• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Prośba o rade sprzędło + dwumas

jedker

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110 km
Witam panowie stoję przed dylematem mianowicie wszelkie objawy wskazują na to że na wykończeniu u mnie jest sprzęgło i koło dwumasowe mianowicie nie mogę autem ruszyć z piskiem opon puszczę szybko sprzęgło to mi gaśnie(nie są to braki umiejętności :P) po wciśnięciu sprzęgła słychać łożysko oporowe huczy i dwumas stuki przy dodawaniu gazu i odejmowaniu + drgania na jałowym i podczas odpalania krótko mówiąc kupno nowych części mi się nie opłaca bo czekają mnie jeszcze inne naprawy świece żarowe wachacze gfórne przekładnia kierownicza łozyska z tyłu termostat ogólnie masakra i tutaj moja prośba o doradzenie mi czy na tym zestawie urzywanym tak wizualnie pośmigam trochę ? ewentualnie jakieś inne sugestie aukcji byscie mieli można podsyłać pozdro

tutaj wklejam link do aukcji

http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156-1-9-jtd-sprzeglo-kolo-dwumasowe-i4588500950.html

A kupno uzywanych ci sie oplaca ?
Wiadomo ile na tym posmigasz i za ile znowu bedziesz szukal czesci i znowu placil za.wymiane ?
Zeby to jeszcze.np od znajomego po pewnym przebiegu itp
No ale nie mnie wydawac cudze pieniadze

No nowy dwumas i sprzęgło 2500 zł za ta kase to ja 5 razy użwane kupie myślę żeby się zabrać za to samemu mechanik ile może wźiąść za robotę 200-300 ?

No to kupuj
Zapytaj goscia od razu o te inne graty - moze ma to pusci jedna paczka i tez pare zl zaoszczedzisz na wysylkach

Typek jest 20 km odemnie to nawet sam bym podjechał do niego pytanie tylko czy to co sprzedaje jest w miare sprawne tak wizualnie po zdjęciach za 2 lata pewnie będę auto zmieniał rocznie robie tak 20-25 tys km co innego jak bym planował tym samochodem jeździć dłużej to opłaca się w nówki inwestować

Ja założyłem u siebie używkę, ale to było prawie, że nowe i to było widać dwumas błyszczący jak nowy luz minimalny data produkcji na dwumasie wybita, tarcza i docisk i łożysko jak nowe również wybita data na tych częściach, ale ja zapłaciłem 700zł za kpl. nie 400. Nie łudź się, że ktoś w alfie będzie zmieniać sprzęgło za 200zł, pracuje w tym fachu obecnie i roboty przy tym trochę jest :)

To sprzęgło na zdjęciu NIE PASUJE do Alfy 156 1,9 JTD. Ono jest od 147 ...

Dodano po 3 minutes:

No nowy dwumas i sprzęgło 2500 zł za ta kase to ja 5 razy użwane kupie myślę żeby się zabrać za to samemu mechanik ile może wźiąść za robotę 200-300 ?

Nowy dwumas + sprzegło to u mnie 1850 więc troszkę przesadziłeś :). Używane ile wytrzyma ?

Ostatnia edycja:
ja bym używki nie kupował.

nigdy w zyciu używanego sprzegła i dwumasu. Szkoda czasu i pieniędzy. Takie rzeczy montuje sie według mnie tylko nowe. Jedyna opcja to jak nie masz kompletnie funduszy to wredy można rozpatrzyć taką opcje.

Witam panowie stoję przed dylematem mianowicie wszelkie objawy wskazują na to że na wykończeniu u mnie jest sprzęgło i koło dwumasowe mianowicie nie mogę autem ruszyć z piskiem opon puszczę szybko sprzęgło to mi gaśnie(nie są to braki umiejętności :P) po wciśnięciu sprzęgła słychać łożysko oporowe huczy i dwumas stuki przy dodawaniu gazu i odejmowaniu + drgania na jałowym i podczas odpalania
Ja to bym na Twoim miejscu przemyślał czy to faktycznie sprzęgło + dwumas. To że gaśnie to prawidłowa reakcja. Co to jest w ogóle za metoda testowa... Co ma zrobić, silnik ma wkręcić się na obroty i sprzęgło ślizgać wtedy będzie dobre? Spalić gumy przy włączonej kontroli trakcji się nie da, a takimi "testami" to tylko półosie rozwalisz - po kilkunastu takich testach będziesz miał luz na przegubach i będzie właśnie pukało jak dwumas, ale to będzie luz na przeniesieniu napędu za skrzynią. Na własne życzenie. Dwumasowi takimi udarowymi obciążeniami też nie pomożesz...
Chcesz sprawdzić czy sprzęgło nie ślizga to pojedź na 4-5 biegu od obrotów powiedzmy 2 tyś w deskę i zobaczysz wtedy czy ślizga czy nie, wtedy jest największe obciążenie dla sprzęgła, nie przy ruszaniu. Chcesz sprawdzić dwumas to ruszaj delikatnie bez gazu, będziesz czuł/słyszał czy wali czy nie.
Drgania na jałowym i przy odpalaniu to może być równie dobrze wszystko inne, np. poduszki silnika.

Ja kupiłem używany dwumas od kolegi z forum (Pablogarage) i jestem zadowolony, dwumas praktycznie nówka, chyba ponad pół roku temu go założyłem i wszystko śmiga aż miło. Ale sprzęgło kupiłem nowe Valeo.

Tak jak wcześniej ktoś zauważył inna sprawa kupować od znajomego, z auta które znasz, wiesz kiedy było wymieniane i jaki ma przebieg- chyba tez bym zaryzykował. Natomiast z aukcji, nie wiadomo po jakim przebiegu i jak eksploatowane - odpuścił bym, szkoda czasu i kasy na wymianę.

Używane opony, używane sprzeglo, mało tego - sa ludzie którzy kupują używane tarcze hamulcowe. Ja wyrzucam a koleś mówi ze on jeszcze długo pojeździ. Niestety klocki sie nadawały.

Dobrze prawi ale autor chce mieć znowu możliwość piszczenia kołami. Tego mu brakuje obecnie.

Amortyzatory
Powrót