• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przekłamania termometra zewnętrznego - czujnik temp.

Ponadto nie ma potrzeby wyciagania lusterka. Wystarczy wyciagnac szkło i wszystko jest juz na wierzchu. Bez problemu mozna sobie z tym poradzic.

W przypadku, gdy lusterka posiadają funkcje samoskładania autoamtycznego już nie jest tak prosto wymienić.

a jak sie zdejmuje szklo bo nigdy czegos takiego nie robilem??
Trzeba czymś szerokim podważyć szkło od góry, wówczas ukazują się zatrzaski, należy je odgiąć np płaskim śrubokrętem i wyjąć szkło, a następnie odpiąć przewody od jego podgrzewania. Niektórzy nawet tylko podważają szkło nieco mocniej i zatrzaski same puszczają, ale to jest ryzykowne. Ja tak zrobiłem za pierwszym razem i niestety szkło pękło...
Pozdrawiam.
- Rafał

a jak sie zdejmuje szklo bo nigdy czegos takiego nie robilem??Narazie nie mam potrzeby ale pytam na zapas.

... opuszczasz szklo max w dół (robi Ci sie wieksza szczelina od gory), miedzy szklo a obudowe lusterka wkladasz w miare szeroki, plaski przedmiot, osobiscie uzywalem do tego nawet kuchennej drewianej łyzki :-) (moze i smieszne, ale dziala) i z czuciem podwazasz szklo. Wyskoczy. Choc czytalem tutaj na forum, ze komus pękło (oooo w powyzszym poscie - alces1 tą metoda załatwil szklo). Mi sie jednak to nie zdarzylo pomimo, iz wielokrotnie demontowalem szklo, gdy szukalem przyczyny czemu czujnik nie dziala poprawnie, az w koncu go wymienilem. Ruszanie kabelkami i takie tam nic nie dawalo.

seba

Ostatnia edycja:
Nie sadze aby Fiat robil kilka czujnikow - za duze koszty :D

u mnie natomiast zauważyłem ostatnio następujący problem, wyjeżdżam z garażu temperatura 19.5 stopnia, potem jeżdżę po mieście i cały czas temperatura stoi w miejscu, dopiero gdy wyciągnę kluczyk i włożę ponownie widać zmianę. ostatnio specjalnie długo jeździłem żeby zdążył się zmienić ale nic. po wyjęciu kluczyka i ponownym włożeniu już wskazuje właściwą temperaturę... rozumiem że temperatura wyświetlana powinna zmieniać się płynie?

Mi termometr pokazuje 13stopni:)ciepelko:)w plusie:)wiec maja racje z tym ociepleniem klimatu :)tylko dlaczego snieg nie topnieje:)

witam,
pozwole sobie wtracic swoje "2 grosze" do powyzszego tematu ...

otoz to prawda, ze prawidlowe działanie czujnika temperatury w lusterku ma wplyw na dzialanie klimatyzacji. 3 miesiace temu wymienilem ten czujnik, bo wahania temp. jakie pokazywal wyswietlacz mialem miedzy -35 stopni, a 35 stopni (w sierpniu). To z kolei powodowalo wylaczanie sie klimatyzacji w upalne dni. Potwierdzenie tego dostalem w ASO Fiat-Alfa-Lancia w Bielsku-Bialej. Wymienilem sam. Po wymiane problemu z dzialaniem klimy nie ma.

Ciekawostka ... czujnik zalozylem od Fiata Pandy (kosztuje jakies tam "śrubki", nie pamietam dokladnie ile). Jest on identyczny jak AR. Ponadto nie ma potrzeby wyciagania lusterka. Wystarczy wyciagnac szkło i wszystko jest juz na wierzchu. Bez problemu mozna sobie z tym poradzic.

pozdr
seba

Witam mozesz napisac w jakiej wersji Pandy czujnik jest taki sam? Bo z tego co widzialem w eper to roznia sie troche.
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

U mnie też wczoraj termometr świrował. Ale po dokładnym umyciu auta (lusterka) wszystko wróciło do normy.

Załączcie proszę print screena z eLearna jak przechodzi instalacja termometru i ktorym dokladnie miejscu jest czujnik. Ja niestety mam problem z zainstalowaniem eLearn.
Od wczoraj zauwazylem ze przeklamanie na moim termometrze jest rzędu 5 stopni. Na zewnatrz -10 a termometr pokazuje -5 stopni.

Nie wiecie przypadkiem, czy ten termometr zewnetrzny (jego wskazanie) ma wplyw na czas grzania swiec zarowych?

U mnie pojawił się również problem, zawyża mi 2,5-3*C.
Wyczytałem że można wymienić bez wyciągania boczków.
Rozumiem że trzeba odciąć w lusterku i połączyć? Czy jakiś inny sposób?

Amortyzatory
Powrót