• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Przepływomierz

P

Pisiordini

Guest
Witam, dziś byłem moją 156 1.9 JTD na kompie i wyszło mi, że mam błąd przepływomierza. Zamierzam go wymienić i chciałbym się dowiedzieć od was:

- gdzie go znajdę, jak się go demontuje?
- na jakiej podstawie mogę określić typ przepływomierza (jeszcze przed wyciągnięciem go z auta)?
- jakie typy polecacie, jakich firm?

Ad 1 Jest na dolocie powietrza z filtra a wygląda on tak: http://allegro.pl/przeplywomierz-alfa-166-gt-1-8-2-0-t-2-4-jtd-i1365450616.html , demontujesz go odpinając dwie obejmy metalowe.

Ad 2 Na obudowie jest numer przepływomierza i albo z tym idziesz do sklepu albo podajesz im model auta lub numer nadwozia i oni Ci dobierają

Ad 3 Bosch ewentualnie...bosch:) Innych nie polecam z doświadczenia a kupując nowy (280-400zł) masz gwarancję i pewność prawidłowego działania ( dopóki się nie zepsuje...)
Nie polecam też szukać w ASO bo zazwyczaj mają kosmiczne ceny ale spróbować możesz.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Jak już go kupisz to nie montuj sam bo nie mając rachunku za montaż w warsztacie mechaniki pojazdowej mają prawo nie uznać Ci ewentualnej gwarancji.

Pozdrawiam.

Tak ale rezystor odpowiada za pomiar temp powietrza a blaszka odbierająca drgania spowodowane przez masy powietrza jest tutaj bardziej ważna i ją niestety jest trudno wrócić do stanu używalności. Można oczywiście próbować z wyczyszczeniem przepływki (niektórzy robią to również ultradźwiękami) ale wiem z autopsji, że efekt jest albo krótkotrwały albo żaden.

olbo działa :) . Mi działa ... i sie ciesze, moze mozna zabic (nie wiem ),jak robi sie to niefachowo albo za pomoca niespecjalistycznych preparatow to w takim przypadku ryzyko rosnie

Amortyzatory
Powrót