Przełączanie z benzyny na LPG

z4boj4d

Użytkownik
Auto
156 1.8 TS LPG, 156 SW 1.9 16v,145 1.9 jtd
Witam!
Potrzebuję informacji na temat przełączania benzyny na gaz. Mam 20 km do pracy, rano gdy jest zimno przełącza się na gaz dopiero przed zakładem. Chciałbym się dowiedzieć, czy jeżeli odpalałam samochód na benzynie, muszę czekać aż samo się przełączy na gaz, czy mogę sam przełączyć wcześniej niż by to miało nastąpić? Czy nie szkodzi to silnikowi? Czy w zimne dni zalecane jest przejechanie więcej km na benzynie i jednak czekać aż samo się przełączy na LPG?

A jaki masz typ instalacji? Jeśli sekwencja to nie masz to masz możliwość przełączania nie automatycznego na gaz?

A przełączać się późno może z powodu uszkodzonego czujnika temperatury lub złego ustawienia temperatury w sterowniku od gazu. Jaką temperaturę cieczy pokazuje przy przełączaniu wskaźnik na desce rozdzielczej?

Jak masz sekwencje, spróbuj przekręcić kluczyk z pozycji off, aż do odpalenia silnika jednocześnie trzymając wciśnięty przycisk od instalacji lpg.

Możliwe, że możesz odpalić go z gazu :)

u mnie na sekwencji po przejechani około 1 km sie przełącza na gaz nie wiem dlaczego u ciebie to tyle twa

Bezpieczne dla silnika jest przełączenie się gazu przy temp. 30-40stopni, średnio po przejechaniu 2-3km.
W ustawieniach sekwencji trzeba ustawić temperaturę przełączania na gaz.
Jeśli nie pomaga, sprawdzić poprawność działania podzespołów instalacji, na dzień dobry reduktor.

Bezpieczne dla silnika jest przełączenie się gazu przy temp. 30-40stopni, średnio po przejechaniu 2-3km.
W ustawieniach sekwencji trzeba ustawić temperaturę przełączania na gaz.
Jeśli nie pomaga, sprawdzić poprawność działania podzespołów instalacji, na dzień dobry reduktor.

Samo funkcjonowanie reduktora nie ma nic do tego... Tak jak ktoś pisał jaki typ i marka instalacji... Później dochodzenie powodu...

A może by tak najpierw sprawdzić układ chłodzenia samochodu.
Może termostat walnięty i się długo grzeje.

Samo funkcjonowanie reduktora nie ma nic do tego... Tak jak ktoś pisał jaki typ i marka instalacji... Później dochodzenie powodu...
Tak samo jakbyś powiedział, że reduktor w instalacji LPG nie ma nic do rzeczy. Jeżeli uszkodzone są membrany reduktora lub czujnik temperatury to jak to ma działać ?

A może by tak najpierw sprawdzić układ chłodzenia samochodu.
Może termostat walnięty i się długo grzeje.

Musiałoby być na minusie na zewnątrz, autor napisał, że przełącza mu przed samym zakładem, a do pracy ma 20km.

Najprościej podjechać do jakiegoś zakładu montującego LPG, jak wynika z powyższych odpowiedzi przyczyn problemu może być wiele. Serwis mając auto na miejscu najszybciej zdiagnozuje co go boli.

podjedź do gazoli nie ważnej jakich :) byle mieli kompa
i niech ustawią temp przełączania na 30 stopni z tym że nie duś mu mocno w pedał na niedogrzanym silniku :)
cała filozofia
ewentualnie jak masz reduktor gdzieś na wierzchu i trochę czasu to możesz go ocieplić czym na zimę wbrew pozoru oddaje on dużo ciepła a tak szybciej będzie się nagrzewał
Pozdrawiam :)

- - - Updated - - -

ażeby zaraz nie było milion pretensji że racji nie mam itd :D jak jedziesz to autko normalnie łapie temp. tzn po ilu km masz te 90 na zegarach ??
dla pewności jak chcesz sprawdzić termostat odpal auto i obserwuj czy chłodnica nie nagrzewa się razem z silnikiem powinno być tak że jak na zegarach będzie około 90 to powinna się ciepła od góry robić :)

Tak samo jakbyś powiedział, że reduktor w instalacji LPG nie ma nic do rzeczy. Jeżeli uszkodzone są membrany reduktora lub czujnik temperatury to jak to ma działać ?

Kolego po co się tak spinasz... Redek gdy jest uszkodzony daje inne oznaki, nie snuj tutaj teorii spiskowych... Do sprawdzenia czujnik, poprawność podłączenia w obieg, ew. poprawność wyboru czujnika w oprogramowaniu!

Ostatnia edycja:
Wygladą to tak ... wolno się nie nagrzewa tj gdy widzę 70 stopni dalej ssie benzynę ,zaznaczę że mam dosyć starą instalację gazową, a auto nie dawno kupione , udam się w najbliższym czasie do gazoli i powiem co i jak , tylko że teraz mam inny problem brak jej kopa ;/

Na ta instalacja nadaje się tylko do przeglądu przez kogoś kto się zna! Forum tutaj raczej może okazać się bezskuteczne. Tym bardziej że dajesz niewiele informacji o samej instalacji.

W kwestii samego przełączania na gaz, miałem podobny problem. Mechanik wymienił czujnik i tanim kosztem niedogodność została naprawiona.

zwarcie czujnika powoduje oszukanie komputera i powinno od razu przełączać. można go tak wyeliminować z kregu podejrzanych.

Amortyzatory
Powrót