• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Prośba o ocenę wyceny mechanika

Roggi

Nowy
Auto
159 2.0 JTDM 170KM
Chciałem zapytać czy mechanik policzył bliżej granic rozsądku czy raczej bliżej nabicia klienta w butelkę. Silnik 2.0 JTDM, manual.

Zakres prac:

- uszczelnienie wycieków z silnika (podstawa filtra, bagnet, misa olejowa)
- uszczelnienie wycieku z chłodniczki EGR
- nowe węzę od odmy , które poprzedni właściciel silikonem "łatał"
- nowe koło pasowe, rozrząd Conti, pompa wody + płyn chłodniczy
- olej Liqui Moly 5l + filtr
- filtr powietrza + uszczelnienie obudowy
- poduszka silnika
- końcówki drążka kierowniczego

Cena: 4300 zł (robocizna + cena części, płynów eksploatacyjnych)

Mam też spory wyciek ze skrzyni biegów i pojawił się hałas. W warsztacie, który się tym zajmuje zaśpiewali mi 2600 zł za zrzucenie, rozebranie, ponowny montaż + dodatkowo cena użytych części zamiennych. Tu też bym prosił o Waszą opinię.

Wprawdzie mam silnik 2.4 JTDM, ale pomogę Ci trochę wybiórczo, bo u siebie to robiłem w warsztacie i samemu.

- Uszczelnienie wycieków - trudno powiedzieć gdzie dokładnie cieknie i co wchodzi w zakres prac, więc wiele od tego zależy.
- We wrześniu 2022 wymieniałem węże odmy z separatorem i dałem 1000 zł za części (oryginalne) + 300 zł za wymianę.
- W październiku 2021 wymielałem rozrząd z pompą wody i dałem w warsztacie około 1100 zł (części INA + wymiana). Co było super ofertą, bo w kilku zakładach mówili coś koło 2400 zł za wymianę. Podobno Alfa Romeo zaleca wyciąganie silnika do wymiany rozrządu i to podraża operacje, ale mi zrobili bez wyciągania.
- olej w sklepie to jest koszt 30-40 zł/litr, filtr oleju 20-50 zł, filtr powietrza 50 zł. Wymiana tego dla ogarniętego mechanika z podnośnikiem to jest pół godziny roboty. Mi liczyli robociznę ostatnio (2022-2023) około 100 zł. Tak się składa, że robiłem tą wymianę kilka dni temu również sam. Nic skomplikowanego.
- Poduszka silnika - płaciłem w warsztacie 350 zł za część + 50 zł wymiana.
- końcówki drążka wymieniałem za około 150 zł, za sztukę.

Tak na prawdę wycena, którą podałeś zależy w głównej mierze od tego co i jak ma być uszczelniane. Ile trzeba rozbierać itp.

Amortyzatory
Powrót