• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Przepływomierz - awaria?

_jedrek_

Nowy
Auto
159
Jakie są objawy padającego przepływomierza?

Jak moge sprawdzić czy za spalanie w samochodzie jest odpowiedzialny wlasnie przeplywomierz? Moge go odlaczyć i pojezdzić z odpietym?

Moge go odlaczyć i pojezdzić z odpietym?
Możesz tak zrobić, wyświetli się błąd, ale nie wprowadza on silnika w tryb awaryjnych. Ja jednak z odpiętym przepływomierzem miałem spalanie większe o 2 litry.

Co do uszkodzenia przepływomierza – objawy mogą być różne, u mnie było falowanie doładowania. Ale tak uszkodzony przepływomierz praktycznie nie miał wpływu na spalanie. Wiem jednak, że niektórym tak pada przepływomierz, że auto zwiększa spalanie. Moje uszkodzenie to raczej rzadkość i nie warto się tym sugerować.

Jak moge sprawdzić czy za spalanie w samochodzie jest odpowiedzialny wlasnie przeplywomierz? Moge go odlaczyć i pojezdzić z odpietym?
Wpływu Twojego przepływomierza na wysokie spalanie raczej w taki sposób nie sprawdzisz. Podłącz komputer i loguj oczekiwaną i mierzoną masę powietrza, przy uszkodzonym przepływomierzu różnica powinna być widoczna.

Czy to objaw padniętej przepływki? Logi na postoju, brak błędów z ECU

attachment.php

Załączniki

Amortyzatory
Powrót