jedynką?

p.s Dbam o czystość auta, więc nie mam pojęcia skąd te zabrudzenia się tam wzięły:D

No to nie dziw że nie działa ;) Ty dasz, ale jak wnioskuje po Twojej wypowiedzi nie możesz być pierwszym właścicielem ;)
A skoro na tej płytce znalazł się taki "chlew" to bardzo prawdopodobne że od tego UJ ja.strzelił :(
Jeśli nie działa po przeczyszczeniu, to być może brud przyczynił się di jakiegoś zwarcia na płytce...

Są preparaty do czyszczenia elektroniki choćby z serii Kontakt.
Możesz podejść z płytką to Ci w sklepiez elektroniką coś doradzą

ASR jak wyłączasz to:

1. Zapala się przy wyłączniku diodka.
2. Na infocenter zapala się pomarańczowa grafika wyłączonego asr
3. Na prędkościomierzu zapala się kontrolka asr off.

Swoją drogą najbardziej mnie wkurza (nie wiem może jestem inny) że nie można w standardzie tego ustawić od razu na off.

Pierwsza czynnością i to nie zależnie od pogody jest wyłączenie tego systemu przeze mnie.

ASR jak wyłączasz to:

1. Zapala się przy wyłączniku diodka.
2. Na infocenter zapala się pomarańczowa grafika wyłączonego asr
3. Na prędkościomierzu zapala się kontrolka asr off.

Swoją drogą najbardziej mnie wkurza (nie wiem może jestem inny) że nie można w standardzie tego ustawić od razu na off.

Pierwsza czynnością i to nie zależnie od pogody jest wyłączenie tego systemu przeze mnie.

No wiec myślałem cały czas kolego o Ciebie:) bo kiedyś gdzies pisałes iż asr powoduje zapalenie tej grafiki na infocenter - pytanie czy ja mam cos sknocone, czy tylko w v6 lub gta tak pokazuje bo mnie na infocenter nic nie wyświetla, tak samo na prędkościomierzu - brak ikonki po wyłączeniu asr.

Amortyzatory
Powrót