prosze o pomoc ,problem z ducato 2.8 tdi

• Autor wątku Autor wątku gallonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gallonek

Guest
szukam porady tutaj poniewaz na forum ducato nikt nie pisze .:confused: witam,zauważyłem ze jak dodam gwłltownie gazu to zaczyna kopcic biało niebiesko kiedys to kopcił troche na czarno tak normalnie jak ducato,dodam ze jak sie nagrzeje to tylko w kabinie słychac jakis metaliczny dzwięk(na wolnych obrotach).
Jakie mogą byc przyczyny dodam ze ostatnio zaciągałem go na lince,czy to mogło cos spowodowac,nie jestem pewien czy przed zaciąganiem był ten metaliczny dzwięk i kopcenie
95.jpg
dodam pompa wody nowa około 20 tys km,alternator zupelnie nowy,rozrząd okolo 20 tys km zostal wymnieniony

Ostatnia edycja:
Przez zaciąganie na lince mógł przeskoczyć rozrząd, a twoje metaliczne dźwięki to obijanie tłoka o zawór

ja chyba czegoś nie rozumiem. ale rozrząd może przeskoczyć od odpalania na lince? czy też ogólnie od holowania? zwłaszcza to drugie ciężko mi sobie wyobrazić.

kopcenie na biało niebiesko oznacza to że pierścienie już puszczają olej do komory spalania, stukanie metaliczne po rozgrzaniu silnika może wskazywać na panewki lub sworzeń korbowodu ma zbyt duży luz,albo jak wspomniał Maciek-156 odbijaniem się tłoka o zawór np. po przeskoku paska rozrządu ale wtedy najprawdopodobniej miał byś spory kłopot z odpaleniem silnika, obecnie samochodów gdzie rozrząd napędzany jest paskiem nie pali się na linie bo jest wysokie ryzyko zerwania paska lub przeskoku na zębach,

ja chyba czegoś nie rozumiem. ale rozrząd może przeskoczyć od odpalania na lince? czy też ogólnie od holowania? zwłaszcza to drugie ciężko mi sobie wyobrazić.
podobno może, też słyszałem takie rzeczy:) szczególnie odnośnie aut 16v i wiecej

Amortyzatory
Powrót