• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Prośba o weryfikację (FILM)

U mnie nie ma takiego metalicznego stukania, raczej takie miękkie poklepywanie , nawet teraz coś zaczęło piszczeć delikatnie :( wymiękam panowie....
coś rzeczywiście jak by wariator,,,tylko że był z miesiąc temu wymieniany...

http://www.youtube.com/watch?v=nmRh38Nw1Ms

Następny film, po przejechaniu się autem ten jakby klekot jest wyraźniejszy, potem na chwile ustaje, ale jest słyszalny na wolnych obrotach, jednak mi nie daje to spokoju i nadal słyszę od paska rozrządu ten dźwięk , tyle że nie mam pojęcia co to mogło by być jeśli nie wariator.

http://www.youtube.com/watch?v=Pkmp6N8zZEo

Chyba to jednak wariator :( Nie pozostaje Ci nic innego jak zawitać w warsztacie. Nie zwlekaj z tym - jeśli coś jest nie tak ze smarowaniem silnika to możesz załatwić i panewki. Nie zapala się kontrolka oleju? Jest to tym bardziej niepokojące skoro wymieniałeś niedawno wariator, olej etc. Jaki olej wlałeś? Jaki filtr oleju założyłeś? Czy warsztat do którego jeździsz ma pojęcie o Alfach?

Ja bym od razu pojechał do gości.

Chyba to jednak wariator :( Nie pozostaje Ci nic innego jak zawitać w warsztacie. Nie zwlekaj z tym - jeśli coś jest nie tak ze smarowaniem silnika to możesz załatwić i panewki. Nie zapala się kontrolka oleju? Jest to tym bardziej niepokojące skoro wymieniałeś niedawno wariator, olej etc. Jaki olej wlałeś? Jaki filtr oleju założyłeś? Czy warsztat do którego jeździsz ma pojęcie o Alfach?

Ja bym od razu pojechał do gości.

Kontrolka się nie zapala, olej Mobil1 10W40 taki mi polecił koleś który w Alfach siedzi od lat, podobno najmniej go zżera. Filtr firmy Filtron bodajże, warsztat jest partnerem sieci q3 czy coś takiego i się specjalizują w Alfach, Lanchiach ,i fiatach, w każdym bądź razie Włoszczyzna, jadę do nich w Poniedziałek, bo nie chce by mi coś w końcu (nie daj Boże) walnęło. Dziwne bo zmieniałem już wszystko co było potrzebne kompletny rozrząd ,i sprzęgło ,selespeed był programowany od nowa, wszystko co było zrobiłem, a tu znowu coś... czy te selespeedy tak mają czy nie tylko?

Jak się nie dokręci odpowiednio panewki trzymające wałki rozrządu to ciśnienie tamtędy ucieka i nie wypełniają się popychacze. Raz tak miałem i czekałem jak głupek 5min z tym stukaniem, aż dojdzie olej. Niestety, musiałem dokręcić (bałem się by nie zerwać gwintu), po odpaleniu po sekundzie ucichło.

Jak się nie dokręci odpowiednio panewki trzymające wałki rozrządu to ciśnienie tamtędy ucieka i nie wypełniają się popychacze. Raz tak miałem i czekałem jak głupek 5min z tym stukaniem, aż dojdzie olej. Niestety, musiałem dokręcić (bałem się by nie zerwać gwintu), po odpaleniu po sekundzie ucichło.

Raczej i na pewno nic nie ma wspólnego popychacz i panewka wałka, zwykły zbieg okoliczności a panewki mają ściśle określoną siłę dokręcenia.

Panowie a czy mechanicy mogli coś z powyższych rzeczy które wymieniacie, sknocić przy wymianie sprzęgła lub rozrządu, może oni czegoś nie dopilnowali i nie dokręcili dokładnie i stąd to stukanie? Dał bym sobie palec odciąć że coś stuka od strony rozrządu i ewentualnie pod pokrywą silnika.

Panowie a czy mechanicy mogli coś z powyższych rzeczy które wymieniacie, sknocić przy wymianie sprzęgła lub rozrządu, może oni czegoś nie dopilnowali i nie dokręcili dokładnie i stąd to stukanie? Dał bym sobie palec odciąć że coś stuka od strony rozrządu i ewentualnie pod pokrywą silnika.
jeśli nie było żadnych objawów przed wstawieniem do mechanika a po odbiorze coś się zes.ało to na mój gust to ewidentny błąd mechanika. Jedź do nich i niech szukają. My tu możemy sobie dybać typy wszystkie znasz, teraz trzeba działać.

Bardzo proszę o ponowne wstawienie tego dźwięku. Mam podobny problem w 1.8 i nie wiem czy to wariator i chciałbym usłyszeć sprawnego ts'a.

Sorki :D Już poprawione... coś źle mi się przekleiło... tu masz poprawiony:

Alfa 156 Good Variator

---------- Post dodany o godzinie 12:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:57 ----------

Kontrolka się nie zapala, olej Mobil1 10W40 taki mi polecił koleś który w Alfach siedzi od lat, podobno najmniej go zżera. Filtr firmy Filtron bodajże [...]

Hmm... koledzy potwierdźcie, bo mogę się mylić... Ten Mobil1 10W40 to chyba niespecjalny olej do TS'a jak pamiętam, do mojego 1.6 16v bym takiego nie nalał - moi spece od włoszczyzny nie mają o nim dobrego zdania - albo Motul, albo Agip.

Dwa - filtr firmy Filtron - czy kiedyś nie było już głośno o filtrach do TS'ów? Czy to nie ten, który w ogóle nie powinien być używany do tego silnika, powodował problemy ze smarowaniem?

Sorki :D Już poprawione... coś źle mi się przekleiło... tu masz poprawiony:

Alfa 156 Good Variator

---------- Post dodany o godzinie 12:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:57 ----------

Hmm... koledzy potwierdźcie, bo mogę się mylić... Ten Mobil1 10W40 to chyba niespecjalny olej do TS'a jak pamiętam, do mojego 1.6 16v bym takiego nie nalał - moi spece od włoszczyzny nie mają o nim dobrego zdania - albo Motul, albo Agip.

Dwa - filtr firmy Filtron - czy kiedyś nie było już głośno o filtrach do TS'ów? Czy to nie ten, który w ogóle nie powinien być używany do tego silnika, powodował problemy ze smarowaniem?

Kurka wodna ale mnie straszycie panowie, czy te filtry i olej mogą mieć aż takie znaczenie>?? Potwierdzi mi to ktoś jeszcze>??? :eek: W sumie nie było wiadomo co był za olej w aucie jak je kupiłem, dlatego polecili ten, że nie pomoże ale i nie zaszkodzi. A co z tymi filtrami kiepskie??? bo ja się zupełnie nie znam. Może się ktoś wypowiedzieć kto miał już z tym doświadczenie.

Kurka wodna ale mnie straszycie panowie, czy te filtry i olej mogą mieć aż takie znaczenie>?? Potwierdzi mi to ktoś jeszcze>??? :eek: W sumie nie było wiadomo co był za olej w aucie jak je kupiłem, dlatego polecili ten, że nie pomoże ale i nie zaszkodzi. A co z tymi filtrami kiepskie??? bo ja się zupełnie nie znam. Może się ktoś wypowiedzieć kto miał już z tym doświadczenie.

Jedź kolego do tego mechanika i przestań się tak stresować. Gdyby filtron był do dupy to by go wycofali z produkcji! to jest filtr a nie układ scalony !!!

Spokojnie :) Tak, przy TS'ach mają dość istotne znaczenie olej, filtr oleju jak i ich regularne wymiany. Ludzie chyba wiedzieli co robią jeśli mają jakiekolwiek pojęcie o Alfach - dostałeś Mobil'a - OK, użyli filtru oleju Filtron'a - OK - to jeszcze nie tragedia, tym bardziej że wymiana była dość niedawno. Najważniejsze aby ustalić co powoduje taką pracę silnika. Musisz pojechać i stanowczo powiedzieć że nie jesteś zadowolony, więcej - praca silnika wskazuje na uszkodzony wariator lub problem z panewkami (pewnie wariator, ale warto trochę ich nastraszyć na początek) - teraz to niech oni się martwią co schrzanili. Powinni wiedzieć, że TS'y to delikatne motory i łatwo je uszkodzić.

Osobiście - nigdy nie używałem filtrów Filtron'a, tym bardziej po opiniach jakie kiedyś wyczytałem na tym forum - ja do 1.6 16v w Sienie używam filtra UFI, powietrza Mann'a jak pamiętam. Olej przez 11 lat lałem Selenię 20K, teraz po namowach mam zalanego Motul'a. Mobil'a mi odradzano ze względu na podróbki i trochę jego przereklamowaną jakość.

Do Alfy jak w końcu jakimś cudem kupię będę lał Agip'a, filtry Mann, Knecht. Z resztą do TS'a jakbym próbował coś innego zapodać to by mnie pewnie mój mechanik w tyłek kopnął. Mam to szczęście, że zam dobrze swoich mechaników, co więcej, specjalizują się głównie w Alfach (inna sprawa, że to byli mechanicy ASO Alfy Romeo i Fiata), sami się nimi poruszali i poruszają więc wiedzą co to za auta. Nie każdy ma takie szczęście. Nie mniej jednak, spokojnie z głową, pojedź i stanowczo zareklamuj usługę.

Wpiąłem się nie pod ten temat sorki

Ostatnia edycja:
whisky2012 nikt się nie obraził ;)

A powiedzcie mi jakie są skutki jazdy z uszkodzonym wariatorem pomijając klekot?

Amortyzatory
Powrót