[159] Przepalanie żarówek

Pawlon13

Nowy
Auto
156, 1,8 TS
Witam. Mam dziwny problem, od jakiegoś roku dosyć często przepalają mi się żarówki w Alfie ( co ok 2-3 miesiące) raz lewa, a raz prawa strona. Wcześniej nie miałem takiego problemu.
Ostatnio 3 razy miałem taką przypadłość że po odpaleniu samochodu przy niskich temperaturach, samochód chodził przez ok 5 min bez problemu, a przy próbie ruszenia nagle gasł i już nie chciał odpalić, tak jakby akumulator był rozładowany.
Sprawdzałem ładowanie alternatora - 14.4
Napięcie na żarówce 14.3
Masa też wydawała się ok.
Dodam jeszcze że świeci się akumulator, a komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Miał ktoś z was już taki problem?

Alfa 159 1.8 mpi

Ostatnia edycja:
Jak sam słusznie zauważyłeś akumulator domaga się emerytury. Testowo możesz dołożyć drugą masę do bloku silnika.

Skoro świeci się akumulator to masz pewnie problem z regulatorem napięcia lub alternatorem.

Kontrolka nie pali się bez powodu.
Może masz masę słabą? Albo instalacja jest gdzieś przetarta? Ciężko stwierdzić zdalnie.
Napięcie stałe nigdy nie jest, tylko dąży do 14,4V. U Ciebie coś może się dziać z regulatorem też losowo i nie w każdym momencie, np. pod obciążeniem.
Aku stary też może być problemem. Dużo możliwości.

Jeszcze nie. Na dniach przejadę się z komputerem i sprawdzę.
Kontrolkę akumulatora wstępnie zdiagnozowałem.
Na forum jest post o alternatorach gdzie koledzy pisali że gdy włażą pilot, wyjmą i włożą spowrotem to kontrolka nie świeci. U mnie jest tak samo. Prawdopodobnie jest to wina zasniedzialej kostki przy alternatorze, ale dam znać dopiero jak wjadę na podnośnik i sprawdzę, bo od góry nie ma dostępu niestety

Amortyzatory
Powrót