Przepustnica dziwny odgłos

• Autor wątku Autor wątku Bartosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartosz

Guest
Witam

Dziś rano zmuszony byłem do dolania płynu do spryskiwacza. podniosłem maskę, otworzyłem baniak z płynem. postanowiłem zgasić silnik bo po cholerę ma pracować. Nalewając płynu do spryskiwacza usłyszałem dziwny odgłos z okolicy przepustnicy, coś jakby sie domykało z opóźnieniem - silnik zgasiłem i po około 10 sekunadach coś się domyka??? Czy to normalne. ktoś tu kiedyś pisał o czyszczeniu przepustnicy, czyżby przyszedł na nią czas???

odkrec rure, popros kogos zeby ciskal gaz i zobacz co sie dzieje...
u mnie blokuje sie linka od gazu i tez przepustnica domyka sie z opoznieniem - ale tylko wtedy jak recznie ja pchne palcem...

Bardzo możliwe że masz zatarty wałek na którym ona chodzi lub sprężyna nie odbija.
Jakby co to mam taką na sprzedaż :)
http://www.forum.alfaholicy.org/topics4/1743.htm

jak jak pchalem lopatke palcem to linka tez wygladala ok, a jednak gdzies sie blokowala. mozliwe tez ze masz np centryment nagaru i przez to lopatka ciezej chodzi... najlepiej odepnij linke od gazu, przechyl sam przepustnice i zobacz czy dzieje sie to samo. jak tak to odkrec gume od dolotu i zobacz jak to w srodku wyglada...

to jest chyba normalny odgłos...tak mi się zdaje przynajmnie...
u mnie po zgaszaniu silnik tak po 3,4 sekundach jest taki dziwny odgłos...ale raczej nieod zamykania czegos :roll: taki jakby dziwny bulgot ale cichy... to chyba norma w tym silniku... :mrgreen:
ale przeczyścic by trza było z czasem..ja jakis czas tem czyściłem ale jak się zrobi ciepło to wsio poroskrecam i poczyszcze ponownie. :D

WITAM.gdyby przepustnica sie nie domykala to raczej wiedzial bys o tym...napewno niskich obrotow bys nie mial :lol: pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót