Prosba o pomoc , panel szyb alfa 147

ZENDER

Nowy
Auto
SAAB 9-3 AERO CABRIO , ALFA 75 TS Recaro
Witam , przeszukalem cale forum ale nie moglem znalesc nic podobnego . Moze ktos z was posiada stary panel do 3d ? Kupilem niedawno taka szlicznotke lecz poprzedni wlasciciel zamontowal do niej panel od anglika , a stary wyrzucil . Potrzebuje kapletny panel sterowania z elektronika moze byc porysowany wybrakowany , dostalem od kolegi panel orginalny lecz on otwiera i zamyka szyby stopniowo . Moze ktos z was sie orientuje co tam sie dokladnie psuje w tych panelach i jak wyglada proces adaptacyjny ? Dalem ogloszenie na forum ze kupie ale chyba malo kto tam zaglada bo ogloszenie momentalnie ginie w tlumie .

- nie piszesz z jakiego roku produkcji jest to auto.
- wydaje się że nic ci nie da wymiana panelu ani jego oprogramowania.
- problem jest w oprogramowaniu body komputera (BC).
- podejrzewam że ktoś wymieniał BC, miał ten sam problem z szybami (pacują tylko krokowo, tak po 1 calu ) i dał sterowniki od anglika.

Na allegro jest aktualnie min 3 sprzedających takie przełączniki i to w nie najwyższych cenach. Pamiętam, że jakiś czas temu kilka osób je szukało i wtedy nie było ani sztuki ale przed zakupem proponuję sprawdzić wg wskazówek mojego przedmówcy bo jak się okaże, że to nie przełącznik to będziesz miał wtedy 2.

Dziekuje za opowiedz , a czy da sie zaprogramowac od nowa ten body computer zeby szyby nie chodzily krokowo ? Ten BC jest w srodku panelu ?

Aktualnie na allegro niema ani jednej sztuki takiego panelu , jest nowy do 5d ale ja potrzebuje do 3d

Ciekawostka!
U mnie szyby działają płynnie.
Jeżeli przed uruchomieniem silnika opuszczę szyby, po rozruchu będą działamy skokowo, aż do ponownego uruchomienia samochodu.
Ciekawostka 2
Lewa może działać płynnie a prawa skokowo.

Panel nowy w serwisie 690 zl troche drogo ...

A ja mam tak jak Pietia, tylko na odwrot, czyli lewa skokowo tylko w zimie :) Latem wszystko OK.

A prawda to ze po wymianie panelu trzeba go jakis programowac w serwisie ?

Slyszalem ze jak zalozy sie z innego auta to licznik miga i trzeba zaprogramowac

- nie programować tylko wykonać procedurę Proxy Alignment.
- za pomoca oprogramowania FES (pełna wersja ) lub AlfaOBD, interfejs ELM 3.27 wersja 1.4 min.

A mam pytanie czy da sie jakos zaprogramowac te szyby jesli chodza skokowo ? Jest to pytanie ktore bardzo mnie nurtuje .

Gdy mi kiedyś szyby skokowo chodziły (opuszczały się normalnie, podnosiły właśnie stopniowo co 1 cm czy dwa) byłem w serwisie w Warszawie to za 150 zl mi to zrobili. Powiedzieli ze podłączali się do do sterownika z tych szyb jak dobrze pamiętam.

A ja chętnie bym przygarnął za piwko lub dwa taki panel do 3D w dobrym wizualnym stanie. Elektronika mnie nie interesuje może być usmażona albo jej nie być, ważne że opakowanie dobre w dobrym stanie.

Amortyzatory
Powrót