• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Prośba o sprawdzenie nr VIN

No to się śmiej dalej.

Jak robisz odpłatnie to nie powinieneś tego robić na darmowej części forum a w dziale Bazar - takie jest moje zdanie. Piszesz że nie reklamujesz się, a od razu po napisaniu tu posta z prośbą o sprawdzenie przysłałeś mi ofertę na skrzynkę forumową - to nie reklama? Zgadzałem się na spamowanie reklamami od Ciebie? Nie tego spodziewałem się w darmowej części forum, raczej liczyłem że jest tu ktoś życzliwy kto ma dostęp do bazy ASO i jest w stanie w ramach forum za darmo sprawdzić te 2-3 VINy dziennie i pomóc kolegom.

I nie chodzi o te 40zł które pewnie też warto wydać przed kupnem auta (jak już ma się upatrzone jakieś konkretne), tylko chodzi o zasadę tej części forum - każda pomoc za darmo.

Tak przy okazji, nie przeceniałbym informacji jakie jesteś w stanie załatwić, czasem coś pokażą, ale z tego co przeglądnąłem przytaczane tu historie VIN, to często informacje o historii serwisowej są zdawkowe, czasem jeden wpis, czasem parę, z reguły pierwszy rok-dwa zanim gwarancja nie wygasła, więc przy autach w wieku 4-10 lat (roczniki 159, nie wspominając o starsze modele o które tu też pytają) to średnio miarodajne - ludzie nawet za granicą często nie serwisują w ASO bo im nie po drodze, bo za drogo. Poza tym jak np. auto zostaje rozbite, to nie ma o tym wpisu bo nie ląduje już w ASO tylko u handlarza/mechanika itp. a oni sprzedają do Polski - przywozi się takie na lawecie, naprawia i tyle. ASO ani VINy nic tu nie wyjaśnią bo nie ma żadnego wpisu o tym.

Proszę nie odpowiadaj już, niepotrzebnie zacząłeś dogryzać po tym jak zapytałem czy już tylko w tym wątku odpłatne serwisy sprawdzania VINu, zrobił się OT i bezcelowa dyskusja.

Jeszcze raz Ci powtarzam, że nie ma nigdzie mojego posta reklamowego w żadnym miejscu tego forum. Wysłanie takiej wiadomości miało z założenia na celu pomóc, wiec możesz sobie ewentualnie wyrzucić ją do koszta :D Na forum odpowiedziałem jedynie na Twoje pytanie jaka jest subtelna różnica między jednymi danymi a drugimi. Nie ma bardziej odpowiedniego miejsca tutaj dotyczącego tej konkretnej kwestii, żeby ludzie bez problemu mogli to namierzyć i jeszcze raz powtórzę jako, że nikt aktualnie nie robi tego darmowo (a bardzo dużo osób szuka i nawet jest w stanie za to zapłacić), dlatego daję im taką możliwość ;) Wielu ludziom już uratowałem tyłek i pieniądze, więc ja szanuję Twoje zdanie, a Ty proszę uszanuj moją "pracę" :) Nawet z jednego wpisu i pozostałej części raportu można już bardzo dużo wywnioskować tylko trzeba umieć takie dane dalej wykorzystać w odpowiedni sposób. Jak wygląda handel samochodami w Polsce nie musisz mi mówić, bo od dawna znam go bardzo dobrze.
PS. Jeszcze tak ramach wyjaśnienia sam od 6 lat jestem posiadaczem 147, dlatego robię to tutaj po kosztach :)

Ostatnia edycja:
Nie nadepnąłeś, tylko ogólnie śmiać mi się chce z ludzi, którzy wydają kilkadziesiąt tysięcy na samochód, a szkoda im kilkadziesiąt złotych za sprawdzenie historii, żeby właśnie zaoszczędzić czas, nerwy i pieniądze, albo później "płaczą" na forach jacy to Ci handlarze są źli, bo cofają liczniki itd. Ja wyraźnie napisałem, że aktualnie na forum nikt nie sprawdza i sam za to płacę, więc nie jestem w stanie przekazać tego ani gratisowo, ani taniej, natomiast nic na siłę jak ktoś chce to zapraszam, a jak nie to też nie ma problemu :D Nie robię tego zarobkowo, tylko cel jest prosty, czyli tępienie oszustów :p A co do DNA itp. tam nikt Ci nic nie gwarantuje jakie informacje dostaniesz (z reguły żadne istotne) i później ludzie też narzekają, że wydali całe 20zł i niewiele się dowiedzieli, a oczekiwali za takie pieniądze pełnej historii z ASO najlepiej jeszcze z pełną dokumentacją fotograficzną. Jeśli będziecie mieli jakieś auta do sprawdzenia to na ile moja wiedza/możliwości pozwolą to Wam je sprawdzę i powiem czy warto się nimi dalej interesować ;) PS. Czy widziałeś tu gdzieś mojego posta z "reklamą"?

Z jednej strony masz rację, że te 40zł to nic przy zakupie za xx tysięcy, ale jeżeli ktoś nie ma zielonego pojęcia o autach i chce posprawdzać np 10 fur to już wyjdzie 400zł, więc to już nie jest mało. Chwała Ci za to, że chociaż Ty sprawdzasz bo teraz już nic na forum się nie dzieje z vinami. A co do autodna to fakt - badziewie jakich mało i zwykli naciągacze. Tam niczego sie o aucie człowiek nie dowie. Wiem z doświadczenia:)

Dlatego trzeba zrobić wstępną selekcję i zobowiązałem się, że najpierw dla mniej wtajemniczonych "bezpłatnie" posprawdzam Wam wstępnie auta, a dopiero ewentualnie później będziemy działali dalej z ASO oraz postaram się jeszcze wynegocjować lepszą cenę ;) Linki z VINami wrzucajcie w PW :)

Hej, jest szansa na sprawdzenie tego nr VIN
0
ogarnia to ktoś jeszcze tutaj???

Ktoś coś wie co się stało z osobą która sprawdzała VIN do tej pory???

Na dzień dzisiejszy nie ma takiej osoby i można to zrobić tylko u mnie odpłatnie.

CEPIK https://historiapojazdu.gov.pl/ Trzeba znac VIN, Nr. rejestracyjny i date rejestracji. 0zl (od 2014 przebieg km rejestrowany w bazie danych)

ePER http://212.41.221.85:7081/navi?SBMK...&PREVIOUS_KEY=S_BASKET&SB_CODE=-1&WINDOW_ID=1
- po wpisaniu VIN wszystkie dane dotyczace fabrycznego wyposarzenia auta i ewentualnych zamowionych dodatkow.

http://www.autobaza.pl/ - platne od 5zl, do 249zl

Z 2 pierwszych linkow spokojnie mozna miec juz jakies pojecie z jakim autem ma sie doczynienia. Jesli auto sporwadzane. To kazdy kraj EU ma swoj odpowiednik co CEPIK
Jesli auto jest "igla" to kazdy poprzedni wlasciciel czy to DE czy N czy UK bedzie mial rachunki na naprawy wraz z wpisanym przebiegiem. Skoro sprzedawca nie dysponuje takimi rachunkami / historia to lepiej sobie odpuscic.

Ostatnia edycja:
vin alfy dla córki

witaj Możesz sprawdzić wstępnie vin: ZAR93900007039886

ePER http://212.41.221.85:7081/navi?SBMK...&PREVIOUS_KEY=S_BASKET&SB_CODE=-1&WINDOW_ID=1
- po wpisaniu VIN wszystkie dane dotyczace fabrycznego wyposarzenia auta i ewentualnych zamowionych dodatkow

Co masz na myśli wszystkie dane? Może źle szukam, u mnie wyświetla tylko tyle w górnym pasku:
SINCOM: 140.464.0.0 VIN: ZAR93900007005252 N. of parts: 07003311 Engine: 4663981 5/12/2005 Col. n.: 402 LV0 M92 V5
Najeżdżając kursorem mamy informację typu Col.n/402 - czarne tapicerki skórzane i panele, M92 - 1.9JTDM16V E4, V5 - sedan high.

Można gdzieś sprawdzić całą listę wyposażenia tak jak to podawali koledzy przy rozkodowywaniu VIN?

Co masz na myśli wszystkie dane? Może źle szukam, u mnie wyświetla tylko tyle w górnym pasku:
SINCOM: 140.464.0.0 VIN: ZAR93900007005252 N. of parts: 07003311 Engine: 4663981 5/12/2005 Col. n.: 402 LV0 M92 V5
Najeżdżając kursorem mamy informację typu Col.n/402 - czarne tapicerki skórzane i panele, M92 - 1.9JTDM16V E4, V5 - sedan high.

Można gdzieś sprawdzić całą listę wyposażenia tak jak to podawali koledzy przy rozkodowywaniu VIN?

Widocznie Twoje wyposazeie konczy sie na tym co jest wyszczegolnione. Fakt faktem lista dosc krotka. Chyba ze jesli masz cos dodatkowego co nie jest wyszczegolnione zostalo zamontowane juz po za ASO prywatnie. Nie sadze by dekoder "firm trzecich" podal jeszcze bardziej szczegolowe informacje niz dekoder producenta. (wrecz bez sensu byla by taka mozliwosc z punktu widzenia jakiegokolwiek ASO) Masz model z poczatkow produkcji. Innymi szablonami Alfa mogla sie wtedy tez kierowac kodujac VIN i dlatego tak malo info. Alfa z rynku Belgijskiego. Poszukaj co w latach 05 znaczylo wyposazenie High

U mnie to przedstawia sie tak:

attachment.php

Załączniki

• Screenshot from 2015-09-09 14:26:57.jpg
    Screenshot from 2015-09-09 14:26:57.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 440
Witaj, dowiem się czegoś więcej o 159?
ZAR93900007079114
Pozdrawiam!

Witam !
Uprzejmie proszę o informację nt. tego numeru VIN, byłbym bardzo wdzięczny.

jakiekolwiek info mnie satysfakcjonuje, data produkcji itp. itd.

VIN: ZAR93900007069004

Witam !
Uprzejmie proszę o informację nt. tego numeru VIN, byłbym bardzo wdzięczny.

jakiekolwiek info mnie satysfakcjonuje, data produkcji itp. itd.

VIN: ZAR93900007069004

Nie wiem czy to pytanie do mnie bylo skierowane, ale ja sie takimi zeczami nie zajmuje. Strone wczesniej podalem linki gdzie kazdy samemu sobie moze posprawdzac. (strony powszechnie znane i lubiane) Kwestia poswiecenia kilku minut....

Prośba o zdekodowanie VINu

Witam

Będę niezmiernie wdzięczny za zdekodowanie VINu Alfy 159

VIN: ZAR93900007279146

Pozdrawiam

Bardzo proszę o sprawdzenie ZAR93900007070049

Z góry dziękuję!

Wysłane z mojego HTC Desire 816 przy użyciu Tapatalka

Witam serdecznie,

Chciałbym wymienić swojego Hyundaia na Alfe Romeo 159 JTDM 120KM, poszukuję jej już drugi miesiąc i natrafiłem na najlepszy do tej pory egzemplarz. Tylko martwi mnie to ,że jest 2008r ma 180tyś przebiegu. W 2011 ma udokumentowany przebieg 140tyś... więc na milion procent była kręcona.
Jestem bardzo napalony na 159tkę bo prowadzi się fenomenalnie chcę tylko znaleźć ten jedyny egzemplarz

ZAR93900007219131

z góry dziękuję

Amortyzatory
Powrót