• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Prośba o sprawdzenie logów 1.9 16v

czarek1982

Nowy
Auto
156 FL 1.9 16V A5000 (110kw)
Cześć. Od jakiegoś czasu czarna włoszka zaczęła puszczać brzydkie czarne bączki. Rzadko a i owszem, ale daje się je zauważyć. Zaczęła też więcej palić o ok 1-1.5L Zakupiłem kabelek, pomierzyłem i tu prośba do Was - pomożecie zweryfikować czy to przepływka, czy może coś innego?

Pokaż załącznik dlugie pomiary.zip paczka na trasie kilkudziesięciu km bez szaleństw
Pokaż załącznik krotkie pomiary.zip paczka pomiarów na krótkich odcinkach (4 bieg i gaz do spodu)

ps. egr czyszczony, zaślepiony częściowo, przepływka czyszczona preparatem, overboost jeszcze nie przeglądnięty, turbo jeszcze nie czyszczone, dolot wstępnie sprawdzony chodź nie mam pewności że jest okej.

Moja prośba jest do Was tym większa że szykuje mi się dłuższa jazda za dwa tygodnie, z której wolałbym wrócić za kierownicą niż na lawecie :]

po odłączeniu i teście podczas postoju silnik wkręca się powoli do 2500-2800. Powyżej idzie lepiej, ale za autem jest nieco większa czarna chmura. Czy z odłączoną przepływką mam robić test na 4tym biegu?

Masz się po prostu przejechać. I powiedzieć czy widzisz różnicę w osiągach.
Sprawdź stan filtra powietrza. Szukał bym również nieszczelności od przepływki do turbo.

udało mi się chwilę pojeździć bez przepływki w takich warunkach bym mógł porównać "z" i "bez" niej
szału nie ma, chodź przyznam że odniosłem wrażenie by z odłączoną było lepiej powiedzmy o 5-10%
dostępny miałem stoper w tel więc starałem sie go możliwie poprawnie użyć i pomierzyć te same odcinki drogi przed i po podpięciu czujnika

tak czy siak mam jeszcze zapewne problem z geometrią turbiny - czy myślisz że ona może zaburzać odczyty (mierzonego powietrza) na kompie?

overboost sprawdzony nasmarowany, chodź przyglądając się bliżej, można powiedzieć że nic mu nie było. jedno co mnie trochę zaniepokoiło że że wężyki podciśnienia nie trzymają go - robiąc test po wyłączeniu i odczekaniu kilku minut syknięcia praktycznie nie słychać w ogóle.

dolot będę sprawdzał na weekendzie. jakiś dobry sprawdzony sposób na takie działanie? możliwy do wykonania w warunkach amatorskich (garaż z kanałem i kilka zest. kluczy)?

Amortyzatory
Powrót