• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Przepływomierz

Auto
AR 156 2.4 JTD 2000 r
Witam, jaki przychodzi oryginalnie przepływomierz do AR 156 2.4 km JTD 136 km 10 v z 2000 r?? Według tabliczki na aucie mam nr silnika 32501DSC_0455.jpg

czyli według strony BOSCHA dla danego silnika sś 2 rodzaje przepływek:

http://www.bosch-automotive-catalog..._BoschWSRP_proxyportlet-remoteInvocation=true

A dziś wyciągnałem stary i wygląda tak: DSC_0454.jpg

Na stronie BOSCHA te nr są do innego nr silnika. Wiec jaka przepływka będzie odpowiednia??

Witam, jaki przychodzi oryginalnie przepływomierz do AR 156 2.4 km JTD 136 km 10 v z 2000 r?? Według tabliczki na aucie mam nr silnika 32501Pokaż załącznik 120754

czyli według strony BOSCHA dla danego silnika sś 2 rodzaje przepływek:

http://www.bosch-automotive-catalog..._BoschWSRP_proxyportlet-remoteInvocation=true

A dziś wyciągnałem stary i wygląda tak: Pokaż załącznik 120755

Na stronie BOSCHA te nr są do innego nr silnika. Wiec jaka przepływka będzie odpowiednia??

1. nie sugeruj się numerem tego który jest zamontowany(sam kiedyś tak zrobiłem i kupiłem przepływkę od....Opla Astry 1.7)
  2. numer zewnętrzny to tak naprawdę numer obudowy
  3. zadzwoń do serwisu lub dobrego sklepu z częściami,jak podasz im vin to podadzą Ci jaki masz mieć przepływomierz
  4. jak już poznasz numer obudowy to postaraj się dowiedzieć jaki tam jest numer wkładki(są spore szanse na to,że taka sama siedzi w jakiejś tańszej obudowie)
  5. gdzieś na tym forum jest wykaz numerów wkładek i tego w jakiej siedzą obudowie
  6. prawdopodobnie masz mieć końcówkę numeru obudowy 113,ale podkreślę słowo prawdopodobnie(miałem kiedyś 2.4 i opieram się na tym co pamiętam,mogę się jednak mylić)

Ostatnia edycja:
Według katalogu Boscha wkładka z końcówka 199 była montowana bodajże do 98 r a do 2000 z końcówka 019 i taka chyba będzie odpowiednią. A ta która wyciągnąłem to pewnie już ktoś wymieniał i zamontowal inna. A ty skąd wziąłes to 113?? Wgl to skąd się dowiedzieć jaka wkładkę mam mieć i ewentualnie w jakiej tańszej obudowie siedzi??

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

Właśnie przyglądałfo ten temat i obudowa 199 i 019 ma te same wkładki. Wgl to w wielu modelach siedzą te wkładki. Tylko czy to na pewno ta gdzie do mojego auta

U mnie w 2.4 CF2 99' jest przeplywka 0 280 218 019, wymieialem jakies 0,5 roku temu i przy poszukiwaniach numeru nauczylem się na pamięć :D Przeplywke kupilem regenerowaną w zaprzyjaźnionym sklepie i działa w 100% logi oczekiwane praktycznie sie w 100% pokrywają z tym co pokazuje przeplywka. A tak dodatkowo to 019 to chyba najtansza przeplywka z odpowiednia wkladką, byla jeszcze jakas przeplywka z japonskiej terenowki z tym samym nr. wkladki ale calkiem inna obudowa i czasem trafiały sie bez czujnika temperatury z tego co słyszalem bo poprostu sterownik tamtego samochodu go nie potrzebował.

Ostatnia edycja:
A ty skąd wziąłes to 113??

Leży tali przepływomierz u mnie w garażu,chwilę temu sprawdzałem.Wkład ma końcówkę 063(sprawny gdyby ktoś potrzebował).Z tym,że nie jestem teraz już pewien czy to z Alfy 2.4 czy z którejś 1.9(mam teraz trzecią 1.9,pierwsze 16V).
Tak czy owak 113 kiedyś przez łapy przeleciało:),fakt jest jednak taki,że nie koniecznie w trakcie przygody z 2.4.

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, czy nie lepiej po prostu sprawdzić po numerze vin nr katalogowy oryginału i potem po prostu przejść na odpowiedni nr Boscha ? zamiast męczyć się z katalogiem producenta i snuć domysły ?

Jeśli ktoś ma taką zagłostkę, zapraszam do mnie , pomogę wybrać odpowiedni numer.

Co od przekładania wkładek z tańszych przepływek... To na pewno ma sens w przypadku jakiegoś V6 gdzie oryginał Bosch kosztuje z 9 stów a inna przepływka z takim samym wkładem 350 zł.

Jeśli jednak różnica jest mniejsza, typu 100 zł na przykład, to przekalkulujcie czy rzeczywiście warto. Bosch po wyjęciu wkładki nie uzna Wam już reklamacji ...

A kto tu mówi o wyjmowaniu wkładki, ja zarobiłem 200zł i założyłem go takiego jakiego dostałem. Więc i gwarancja została.

Jaki założyjes?? I za ile i gdzie kupiłeś. Jak dawno??

U mnie jest tak że wlkładki nie da się wyjąć, więc zamówiłem na alledrogo za 350 (mój odpowiednik 550) z t samym numerem wkładki od fiata z silnikiem 1.3 multiJet, tydzień temu. Więcej informacji w podwieszonym temacie Typy przepływomierzy...

A kto tu mówi o wyjmowaniu wkładki, ja zarobiłem 200zł i założyłem go takiego jakiego dostałem. Więc i gwarancja została.

Ostatnio coraz trudniej jest cokolwiek skutecznie zareklamować, odrzucają z byle powodu (najczęściej już na wstępie z powodów formalnych),

Na zgłoszeniu reklamacyjnym powinien być nr nadwozia, co podasz ?
Nie każdy ma kolegę który jeździ na przykład Oplem itd.

Także jest to pewien problem.

Witam,
Swoja przygodę z Alfami zacząłem jakieś dwa lata temu i po tygodniu świeci marchewa, komp=przepływka.
Chciałem dobrze więc patrzę oryginały itd... masakra $$. W końcu spisałem numer z obudowy i wyskoczyły mi alfy, lancie i wiele innych jak koledzy wyżej pisali(opel). Kupiłem używkę za 60 PLN:-) od "156" i po zamontowaniu JAZDA.... Więc jak masz numer boscha to wpisz jak Ja na allegro w wyszukaj a może akurat trafisz:) Ja tak zrobiłem jak widzisz i moja mniejsza Bella śmiga aż miło,,,

W temacie http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/22182-typy_przeplywomierzy_wkladek-2.html uzytkownik Alfa166_3,0 napisał:
;253641 napisał:
Witam!
W internecie zamieszczono dużo informacji na temat przepływomierzy i wkładek masowego czujnika powietrza do TS, V6, i JTD lecz dane nie są spójne a znalezienie czegokolwiek zajmuje godziny.
Znalazłem w internecie że wszystkie przepływomierze o numerach
Bosch 0 280 217 531
Bosch 0 280 218 001
Bosch 0 280 218 004
Bosch 0 280 218 019
Bosch 0 280 218 045
Bosch 0 280 218 108
Bosch 0 281 002 182
Bosch 0 281 002 199
Bosch 0 281 002 207
Bosch 0 281 002 208
Bosch 0 281 002 308
Bosch 0 281 002 309
Posiadają wkładkę f 00c 2g2 030 co oznaczało by możliwość kupna oryginalnego przepływomierza w obudowie np. do opla i przełożenie samej wkładki do naszego pojazdu. Zainteresowałem się tym tematem bo 0280217531 do mojej V6 kosztuje 750 zł a np 0280218019 juz tylko 350zł chodż wkładka ponoć pozostaje ta sama f 00c 2g2 030 i ma te same parametry. Z tego miejsca mam pytanie czy ktos może potwierdzić te dane?? Wg katalogu numer mojej wkladki jest taki jak wyżej lecz nie wyczytalem nic z klamotów pod maską ponieważ numery są poziacierane (niewiem po co) na przepływce nie ma numeru. Dysponuje ktos informacjami numeru przepływki i wkładu do 166 3.0 v6 1999r ??

Wynika z tego ze w obydwóch przepływkach dedykowanych do mojego auta, czyli Bosch 0 281 002 199 i Bosch 0 280 218 019 siedzi wkładka f 00c 2g2 030.
Wczoraj sprawdziłem ceny wszystkich w/w modeli z ta wkładka i okazało się ze ta w obudowie Bosch 0 281 002 207 jest najtańsza bo kosztuje ok 250 zł za oryginał BOSCHA. Pasuje do Nissana Primery i Terrano. Przekładał już ktoś wkładkę z tej obudowy???

0 281 002 207 właśnie o tej przepływce pisałem na poprzedniej stronie, ma całkiem inną obudowę i podobno zdarzały się egzemplarze bez czujnika temperatury (z tego co pamiętam to numer wkładki różni się jedną literką na końcu.)

Kurde czyli nie wiadomo czy z czujnikido czy bez. Ale w sumie oryginał Bosch'a w obudowie 019 znalazłem za 330 zł więc chyba nie opłaca się bawić w podmiane

Kurde czyli nie wiadomo czy z czujnikido czy bez. Ale w sumie oryginał Bosch'a w obudowie 019 znalazłem za 330 zł więc chyba nie opłaca się bawić w podmiane

przepływka z czujnikiem temp. ma 5pin a bez czujnika 4pin,nie do pomylenia:).

Nie wiem czy w dobrym dziale, ale po wymianie przepływki i usunięciu nieszczelności alfa zbiera się nieco lepiej i mniej pali lecz wydaje się że jeszcze ma muła i teraz niebwiem czy to po prostu ja nie wiem czy nie mam wygórowanych oczekiwań. I teraz moje pytanie od jakich obrotów auto powinno dostawać kopa i czy po dodaniu gazu przy ok. 1500rpm powinnonwyrywać do przodu dodam że mam 1.9 150KM

Amortyzatory
Powrót