• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Przepływomierz ??

dudzik87

Nowy
Auto
147, 1.6 16v 105 km
Nie wiem czy dobrze myślę ale obstawiam u siebie awarie przepływomierza.
objawy:
Alfa jest bardzo słaba, na zimnym bardzo często nie reaguje na wciśnięty gaz, przy dodaniu gazu na ciepłym opóźniona reakcja , zwiększone spalanie .
jak myślicie moja diagnoza jest prawdopodobna czy szukać czegoś innego ??

kurcze nie pamiętam , ale pytałem mechanika pracującego w serwisie Fiata który mi ja serwisuje i tez stwierdził ze przepływka po podpięciu .
bo kable i świece maja 4 miesiące.
teraz pytanie używka czy nowa sztuka??
i ewentualnie oryginał Boscha czy jakiś zamiennik .. ktos ma doświadczenia w temacie??

tylko oryginal Bosha...chlopaki mowili tez cos o zamieniku przeplywki za praktycznie ta sama cene co Bosha ze tez sie dobrze sprawowal, ale nazwy nie pamietam,. reszta przeplywek zamiennikow tylko do kosza.... no i nowke tylko kupuj oczywiscie;)

- przepływomierz i wypadanie zapłonu, toż to nie Julka.

Mój przypadek jest podobny tzn. zdarza się, ze przy zimny silniku przy w ciśnięciu gazu jest opóźnienie zanim dostanie kopa (prędkość jaki i obroty rosną powoli) ... jak już motor się nagrzeje wygląda to zdecydowanie lepiej ... po podłączeniu pod komp nie wyskakują mi żadne błędy - co to może być - przepływomierz, sonda lambda, ślizgające się sprzęgło, a może coś innego ?

- a jakie pokazuje błędy ?

Wczoraj podpinałem i spisałem nr błędów

P1135-Podgrzewanie sondy lambda, rezystor (rząd 1, sonda 1)-wartość nieprawidłowa

P0100-przepływom. pow, masowy lub obj. - uszkodzony

P0300-Różne cylindry-Rozpoznano wypadanie zapłonów

P0304-Cylinder 4 - Rozpoznano wypadanie zapłonów

P0303-Cylinder 3- Rozpoznano wypadanie zapłonów

P1133 HO2S Insufficient Switching Sensor 1
P1134 HO2S Transition Time Ratio Sensor 1
P1135 Pedal Position Sensor A Circuit Intermittent
P1136 Fan Control Circuit Malfunction
P1137 Lack Of HO2S Switch - Sensor Indicates Lean

- czy to nie aby błędy historyczne, zaszłe.
- czy były błędy kasowane i się znowu pojawiły ?.
- bo dziwne te blędy, mam nadziejęże nie są odczytane z FES-a.
P0100 zwykle wystepuje wtedy gdy jest nie podłączona wtyczka MAF-a i został włączony zapłon.
P1135 to problem z potencjometrem gazu.
P030x też są dziwne jeśli wymieniono świece i kable, druga sprawa że takie blędy moga występować jak są problemy z mieszanką.

Błędy były kasowane , a te które tutaj napisałem były zczytane po przejechaniu około 150 km od skasowania pamięci,
podłączone było do Bosch esitronic poprzez KTS 570
[h=3][/h]

u mnie był podobny problem jak u was .po wciśnięciu na maxa pedału gazu czekałem i czekałem i dopiero tak ok 3 tys obrotów cos sie działo ale tez słabo i wyszło że w przewodzie od doładowania(albo jakos tak) była dziura(dziurka). jak temperature złapał to było nawet nawet ale tez jakby miał z 70 koni pod maską:). wymienili go (choć podobno dostęp był nie łatwy ) i teraz wszystko ok . zniknał również problem z "bujaniem/kołystaniem" delikatnym na 4 biegu i przy predkości ok 75km/h który nie był uciążliwy ale już różności mi mechanicy mówili i proponowali wymieniać to to to tamto ale na szczęście się nie nabrałem :).

Zobaczcie może akurat to samo co u mnie .

Ja bym sprawdził przed wymianą przepływki wiązkę przewodów. U mnie w Stilo wymienili przepływkę i było ok przez jakieś 5km, znowu pojawił się błąd. Po tygodniu stania w Aso, doszli w końcu, że to uszkodzona wiązka i naprawili. Oczywiście w/g nich, przepływomierz jak najbardziej nadawał się do wymiany.

Amortyzatory
Powrót