• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Przepustnica vs. szarpanie?

rodik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2,4jtd 2003r.
Witam,

To tak: autko czasami szarpie przy dodawaniu gazu, świeci się czasami "marchewka". Moje pytanie czy zabrudzona przepustnica może dawać taki efekt czy może coś innego?

Wymienione:
-Czujnik położenia przepustnicy
-kable WN,
-świece(2 lata temu ale wiele km nie robię tym autkiem)
-sonda lambda(3 lata temu zmieniane, zastanawiałem się czy to nie ona w sumie)
-wtryskiwacze-stare i tak miały dość 250 tys. km i większość na gazie, w tej chwili gazu już nie ma więc odżyje troszke(zmieniane jakiś tydzień temu, autko zyskało dużo na mocy, ale nadal szarpie).
-czujnik ciśnienia zasysanego powietrza

Moje podejrzenia:
1. Przepustnica (może gdzieś zabrudzona i mi dlatego szarpie, choć nie zawsze). Tak pomyślałem o niej, jak dziś jechałem i miałem wciśnięty gaz ponad połowę, autko przyspieszało a za chwilkę jakby coś się odblokowało i zaczęło mnie wciskać w fotel. Pedał gazu niezmiennie wciśnięty. Może się nie otwiera zawsze do końca. Tylko moje pytanie czy można ją przeczyścić czy po prostu kupić nową?

2.Sonda Lamba - wymieniana była, z tego co pamiętam jakaś tam tańsza wersja. Ale niestety nie mam na tyle doświadczenia aby stwierdzić czy sonda tak może broić.

3.?? - sam nie wiem bo nie wiele zostało. chyba że są jeszcze jakieś czujniki które za to mogą odpowiadać

Od razu mówię, że chciałem podpiąć Alfę do kompa. Niestety w ASO Fiat, nie dali rady się podpiąć, że być może gdzieś styki zaśniedziały i ew. można by było wszystką elektornikę "czyscić".

Mam podobny problem , i przez chwile pojawił mi się błąd czujnika położenia rozrządu. Ciężko wkręca się na obroty , i pali więcej niż normalnie, jak jest zimny obroty czasami dochodzą do 400 i gaśnie.

Wtryskiwacze lub świece

No właśnie kiedyś też napisałeś że wtryskiwacze w innym temacie. Więc poszedłem tym tropem i zyskałem przyrost mocy ale szarpanie nie ustało. Więc wtryskiwacze wg mnie już odpadaja :)

Świece? Hmmm 2 lata temu zmieniane ale nie przejechałem na nich nawet 20 tys. kilometrów ;/

NGK z 3-elektrodami, dokładnego oznaczenia nie pamiętam, nie mam pudełka. :(

W boxerku powinny być świece BP6ES żadne inne ale mimo to uważam że to coś z paliwem nie tak, świece i tak bym wymienił bo powinno się je wymieniać co 20tys lub co rok nie jest to duży koszt

a kolor napisu ngk?:> bo to wazne i jakie kable masz?

w sumie niedrogie są świece, wymienię ewentualnie ale dopiero w przyszłym miesiącu. W tym budżet troszkę nadwyrężony mam :) Tylko nie mam klucza do nich i dojścia ;p (na serwisie mi wzięli 40 PLN za świece i 40 za wymianę bo nadkola ściągali)

amigas:
Nie mam pojęcia jaki kolor napisu niestety :)(chyba ze bedzie go widac jak sciagne kabel to napisze) a kable nie są jakieś super drogie, ok. 100pln za nie dałem ale niestety po zmianie tych kabli WN nic się nie zmieniło, ani na lepsze ani na gorsze :(

dodam że na tych świecach co mam autko jeździło OK, w tym roku nasiliło się szarpanie w okresie wakacyjnym ;/

Ostatnia edycja:
Może nalej paliwka PB98 i zobacz co się bedzie działo

O właśnie, zapomniałem że lipne paliwko też może być. Nastepne tankowanie na innej stacji i pb98. Ok, póki co dzieki za pomoc koledzy, odezwe się jak posprawdzam te rzeczy.

a kolor napisu ngk?:> bo to wazne i jakie kable masz?

Kolor napisu NGK to ZIELONY.

Dziwna sprawe dzisiaj zauważyłem znów, nie wiem czy już o niej pisałem czy nie ;p . Jadę pod górkę 3 bieg gaz już w podłogę, autko jako tako się rozpędza, szybko puściłem gaz i z powrotem w podłogę i naglę dostało skrzydeł i zaczęło wciskać w fotel. Dziwna sprawa z tym autkiem. Świece musowo wymienie co by już nic do wymiany wiele nie zostało.

zielone:/ nie dobrze fr:/ mialem to ale gorzej chodzily niz 20 letnie golden lodge:/ moze denso lub szukaj ngk z czarnym napisem

Amortyzatory
Powrót