• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

prośba o sprawdzenie wykresów

F

fenix_tbg

Guest
Od pewnego czasu mam problem z obrotami i wysokim spalaniem, około 4 miesiące temu była wymieniona sonda i przepływka ale nie mam pojęcia czy Bosh i coś innego gość od którego kupiłem sam nie wiedział. podaje kilka wykresów z Alfadiag niewiem co dokładnie miałem mierzyć więc jest tego troche i może jeszcze czegoś brakować, a i resetowanie parametrów adoptacyjnych jakieś 400 km temu.

- no tak, poczatki są trudne.
- jeszcze musisz nauczyc się nie być flegmatykiem, ponieważ ŻADEN wykres nie odpowiada temu co pokazujesz.
- poniżej przykład aby nie być gołosłownym.
- co i jak mierzyc , to chyba było już na forum.
- generalnie , masz problemy z MAF-em oraz z sonda lambda.
- co ja bym zrobił: odłaczył rure do przepływomierza i tę za przepływomierzem.
- nastepnie odłaczył MAF-a i odkrecił wkładkę.
- tam jest Torx 25 , security i czasami 5-kątny zamiast 6-kątnego, ot takie utrudnienie dla majsterkowiczów.
- co potem, zobacz na numer wkładki MAF-a, jesli jest i nam podaj na forum, powodzenia.

- konfiguracja afadiaga
- Configure aplication | Sensor Plot color
- ustaw:
background -- White, biały kolor
plot color -- Black, czarny
grid color -- brown, brązowy, 2 kwadrat w prawo od czarnego kwadratu
legend color-- red, czerwony , 3 w dól od czarnego kwadratu.
--

--

--

--

Ostatnia edycja:
Witam ponownie, wymieniłem przepływkę na Bosh taką jak zaleca się na forum w papierach znalazłem że sonda to NGK pod ten dokładnie samochód czyli model 932, kod silnika - AR 32310; AR 32301, podwozia - 932A21; 932A2. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów komputer wywala błąd P0130. Po czyszeniu jest przez jakiś czas spoko i znów ten sam błąd. wrzucam wykresy z alfa diaga mam nadzieje że dobre.

- blad P0130, nie ma przygazowania aby zobaczyc czy sonda lambda rusza, bo stoi w miejscu.
- no bo to NGK a nie bosch.
- P0130 to brak sondy,z braku połączeń, zaś P0170 to zła sonda, jej parametry.
--

--

- konfiguracja afadiaga
- Configure aplication | Sensor Plot color
- ustaw:
background -- White, biały kolor
plot color -- Black, czarny
grid color -- brown, brązowy, 2 kwadrat w prawo od czarnego kwadratu
legend color-- red, czerwony , 3 w dól od czarnego kwadratu.

Ostatnia edycja:
wstawiam wykres po przegazowaniu sonda ruszyła, co do ustawień alfadiaga gdy przestawiam kolory na takie jak powinny być wszystko robi się białe i nic nie widać.

test z badania technicznego może się przyda -

Fast Idle Test:

Engine Speed: 2450-2950 rpm Manual Check
CO: <= 0.300% 0.152%
HC: <= 200 ppm 112 ppm
lambda: 0.970-1.030 1.021

- jesli test z badania technicznego, to wszystkie parametry a nie takie wybiórcze.
- z wykresu wynika że sonda stoi, nie rusza po przygazowaniu.

Amortyzatory
Powrót