Przewody podciśnienia

lukash

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003
Witam
Wymieniał ktoś przewody podciśnienia idące do overboosta? Planuję je powymieniać na nowe przy okazji czyszczenia overboosta tylko nie wiem jaki przekrój przewodów będę potrzebował. Wie ktoś jaki tam jest przekrój tych przewodów?

Najprościej to podnieś maskę i zmierz.... W temacie MCSF są podane

Między gruszką a zaworem idzie twardy przewód, sprawdź jego szczelność i wymień tylko łączniki do gruszki i do zaworu.

Potrzebujesz przewodu 3,5mm oraz 4mm.

Ja zamówiłem w FMIC sylikonowe i przewód do gruszki wszedł o średnicy 3mm.

tak się składa że mam w posiadaniu właśnie sztywny przewód 4mm Parkera, ale dzisiaj sprawdziłem i pasuje. Wchodzi nie mniej ciasno niż ten oryginalny.
Chce wymienić te przewody przy okazji czyszczenia overboosta bo zauważyłem dzisiaj że są trochę sparciałe.

tak się składa że mam w posiadaniu właśnie sztywny przewód 4mm Parkera, ale dzisiaj sprawdziłem i pasuje. Wchodzi nie mniej ciasno niż ten oryginalny.
Chce wymienić te przewody przy okazji czyszczenia overboosta bo zauważyłem dzisiaj że są trochę sparciałe.

U mnie generalnie w porządku działa silniczek, ale zauważyłem, że sa sparciałe choć chyba szczelne, bo wszystko jest ok, i grucha pięknie śmiga, ale kupiłem dziś metr przewodu 3.2mm, także może jutro je wymienie, tak zapobiegawczo:).

Koledzy a w jakim sklepie najlepiej szukać takich przewodów? W sklepie motoryzacyjnym powinienem dostać?
A i średnice które podajecie to są średnice zewnętrzne całego przewodu czy wewnętrzne w świetle otworu?

Ja kupowałem w fmic.pl. W motoryzacyjnych silikonowych nie mają.

Jeszcze jedno pytanko - ile metrów tego przewodu potrzebuje? zamawiam średnicę 3.5mm, 2m wystarczą na wymianę wszystkich wężyków?

Przewód kosztuje 9zł/metr . Więc myślę, że można sobie pozwolić nawet na 3 metry i powinno styknąć.

Ja własnie zamawiam 3 metry - przewód 3mm

Przewód kosztuje 9zł/metr . Więc myślę, że można sobie pozwolić nawet na 3 metry i powinno styknąć.

Ja własnie zamawiam 3 metry - przewód 3mm

I nie miałeś żadnych problemów z montażem 3mm jak rozumiem ? :) pytam dla pewności bo seryjnie jest podobno 3.5mm ale z drugiej strony to tylko różnica pół milimetra czyli tyle co nic :P

Dopiero zamówiłem dziś - gadałem z chłopakami z FMIC i powiedzieli, że będzie okej. Poza tym przeczytaj na pierwszej stronie, już ktoś zakładał 3mm :)

Kilka dni temu w mojej ex 156 montowane były właśnie 3mm i wszystko pasuje. Dziś będę montowal w mojej obecnej 2.4 175KM. Jakby co to napewno jeszcze coś zostanie z 9m które mam ;-)

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Ja w końcu u siebie wymieniłem tylko ten jeden idący do gruchy, była tam ewidentnie mała dziurka, która była czymś zaklejona. W ogóle ten przewód biegnący do gruchy składał sie jakby z dwóch przewodów ze sobą połączonych /cieńszy czarny i grubszy niebieski/ też tak mieliście? Bo gdzieś na zdjęciach tego silnika widziałem taki sam zestaw tego przewodu więc wygląda jak by to było seryjnie montowane.
Pozostałych przewodów nie ruszałem bo to trochę bardziej skomplikowane z tego co widziałem. Poza tym po zdjęciu z Overboost'a tego drugiego przewodu biegnącego do komory silnika, przez parę sekund syczało powietrze więc widać że układ szczelny skoro dopiero po zdjęciu powietrze zeszło.
Wy u siebie wymieniacie wszystkie przewody?

Amortyzatory
Powrót