[159] Przepływomierz - wymiana, czyszczenie

Hmmm ewidentnie brakuje ci powietrza na przepławce ( czyli albo turbo nie daje rady ( np. problem z geometrią), albo łapie gdzieś lewe powietrze i na przepływce jest za mało, a w rzeczywistości za dużo i dymi ). Miałem podobnie ( ale bez dymienia ) .... skończyło się na nowym turbo ale u ciebie to nie musi być tak. Zacznij od sprawdzenia szczelności dolotu, kolektora dolotowego, potem czyszczenie przepływki ( alkohol izopropylowy na nią + sprężone powietrze po kąpieli ), możesz też wyczyścić w podobny sposób czujnik ciśnienia doładowania. Potem logi - but na 4 biegu do końca ( powiedzmy 4500 obrotów ). Wtedy zaloguj powietrze ( mierzone żądane ), Ciśnienie doładowania ( mierzone, żądane ), Ciśnienie paliwa ( mierzone żądane ). Jak okaże się ze dalej za mało powietrza zmierzał bym w stronę podmiany przepływki na inną i sprawdzić czy nadal jest problem. Jak nadal jest problem i wszystko inne sprawdziłeś to weryfikacja turbo ( a wcześniej jeszcze sprawdź i zloguj sobie jak działa zawór sterowania nią, sprawdź stan wężyków od VGT ( są 3, zobacz czy nie ma gdzieś dziurek itp )

Najpierw zrób poprawnie logi od 1,5K obr do 4-4,5K obr na czwartym biegu z butem w podłodze. Max po 3-4 parametry na jedno logowanie, żeby próbkowanie nie spadło. Z tych logów na dobrą sprawę nic nie wynika. Sprawdź też korekty pod obciążeniem.

Ostatnia edycja:
Wielkie dzieki za podpowiedzi , myślę że najlepiej i najszybciej będzie poczyścić wszystko ( przepływka i czujnik doładowania ) i powtórzyć logi tym razem dynamik, i sie zobaczy.
Co do klapek to faktycznie pewności nie mogę mieć, a kolektor ma już 9 lat ( seryjny , po zmianowy ).

Dam znać , jak wyszło

Wielkie dzieki za podpowiedzi , myślę że najlepiej i najszybciej będzie poczyścić wszystko ( przepływka i czujnik doładowania ) i powtórzyć logi tym razem dynamik, i sie zobaczy.
Co do klapek to faktycznie pewności nie mogę mieć, a kolektor ma już 9 lat ( seryjny , po zmianowy ).

Dam znać , jak wyszło
Po zmianowy czyli plastik?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Kolega ma 2.4 wiec pozmianowy jest alu z osiami o wiekszej srednicy, a nie plastik. Jesli jest oryginal od nowosci to stawiam dobre piwo ze szczelnosci dawno nie ma i stad kopcenie. A szukanie problemu w przeplywomierzu jest w tym momencie zupelnie zlym tropem.

Kolega ma 2.4 wiec pozmianowy jest alu z osiami o wiekszej srednicy, a nie plastik. Jesli jest oryginal od nowosci to stawiam dobre piwo ze szczelnosci dawno nie ma i stad kopcenie. A szukanie problemu w przeplywomierzu jest w tym momencie zupelnie zlym tropem.

Tak jak piszesz kolektor jest jeszcze z pierwszego montażu, prawdą jest że pokrywy silnika nie zdejmowałem od roku więc zajrzę tam też jak to wygląda. Na bank bede chciał coś zrobić z tymi klapami - nie wiem jeszcze tylko czy usuwać czy regenerować ? bo jest dużo za i przeciw usuwaniu ich zupełnie.

Ja na forum nie widziałem tych za.

Myślę, że koledze chodziło o to, że nie widział opinii za regeneracją kolektora. Ja taki regenerowany z kolektorycdti.pl miałem i po roku nadawał się na śmietnik. Jak już ktoś chce koniecznie mieć klapy to w grę wchodzi tylko nowy oryginalny.

Nie no mówił o za i przeciw usuwaniu klap.

Ja nie widzę powodu żeby w silniku diesla mieć klapy wirowe, skoro nic one nie robią.

Robią, jeśli EGR jest sprawny i niezaślepiony.

Myślę, że koledze chodziło o to, że nie widział opinii za regeneracją kolektora. Ja taki regenerowany z kolektorycdti.pl miałem i po roku nadawał się na śmietnik. Jak już ktoś chce koniecznie mieć klapy to w grę wchodzi tylko nowy oryginalny.
Potwierdzam

Teoretycznie zapewniają lepsze mieszanie się spalin z powietrzem oraz zawirowanie powietrza w cylindrze. W praktyce 1.9 JTDm 140 KM nie miał seryjnie klap i jeździł. A w naszych 159 każdy kto wyrzucił klapy odczuwa tylko same zalety takiego zabiegu.

Nie miał klap i spełniał Euro 3. Ekologia.

Po przewertowaniu tematu o kolektorze i klapkach, padła decyzja = usuwam to draństwo :) okazało sie dodatkowo,że niestety uszczelnienia na ośkach puszczają, stąd też pewnie to dymienie.

Dobra decyzja, a jak zobaczysz co jest w środku kolektora możesz być w lekkim szoku. Doczyszczenie kolektora zajęło mi ponad 2h ;) Jedyny minus dosyć sporo roboty w 2.4 z podmiana kolektora.

Cześć. Podłączyłbym się do tego tematu :)

U mnie też występuje problem z brakiem mocy w dolnym zakresie obrotów. konkretnie chodzi mi o powolną reakcję na buta np. na 2 biegu jadąc 5 km/h...zanim zacznie przyspieszać przechodzi powolutku z zakresu 1200 rpm do 2000 rpm, co zajmuje ok 1 sek. Jest to mega irytujące, dysponując przecież mocną 2.4 JTDm...zbieram się ze świateł jak siostra zakonna w skodzie felicia...:/ !

Chcę powoli zacząć czyścić co się da, żeby to wyeliminować a ewentualnie później zacząć kupować nowe części.

Niedawno kupiłem wymarzoną AR 159 i teraz chcę ją doprowadzić do ładu, bo poprzednik chyba jednak do tego nie dążył...

Jest też problem z cyklicznie pojawiającymi się drganiami pedału gazu, szczególnie podczas spokojnej jednostajnej jazdy na ok. 2 do 3 k rpm...

z tego co wyczytałem to powinienem wyczyścić przepływkę, czujnik doładowania, kolektor dolotowy...

DPF i EGR wywalone i zaślepione

Klapy wirowe chyba jeszcze są...ale nie wiem w jakim stanie.

Planuję też zadziałać z FESem i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie :)

Liczę, że coś doradzicie, oprócz oczywiście tego co pisaliście do luczeja bo to udało mi się przyswoić.

Będę pisał co się udało zrobić.

PS. Obecnie jest jeszcze problem z bakiem i przewodami paliwowymi (były jakieś wycieki). Odebrałem od mechanika ale nadal cieknie paliwo i to nawet bardziej bo kolega próbował tam coś regenerować ale nie zadziałało :/ Możliwe, że z tego powodu jest ten problem z drganiem pedału gazu ??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Zdecydowanie czyszczenie kolektora dolotowego i porządek z klapami to powinien być priorytet. Pomijam fakt, że gaz w podłogę od 1200 rpm to zabójstwo dla dwumasy ;)

Amortyzatory
Powrót