• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

przełącznik sterowania szybami

CIAMILL156

Nowy
Auto
Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...
Siema pany mam u siebie w 147 uszkodzony przełącznik sterowania szybami nie działa poprawnie , ceny na allegro uzywanych i nowych europejskich wersji są kosmiczne najtansza 400zł . znalazłem cos takiego od angola http://allegro.pl/alfa-romeo-147-przelacznik-szyb-elektrycznych-i2013985652.html jak myslicie podejdzie ? da sie to jakos poprzekładac do mojego zeby z dwóch zrobic jeden ?

Kolego to nie ten dział. Próbuj w dziale technicznym forum 147 :)

pisze tutaj bo moze ktos kto nie ma 147 a ma o tym pojecie mi podpowie , a niekoniecznie zaglada do działu 147

To wszystko zależy od tego co rozumiesz pod określeniem "uszkodzony przełącznik sterowania szybami nie działa poprawnie". Jeśli opiszesz dokładnie objawy to postaram się pomóc.

no wiec tak ktos juz wczesniej przy nim grzebał i go naprawiał bo nie działał wogóle . dołozył jakis układ bo widac ze to nie org na pająka teraz szyby dzialają tak ze opuszczają sie normalnie ale zeby zamknąc trzeba kilkukrotnie przycisnąć przycisk, zamykają się skokiem po 2 cm i staje . Z pilota zas otwieranie i zamykanie działa nienagannie

wydaje mi się że to nie przycisk a centralka od szyb za dużo lub za mało prądu daje, u mnie była ta sama sytuacja i zmieniłem centralkę i było po kłopocie

Oki. Sorki za późną odpowiedź. Przekładka powinna się udać, ale pewność będzie dopiero po obejrzeniu panelu w środku. Konkretnie chodzi o płytę z elektroniką, czy nie ma jakichś specyficznych wycięć. Może później powstać ewentualnie problem zamiany niektórych przewodów w kostkach, ale to się okaże po zamontowaniu.

I jeszcze jedno pytanko: czy jak trzymasz cały czas przycisk zamykania szyby to tez zamyka się skokowo po 2 cm. Jeśli tak to problem będzie leżał w przeciążeniówce silnika. Ale na to mogą mieć równie dobrze wpływ zatarte prowadnice lub źle ustawione prowadnice.

Ostatnia edycja:
I jeszcze jedno pytanko: czy jak trzymasz cały czas przycisk zamykania szyby to tez zamyka się skokowo po 2 cm. Jeśli tak to problem będzie leżał w przeciążeniówce silnika. Ale na to mogą mieć równie dobrze wpływ zatarte prowadnice lub źle ustawione prowadnice.

Z pilota zas otwieranie i zamykanie działa nienagannie

Przeciążeniówka odpada, z pilota też by nie działało.

Pewnie jakoś przekaźnik tam doklejony bo coś się popaliło. Zrób zdjęcie albo narysuj schemat to coś się może wymyśli ;)

Skokowe zamykanie szyby sugeruje uszkodzone (lub brak) uszczelki przeciwzgnieceniowe w drzwiach.
Napisz z którego roku ta Alfa?

Do 2002 czy 2003 roku w 147 były w standardzie uszczelki przeciwzgnieceniowe.
Chodziło o to by szyba się cofnęła gdy natrafi na przeszkodę, a nie zachowywała się jak gilotyna...
No i jak uszczelka jest uszkodzona to szyba zamyka się właśnie po 2cm po to żeby nie przyciąć palców.

Do 2002 roku były uszczelki, więc Twoje auto już się na to nie łapie

ale w moim ewidentnie widac bo są jakies przekazniki powkladane i polutowane na pająka wiec ktos go naprawiał ale zrobił to nieudolnie

po co mam placic 300zł skoro moze sie da to samo zrobic z angola za ponizej 100 ? wiec 200 zostaje na paliwo naprzykład

Dzisiaj zamówiłem panel od anglika za 70 zł w poniedziałek pewnie dotrze do mnie i zobaczymy czy da sie przerobic pod europe tanim kosztem

Wiec tak jestem juz po całych manewrach kompletny panel z anglika zakupiłem na allegro za 70zł . dałem koledze zeby mi przelutował elektronike do mojego poniewaz górna płytka nie pasowała by do europejskiej obudowy . Przelutował dolną płyte tą ze złączami (na zdjeciu pierwsza od lewej do mojej górnej płyty i włozyłem to w moją starą obudowe . po zamontowaniu działa bezproblemowo , wszystko jak nalezy więc wniosek jezeli nie widac róznicy po co przeplacac .:) całkowity koszt zabiegu 70zł jezeli cos pominąłem a macie jakies pytania to piasc pozdro hej .:!

Załączniki

• 2012-01-18 17.21.41.jpg
    2012-01-18 17.21.41.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 457
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót