• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Przepływomierz a błąd P0401

lolek0

Nowy
Auto
147 1.9jtd
Cześć.
Koledzy dwa tygodnie temu wymieniłem przepływkę od tego momentu męczy mnie błąd egr P0401 "wykryto zbyt mały przepływ spalin"czy jakoś tak.
Czy możliwe ze to jest ze sobą połączone jakoś??
Czy nowa przepływka kupiona zgodnie z numerem starej może nie pasować?? rozebrałem wczoraj egr, chodzi bez najmniejszych problemów, czpień elektromagnesu czysty, działający, sprężyna również.

Pacjent 1,9jtd 8v

Kolektor dolotowy w jakim masz stanie?? Wyjmij czujnik ciśnienia doładowania i spróbuj go umyć w alko izopropylowym.

Z miesiąc może półtora temu czyściłem EGR razem z klapą gaszącą i wszystkim dookoła, kolektor zawalony syfem ale nie jakoś strasznie mocno.
Czujnik ciśnienia doładowania wyczyszczony tak ze widać żółty języczek.
egr zaślepiony częściowo.

Piszesz że elektromagnes egr działa, sprawdzałeś na krótko ?? Czy tylko w sensie że jest luźny trzpień. Może zrób logi z pracy egr, może się on przycinać.

Sprubój wyciągnać tą zaslepke egr i sprawdz wtedy, do sprawdzenia kolektor wydechowy ewentualne nieszczelności, a najlepiej sprawdzić wszystko to co ma wspulnego z odprowadzaniem spalin, lub doprowadzeniem spalin do egr.

sleyer3 - nie sprawdzałem na krótko, tylko na podstawie luzno chodzącego trzpienia. Dziwne ze błąd nigdy nie pojawia się podczas jazdy, tylko zawsze podczas postoju gdy chwilkę czekam by ostudzić turbo.

Dziś wywale zaślepkę, sprawdze na krótko egr i szczelność.

Czy definitywnie wykluczyć udział przepływki?

Dlaczego się przy niej uparłeś?? Wykluczyć możesz robiąc logi dynamiczne.

Amortyzatory
Powrót