[159] Przekłamania termometra zewnętrznego - czujnik temp.

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Czy Wam też przekłamuje termometr zewnętrzny?
Pytam, bo nie wiem czy to norma, czy może mój jest uszkodzony, jeśli to wyjątek to będę szukał używanego czujnika (jest w lusterku prawda?). Przekłamania są spore, bo przynajmniej na poziomie +/- 5*C.
Pozdrawiam.
- Rafał

U mnie pokazuje dość dokładnie z tym co jest rzeczywiście. W upalne dni jak auto stało na słońcu to na początku przekłamywał o te 5st. ale potem w czasie jazdy jak karoseria się wychłodzi to dobrze pokazuje. Jesienią nie zaóważyłem żeby coś przekłamywał.

Mnie się dość często zacina po myjni. Tkwi wtedy na jednej temperaturze. Poza tym wskazuje oki.

Też tak miałem, że czujnik zawyżał temperaturę o ok. 4 st. Po wymianie (koszt czujnika ok. 90 PLN w ASO) jest wporządku. Wymiana zajęła mi ok. 1h, trzeba odkręcić boczek dzrwi, lustrerko i przeciągnąć przewód nowego czujnika przez wiązkę przewodów.

Też tak miałem, że czujnik zawyżał temperaturę o ok. 4 st. Po wymianie (koszt czujnika ok. 90 PLN w ASO) jest wporządku. Wymiana zajęła mi ok. 1h, trzeba odkręcić boczek dzrwi, lustrerko i przeciągnąć przewód nowego czujnika przez wiązkę przewodów.
Dzięki.
Podejrzewam, że u mnie skończy się to podobnie...
Pozdrawiam.
- Rafał

ja powiem tyle ze nie chcialoby mi sie rozparcelowywac calego boczka dla takiej wymiany chyba ze calkowicie przestalby mi dzialac.Nawet jezeli przeklamuje o te 4 stopnie to nie wiem to taka straszna roznica jak macie mroz -16 a pokazuje wam -12 albo -20 i tak jest zimno i kazdy wie ze jest dosc spory mroz albo podobnie gdy jest cieplo-kazdy to czuje i wie ile mniej wiecej jest stopni na zewnatrz.Wydaje mi sie ze jak nic sie nie psuje to szukacie sobie czegos (pierdoly) co moznaby zrobic z nudy ale kazdy ma prawo do takich wymian z takich wedlug mnie blachych powodow.Bez obrazy koledzy ale dla mnie jest to troche smieszne.Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Nie widzę w tym nic śmiesznego jak ktoś chce mieć w 100% sprawny samochód. Pewnie, że blacha to sprawa ale juz np. jak bedzie -2, a bedzie pokazywal +2 to wtedy jest to istotne. Tobie się nie chce, innym tak.

Czujnik temperatury zewnętrznej ma wpływ na pracę klimatyzacji, więc nie jest to pierdoła ani temat zastępczy. Automatyka klimatyzacji na podstawie różnicy temperatur czujnika zewnętrznego i wewnętrznego dobiera parametry jej pracy. Zatem jest on potrzebny i wskazane jest, aby działał jak najbardziej prawidłowo, bo przy skrajnych przekłamaniach czujnika, gdyby czujnik zewnętrzny latem wskazywał przykładowo -20 stopni to klimatyzacja by grzała.

Czujnik temperatury zewnętrznej ma wpływ na pracę klimatyzacji, więc nie jest to pierdoła ani temat zastępczy. Automatyka klimatyzacji na podstawie różnicy temperatur czujnika zewnętrznego i wewnętrznego dobiera parametry jej pracy. Zatem jest on potrzebny i wskazane jest, aby działał jak najbardziej prawidłowo, bo przy skrajnych przekłamaniach czujnika, gdyby czujnik zewnętrzny latem wskazywał przykładowo -20 stopni to klimatyzacja by grzała.

no chyba ze ma to taki wplyw to zwracam honor ale ja i tak na to nie zwracam wiekszej uwagi.z reszta skad mam wiedziec czy przeklamuje??Musialbym miec 2 termometr zeby to sprawdzic ale skad wiadomo ktory przeklamuje??

Nie rozumiem bo nie bardzo sie na tym znam jaki wplyw ma ten czujnik na prace klimatyzacji??Przeciez temperature ustawiam sobie sam czy chce miec 16 czy 28 stopni.Mi sie wydaje ze wskazuje on tylko temp na zewnatrz.Przeciez sa auta ktore nie maja czujnika temp. a klimatyzacje posiadaja

Ostatnia edycja:
Idąc za kopalnią wiedzy jaką jest instrukcja obsługi do naszych aut można przeczytać:

"OPIS OGÓLNY
Samochód wyposażony jest w klimatyzację dwu/ trzy strefową, która umożliwia kontrolę temperatury wewnętrznej w dwóch/trzech strefach kabiny ogrzewając lub chłodząc powietrze dla osiągnięcia żądanego komfortu. Aby uzyskać optymalną kontrolę temperatury w dwóch/trzech strefach kabiny, system wyposażony jest w czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik temperatury w kabinie i czujnik nasłonecznienia dwustronny..."

Czytając dalej instrukcję można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć... :)

Dobra. Mam tylko nadzieję że w przyszłości nie napiszesz tematu o tym, że Ci klima w lato nie chłodzi, a Ty nie wiesz dlaczego.

ja tez mam nadzieje ze nie napisze o tym tematu i o innych usterkach.Jakos nie widze zeby koledzy skarzyli sie na klimatyzacje tylko wymieniaja czujnik poniewaz zle wskazuje temperature

Musialbym miec 2 termometr zeby to sprawdzic ale skad wiadomo ktory przeklamuje??
Jest coś takiego jak termometr wzorcowy, który można sobie kupić ;)
Nie ma też potrzeby demontowania boczka drzwi. Wystarczy tylko wyjąć szkło lusterka, uciąć kable od starego czujnika, zamontować nowy, a przewody połączyć za pomocą kostki.
Mnie jednak irytują błędne wskazania termometru, więc pewnie się zajmę tym tematem.
Pozdrawiam.
- Rafał

witam,
pozwole sobie wtracic swoje "2 grosze" do powyzszego tematu ...

otoz to prawda, ze prawidlowe działanie czujnika temperatury w lusterku ma wplyw na dzialanie klimatyzacji. 3 miesiace temu wymienilem ten czujnik, bo wahania temp. jakie pokazywal wyswietlacz mialem miedzy -35 stopni, a 35 stopni (w sierpniu). To z kolei powodowalo wylaczanie sie klimatyzacji w upalne dni. Potwierdzenie tego dostalem w ASO Fiat-Alfa-Lancia w Bielsku-Bialej. Wymienilem sam. Po wymiane problemu z dzialaniem klimy nie ma.

Ciekawostka ... czujnik zalozylem od Fiata Pandy (kosztuje jakies tam "śrubki", nie pamietam dokladnie ile). Jest on identyczny jak AR. Ponadto nie ma potrzeby wyciagania lusterka. Wystarczy wyciagnac szkło i wszystko jest juz na wierzchu. Bez problemu mozna sobie z tym poradzic.

pozdr
seba

Ostatnia edycja:
a jak sie zdejmuje szklo bo nigdy czegos takiego nie robilem??Narazie nie mam potrzeby ale pytam na zapas.

Wychodze z założenia, że jak już cos jest to musi działac:)
U mnie natomiast problem wystepuje tylko rano i jest nastepujący. Odpalam auto, wyswietlacz ładnie pokazuje np. 5st.C, a jak włazi mi pasażer z przodu i zamyk drzwi to nagle zaczyna świrowac, bo pokazuje -14, czy nawet -23, po przejechaniu ok. 2km lub po jakims czasie pokazuje znów normalnie. Bede musiał sie przyjrzec wiązce przewodów na łączeniu z drzwiami i kabiną, gdyż ostatnio jakos głosniki mi nie grały, a jak poruszałem wiązką to zaskoczyły. Przez to mysle, że pod wpływem drgań zaczyna cos tam świrowac, nie stykac. No chyba, że szukac głębiej?

Amortyzatory
Powrót