• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Prośba o sprawdzenie. Alfa 159

Virus1989

Nowy
Auto
xxx
Witam jestem tutaj nowym użytkownikiem,obecnie posiadam mercedesa w169 a klasa,w niedalekiej przyszłości zamierzam zmienić wóz na alfe romeo 159. Znalazłem ogłoszenie pewnej alfy wygląda bardzo ładnie podjechał bym zobaczyć lecz dzieli mnie odległość 400 km,proszę o ocenie wizualną autka jak i prawdziwość ogłoszenia czy w ogóle warta brać ją pod uwagę.Interesuję mnie jedynie 1.8 Mpi będę gazował autko.Z góry dziekuje za każdą opinię.
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-8benzyna-duza-navi-szyberdach-klimatronic-parktronic-ladny-ID6yHyu3.html#15a6a1593f[/url]

Wydaje się wizualnie ok, przed zakupem sprawdż KZFR (koła zmiennych faz rozrządu) objawia się to takim 3 sekundowym chrobotaniem przy starcie na zimnym silniku
https://www.youtube.com/watch?v=dkG2RnVflbM&list=PLLOcmYYKazwNziSEfV0YFH3r7vh0BNJrb&index=1
jest to dosyć drogie przy wymianie, zresztą mało, ale było tu trochę tematów na temat MPI, oplowski silnik, spotkasz go tak samo w Insignia 1,8 Zefira, Astra H, ogólnie samochód na miasto, jeżdzi dynamicznie, ale przy większych prędkościach brakuje mu mocy, czyli jazda częsta po autostradzie odpada, a tym bardziej jak go zagazujesz, to z tych 140 koni zrobi się 120 ;) ogólnie gaz do niego nie pasuje, będziesz musiał sprawdzać zawory co 60tys km, a regulacja ich jest dosyć kosztowna, silnik bardzo cichy, praktycznie w ogóle go nie słychać

Hej, jest na górze temat pomoc w zakupie i tam powinieneś to opisać. Ona wrasta tam ponad 7 miesięcy a 1.8 mpi jest dość chodliwe. Była ostatnio 1.8 za 22 tys. z tego roku i sprzedała się w 3 dni. Ja się poddałem i zaryzykowałem diesla 1.9 i w sumie gdyby nie ten dźwięk to jest ok tylko użytkując diesla w mieście trzeba myśleć o przebiegach wypalania dpf, jest droższy w eksploatacji ale instalując gaz + spalanie tego gazu pewnie koło 13 l/100 diesel przy 8/100 zaczyna mieć też sens. Za koszt instalacji ok 4 tys zł, wymienisz dwumas komplet i możesz jeszcze sporo zainwestować w inną kosmetykę diesla.

Co do tego modelu co dałeś link:
brak emblematów na błotnikach przód,
brak emblematów na zderzaku i klapie bagażnika
ktoś z forum ją oglądał i pisał że wygląda źle. Cofnij się wstecz w temacie pomoc przy zakupie.

Akurat moja wyjechała z fabryki bez emblematów Giugiaro na błotnikach, a z tyłu mam tylko "159", bez oznaczeń silnika, więc ich brak nie jest pewnikiem wypadkowej przeszłości.

Dokładnie poza tym ja sam niektóre zdjąłem

Witam pół roku jeżdżę z tym silnikiem i tylko jego brałem pod uwagę ze względu na to że smigana jest głównie po mieście sparadycznie wypuszczana w dłuższe trasy spalanie miasto w granicach 8 ale to zależy kto jak jeździ w trasie ok 100 km można bez problemu osiągnąć 6 więc nie widzę sensu gazowania usterki przy zakupie zwróć uwagę na wycieki z uszczelek chlodniczki oleju częsta przypadłość tego silnika powodzenia w zakupie

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Panowie a co myślicie na temat sprowadzenia alfy 159 z Niemiec samodzielnie,więcej jest silników Mpi z tego co widziałem.Jeszcze jedno pytanie ile powinien kosztować zadbany egzemplarz z 2007/8 roku.

Ja bym po prostu pojechał i sprawdził tą z ogłoszenia, sprawdził bym KZFR, czy łożyska skrzyni nie szumią, mocno bym się potargował i tyle.
Z tymi KZFR jest taka sprawa że to najdroższy wydatek, i najbardziej znany problem tego silnika tego tak za bardzo w pierwszym stadium nie da się wyczaić, ja swoje MPI kupiłem 2 lata temu i pierwsze 4 miesiące nie było żadnego chrobotania, dopiero póżniej się się zaczęło, wydaje mi się że większość z ogłoszeń może mieć ten problem, oni potrafią to jakoś ukryć (wymiana oleju na gęściejszy dużo daje) i z gazem bym się zastanowił bo nie warto

Amortyzatory
Powrót