• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Przełącznik zespolony

Firbolg

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm
Witajcie, poszukuję pilnie przełącznika zespolonego do mojej Alfy (SW z automatycznymi światłami i tempomatem), niestety zaczyna wariować na pozycyjnych. Możecie podpowiedzieć gdzie można kupić? Szukam po allegro, różnych sklepach i na razie kicha. Z góry dziękuję za wszelkie info.
Pozdrawiam serdecznie

tempomat jest niezależną manetką, więc nie musisz szukać kompletu -> przepniesz z tego co masz. No chyba, że nie masz :) To wówczas musisz jeszcze szukać dolnej osłony, bo pod tempomat jest inna.

Jeśli jesteś zainteresowany to mam przełącznik ze Sportwagona (wycieraczka tylnej szyby) z automatycznymi światłami, ale bez manetki tempomatu (właśnie dla tej manetki go kupiłem), ale ją w 30 sekund przełożysz ze swojego aktualnego pająka.

Jeśli jesteś zainteresowany to mam przełącznik ze Sportwagona (wycieraczka tylnej szyby) z automatycznymi światłami, ale bez manetki tempomatu (właśnie dla tej manetki go kupiłem), ale ją w 30 sekund przełożysz ze swojego aktualnego pająka.

Ile byś za niego chciał (bez kosztów wysyłki)?

Czyli jeśli fabrycznie nie ma tempomatu a chciałbym dołożyć to muszę zmienić również cały zespolony na taki z funkcją tempomatu czy ten co mam to obsłuży? Czy wystarczy dołożyć sama manetkę do tego bez tempomatu i zmienić obudowę i wprogramowac?

Nie.
Manetka tempomatu jest niezależna i tylko dopinana do pozostałych manetek. Musisz sprawdzić, czy masz instalację pod tempomat.
Natomiast prócz manetki musisz też dokupić dolną obudowę, bo potrzebny jest głębszy otwór. Można też wiercić/szlifować, ale estetycznie i oryginalnie -> to lepiej jednak kupić właściwą dolną osłonę.

Tempomat będzie działa od razu jak podłączysz, ale ikona i informacja na wyświetlaczy na desce pojawi się dopiero, gdy aktywujesz w MES (trzeba też zrobić proxy aby dodać nowe urządzenie). Po tym zabiegu będzie info + zielona ikonka tempomatu.

Przepraszam że tak laicko zapytam ?????? bo rozumiem ze dolna osłonę muszę dokupić, ale czy do tej manetki są jakieś kable? Jak to rozpoznać. Czy poprostu ja wpinam w przełącznik?

I jeszcze jedno pytanie tak przy okazji bo nie chce śmiecić na forum to zapytam tu . Ile mniej więcej da się przejechać km na rezerwie od momentu kiedy jest sygnał akustyczny i informacja na wyświetlaczu o niskim poziomie paliwa (1.9jtdm)?

Jak odkręcisz dolną osłonę, to w okolicy manetki od kierunkowskazów (dokładnie poniżej manetki) zobaczysz miejsce na manetkę tempomatu oraz wtyczkę - gotową pod tempomat).
Wszystkie alfy przedliftowe były wyposażone w kompletne wiązki. W poliftach bywa różnie.
Odkręć osłonę i sprawdź - będziesz miał pewność przed zakupem.

Wszystkie alfy przedliftowe były wyposażone w kompletne wiązki. W poliftach bywa różnie.
Nie wprowadzaj w błąd. Mam przedliftową, krajową Progression (średnia bieda) i kable z tempomatu były tylko od komputera pod maską do d001 (do nóg pasażera). Od D001 do kierownicy musiałem ciągnąć je sam.
Ale to fakt, że przedlifty zazwyczaj miały bardziej kompletną instalację.

Nie wprowadzaj w błąd. Mam przedliftową, krajową Progression (średnia bieda) i kable z tempomatu były tylko od komputera pod maską do d001 (do nóg pasażera). Od D001 do kierownicy musiałem ciągnąć je sam.
Ale to fakt, że przedlifty zazwyczaj miały bardziej kompletną instalację.
O. To dla mnie nowość. Będę więc pamiętał na przyszłość, że jednak z wiązkaki bywało różnie. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Amortyzatory
Powrót