• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przełącznik sterowania szyb [147/GT]

Odnawiam pytanie. Mam GT, rozleciał się ten panel sterowania, kupiłem od anglika, koleś powiedział, że wystarczy przełożyć obudowę. Okazało się, że jest inaczej wyprofilowane i nie pasuje za cholerę, ale działa. Działa tylko, że odwrotnie :P Lewy przycisk do prawej szyby, lusterka tak samo. Ktoś ma jakiś sposób czy da się to przełożyć? Coś z tego sklecić?

Odnawiam pytanie. Mam GT, rozleciał się ten panel sterowania, kupiłem od anglika, koleś powiedział, że wystarczy przełożyć obudowę. Okazało się, że jest inaczej wyprofilowane i nie pasuje za cholerę, ale działa. Działa tylko, że odwrotnie :P Lewy przycisk do prawej szyby, lusterka tak samo. Ktoś ma jakiś sposób czy da się to przełożyć? Coś z tego sklecić?

Niech Ci to zamontuje ten spec, który twierdził, że wystarczy przełożyć obudowę... Poza tym nie wiem co Ci się rozleciało. Może łatwiej będzie tamto naprawić z tymi częściami z nowego?

pozamieniać przewody na wyjściu i będzie lewa/prawa
fukcja auto będzie niestety do prawej... dla mnie lipa

Nie będę kupował przełącznika za 500zł, bo to jest porażka jakaś... Ze starego panelu została mi górna "ramka", dwa przyciski i pokrętło od lusterek. Nie mam tej części z płytką elektroniczną. Największy problem jest w tym, że nie chce wejść w miejsce w tapicerce i wystaje jakieś 7-8cm...

Nie będę kupował przełącznika za 500zł, bo to jest porażka jakaś... Ze starego panelu została mi górna "ramka", dwa przyciski i pokrętło od lusterek. Nie mam tej części z płytką elektroniczną. Największy problem jest w tym, że nie chce wejść w miejsce w tapicerce i wystaje jakieś 7-8cm...

Może warto oddać stary moduł do elektronika aby obejrzał? Może jest w stanie tanio i szybko naprawić :)

Udało się dzisiaj jakimś cudem znaleźć stary moduł. Teraz mam dwa i jedno pytanie. Ktoś przekładał bebechy z anglika do europejskiej obudowy panelu?

Udało się dzisiaj jakimś cudem znaleźć stary moduł. Teraz mam dwa i jedno pytanie. Ktoś przekładał bebechy z anglika do europejskiej obudowy panelu?
Mój przełącznik po zalaniu udało sie naprawić z wykorzystaniem części z anglika, poszukaj dobrego elektronika i niech kombinuje. Wyszło mnie 100zł za robocizne plus koszt anglika wiec stosunkowo tanio jak na uszkodzenie tego elementu...

Witam,
Odświeżę temat ponieważ zamontowałem w swojej GT panel od 147 i niestety działają tylko lusterka i otwieranie bagażnika natomiast szyby nie i mruga przebieg. W tym temacie zalazłem posty użytkowników, którzy twierdzą że panel ze 147 działa u nich w alfach, więc rodzi się pytanie czy mogę mieć jakąś nadzieje że to zadziała być może jest na to jakiś patent czy najzwyczajniej w świecie muszę szukać innego ?
Pozdrawiam, Damian.

Nie bedzie dzialal bo w GT masz drzwi bez ramek w ktorych szyby sie uchylaja przy otwarciu. W 147 drzwi sa z ramkami gdzie jest to nie potrzebne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam,
Odnalazłem bezpieczniki za skrzynką bezpieczników ( rzekomo odpowiedzialne za sterowanie szybami) jeden z nich był spalony - wymieniłem.
Wróciłem do starego panelu sterowania, skasowałem błąd, zrobiłem osiowanie - nic. Zrezygnowany chce wyjść z auta a tu niespodzianka szyba się uchyliła. Szyba zareagowała opuściła się na dół, skokowo wróciła do góry. Wykonałem programowanie szyb - niespodzianka szyba zaczęła działać, ale po krótkiej przejażdżce przestała :(
Ktoś się spotkał z taką niespodzianką ?

sprawdź czy znowu nie przepaliło bezpiecznika, jeśli tak to trzeba sprawdzić co pobiera zbyt duży prund

Sprawdzę ale szyba od czasu do czasu uchyla się przy zamykaniu i otwieraniu. Niestety nie reaguje na przełącznik lub pilot.

jakiś przewód nie jest nadłamany w gumie między drzwiami a słupkiem A?
przewody tam się zginają

Sprawdzę ale szyba od czasu do czasu uchyla się przy zamykaniu i otwieraniu. Niestety nie reaguje na przełącznik lub pilot.
Witam, mam podobną przygodę. Kupiłem ostatnio GT. Po kilku dniach wyszedł problem szyby pasażera. Raz działa raz nie działa. Raczej częściej nie dział. W sobotę rozebrałem drzwi ale nic nie stwierdziłem. Styki czyste, W sterowniku nie widać aby coś się upaliło. Złożyłem wszystko i nie działało. Rano otwieram drzwi a tu szyba się opuściła. zamykam i się nie podniosła. Może jest jeszcze jakiś inny sterownik? Myślałem, początkowo, że to w drzwiach bo pomagało walnięcie drzwiami. Ktoś ogarnął podobny problem?

Zaprogramuj szyby. Zima jak nie zadbasz dobrze o uszczelki to przymarzaja i przy probie otwarcia drzwi/okna zostaja u gory i sie dekoduja. Jak odmarzną zaczynaja sie takie cuda które opisujesz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W wolnej chwili sprawdzę, ale nie sądzę aby była to wina bezpiecznika. Sprawdzałem przy zdjętej tapicerce z drzwi i zasilanie do centralki dochodziło a szyba nie działała.

Amortyzatory
Powrót