[Giulietta] Przewożenie rowerów Giulietta

• Autor wątku Autor wątku fan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mialem w poprzednim aucie i zdecydowanie polece bgażnik rowerowy na hak. Najwygodniejsza opcja i do jazdy, i do mocowania teraz chyba nawet 3 tablicę idzie dorobić bez problemów. Na dach nie polecam bo gorzej się jedzie i trudniej montuje rowery ale to moje odczucia. Obecnie dobry odpinany hak z bagażnikiem wyjdzie pewnie gdzieś z przedziału 2-3 tysiące.

Analogia z samochodem nietrafiona. Ale jak jadę do USA, to też nie biorę swojego samochodu, tylko pożyczam na miejscu.

No nie wiem, kilka faktow. Wypozyczenie rowerow w srebrnej gorze Romet ere 501, ktore by nas interesowaly kosztuje 100 zl na 2h od sztuki a na caly dzien 170 zl. Jako, ze jazda 2h na rowerze to jest nic trzeba celowac w caly dzien 170 zl x2 = 340 zl na jedna wycieczke. Do tego trzeba dojechac na singletracki bo przeciez rowery nie sa Twoje wiec nie ma mowy o luznych wypadach poza miasto. Zakladajac 4 wycieczki w miesiacu na 2 osoby miesiecznie koszt takiej zabawy 1360 zl. Zakladajac ze jezdzisz w sezonie powiedzmy 5 miesiecy 6800 zl (zdecydowanie znalazlbym solidny rower w tej cenie a rower nie kupujesz na 1 czy 2 sezony tylko na duzo dluzej) . I to tylko 4 dni w miesiacu. My przez ostatni miesiac dla porownania zaliczylismy 7 wycieczek ok 4 - 6h jazdy to miesieczny koszt wyszedlby mnie 2380 zl! Dalej przyjmijmy x 5 = 11900 zl to juz calkiem solidny rower na full zawieszeniu trailowy albo ebike mtb, enduro, ktory masz na wlasnosc po 1 sezonie po 2 masz takich rowerow rzecz jasna sztuk 2. Rowery, ktore wybierasz pod siebie geometrycznie bo akurat moja druga polowka nie ma tak latwo z doborem rowerow z wypozyczalni gdzie zazwyczaj sa srednie i duze ramy a jej pasuje akurat s lub xs. Dodatkowo jesli juz jest ten rower, ktory chcesz, ktorym wygodnie sie jedzie to musisz sobie go wczesniej zarezerwowac. My z wypozyczalni korzystalismy 2 razy moja druga polowka musiala zadowolic sie rozmiarem M ja mialem latwiej bo wejde i na M i na L wiec generalnie tak slabo to widze, duzo kasy i sporo kompromisow. Prawda jest taka, ze oplaca sie kupic rower nawet za 15 tys zl jesli sie dosc czesto jezdzi a nie 2 - 3 razy w roku na letnie czy wiosenne przejazdzki. Dlatego z mojego punktu widzenia z wypozyczalni warto korzystac aby potestowac, sprawdzic, jesli ktos jest poczatkujacy i nie wie jeszcze czy np. kolarstwo gorskie jest dla niego ale ten poczatkujacy, ktory zlapie bakcyla to na wypozyczalniach zbankrutuje.

- - - Updated - - -

Mialem w poprzednim aucie i zdecydowanie polece bgażnik rowerowy na hak. Najwygodniejsza opcja i do jazdy, i do mocowania teraz chyba nawet 3 tablicę idzie dorobić bez problemów. Na dach nie polecam bo gorzej się jedzie i trudniej montuje rowery ale to moje odczucia. Obecnie dobry odpinany hak z bagażnikiem wyjdzie pewnie gdzieś z przedziału 2-3 tysiące.

Tez myslalem o haku ale musialby byc zdejmowany i kompletnie niewidoczny bo nie pasuje mi to do Giulietty ??????

Ostatnia edycja:
Dla mnie to trochę śmieszne przewożenie rowerów samochodem.
Za 1500 zł można w dowolnym miejscu w Europie spokojnie wypożyczyć rowery dobrej klasy dla całej rodziny i jeszcze sporo zostanie. No i nie trzeba się martwić, że spadną, że ktoś ukradnie itd.
No chyba, że chodzi o pokazanie się, że jest się "fit".

Śmieszne?
Nie wiem ile kosztuje wypożyczenie rowerów w dowolnym miejscu w Europie, chociaż podejrzewam, że z tym dowolnym miejscem to gruba przesada. Natomiast wypożyczenie roweru w Trójmieście przyzwoitej klasy to ok. 100-150zł za dzień za 1 rower. Jeśli chcemy wypożyczyć na 1 dzień dla 3-osobowej rodziny to owszem sporo zostanie, ale 4 czy 5 dnia już trzeba będzie do tych 1500zł dokładać. Nie wspomnę już o tym, że wypożyczalnie rowerów nawet w Trójmieście to rzadkość.
A jeśli ktoś z tymi rowerami wyjeżdża kilka razy w roku (sam tak właśnie robię), to po kilku takich wyjazdach zwróci się bagażnik dobrej firmy i jeszcze zostanie, żeby dołożyć do lepszego roweru.

Od ponad 2 lat bodajże trzecią tablicę wyrabiasz w kilka dni bez problemu. Koszt - 50 złotych.

I również się do tego przyłączam, najlepszą opcją jest hak i platforma. Jeśli chodzi o haki, to nie wiem czy jeszcze ktoś kupuje haki z kulą na stałe. Teraz praktycznie wszystkie masz demontowane i dla przykładu Westfalia, którą mam w 159 praktycznie jest niewidoczna po demontażu, a montaż i demontaż trwa kilka sekund.

Ja ma oryginalne belki Alfy. Udało mi się zmieścić 3 rowery, 2 za koło i jeden za widelec. Komfortu jazdy nie ma powyżej 120kmh, ponieważ ta cienka poprzeczka w belkach działa jak struna podczas jazdy..

bagażnik.jpg

No i elegancko to wyglada, zaraz cos kupie.

- - - Updated - - -

Ja ma oryginalne belki Alfy. Udało mi się zmieścić 3 rowery, 2 za koło i jeden za widelec. Komfortu jazdy nie ma powyżej 120kmh, ponieważ ta cienka poprzeczka w belkach działa jak struna podczas jazdy..

Pokaż załącznik 270945

Widze, ze masz montaz bez przedniego kola na sam widelec. Do czego to jest przykrecane? Jesli chodzi o predkosc to nie zamierzam przekraczac z rowerami 110 km/h (przynajmniej tak mi sie wydaje)

To jest bagażnik Whispbar WB200.
Widelec jest łapany za otwory osi koła. Ten konkretny model pasuje tylko do osi 15x100 lub z przejściówką z zestawu do QR, natomiast boost 15x110 już niestety nie pasuje. Wtedy używam Whispbar WB201 za koła.

Z bagażnikiem 'za widelec' można śmiało jeździć z autostradowymi prędkościami. Rower jest mega stabilny.
Natomiast te łapane za koła już się trochę bujają na boki więc max 120kmh.

Ile trwa założenie takich belek? Bo wygląda to jakby trzeba było coś wkręcać, co może trochę trwać (a doświadczenie mam tylko z takimi montowanymi do relingów w kombi).

Z drugiej strony pewnie i tak będzie szybciej niż w bagażniku na klapę, gdzie jest kilka pasków (co mnie i tak kusi, bo teoretycznie powinno być ciszej... no i wygodniej dla niższych osób, czytaj: żony).

Ile trwa założenie takich belek? Bo wygląda to jakby trzeba było coś wkręcać, co może trochę trwać (a doświadczenie mam tylko z takimi montowanymi do relingów w kombi).

Z drugiej strony pewnie i tak będzie szybciej niż w bagażniku na klapę, gdzie jest kilka pasków (co mnie i tak kusi, bo teoretycznie powinno być ciszej... no i wygodniej dla niższych osób, czytaj: żony).
Nie mam doswiadczenia w temacie ale z tego co czytam bagaznik na tylna klape uszkadza auto. Wiele opini takich czytalem wiec tutaj nie bede ryzykowal.

Założenie oryginalnych belek i 2 uchwytów na rowery Thule ProRide (montaż w rowkach typu T) zajmuje mi ok. 35-40 minut wliczając w to wyczyszczenie/przetarcie miejsc dachu, na których opierają się stopy belek. Najpierw przykręca się uchwyty belek do gwintowanych miejsc montażowych w dachu, a następnie równomiernie je dokręca na każdej ze stron.

Założenie oryginalnych belek i 2 uchwytów na rowery Thule ProRide (montaż w rowkach typu T) zajmuje mi ok. 35-40 minut wliczając w to wyczyszczenie/przetarcie miejsc dachu, na których opierają się stopy belek. Najpierw przykręca się uchwyty belek do gwintowanych miejsc montażowych w dachu, a następnie równomiernie je dokręca na każdej ze stron.

Dzięki bardzo za odpowiedź, właśnie o taki konkret mi chodziło :)

Nie ma mnie teraz w domu ale z tego co pamiętam bagażnik jest do 50kg. Na dniach będę wyciągał z piwnicy i montował to napisze Ci co jest napisane w instrukcji. Ale na 100% 50kg, bo w instrukcji auta też piszą że maksymalne obciążenie dachu to 50kg tylko w wersji 1.4MA TCT jest 60kg

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka

Była poprawka do instrukcji w której jest już że obciążenie dachu w wersji z TCT jest również 50 kg.

Jeśli chodzi o tą ładowność to teoretycznie możemy załadować 2 rowery - średnio 1 rower 15 kg, uchwyt do roweru np thule 591 ok 4 kg, do tego belki bazowe to już nam daje czterdzieści kilka kg.
Jeśli chodzi o belki bazowe to thule nie ma w ofercie zestawu dopasowującego do giulietta, ale w zamian w podobnym budżecie a myślę że ładniejsze i najcichsze na rynku to yakima lub whispbar i przy okazji najniższe, ale nadające się do dachu szklanego jak ktoś ma- przetestowany u mnie z panoramą, dach się otwiera choć przy otwartym prześwit między belka a szkłem to jakieś 2 cm.

[MENTION=34001]fan[/MENTION] - popraw se tego linka to zdjęcia, bo nic nie pokazuje :)

Jakiej marki masz belki?
P.S. Cikawe, jak masz założoną tą przednią belkę, ja zawsze wingbary zakładałem tak samo z przodu i z tyłu (tak jak ty masz z tyłu), czyli w kształcie skrzydła, a patrzę ty tą przednią dałeś na odwrót? Tak było w instrukcjach? Albo jakiś inny powód miałeś?

EDYT: Wg naklejek to chyba masz Cruza? Zadowolony z niego? jak z montażem, wszystko gra?

Ostatnia edycja:
Belki AGURI.
Zalozylem 2 na odwrot przypadkowo jak juz wszystko bylo spiete i bylo sztywno to tak zostawilem. Jechalo sie ok rowerki sztywno na dachu. Jeden wazy bez bateri prawie 20 kg, bagaznik sprawdzil sie. Teraz w ten weekend jedziemy na kolejna wycieczke, nieco dalej i zobaczymy jak bedzie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót