• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Prośba do użytkowników Blue&Me (B&M)

Tak, dokładnie z navi, jakbyś potrzebował jeszcze jakieś fotki to daj znać.

Czołem! AirAjti, czy masz jakieś postępy w instalacji B&M? Zacząłem przymierzać się do tego samego i trafiłem na ten wątek. Twoje doświadczenia w zmaganiach będą niezwykle pomocne. Ja musiałbym jeszcze dołożyć sterowanie z kierownicy (więc i poprowadzić tam wiązkę), bo w mojej wersji nie ma kierownicy z multifunkcją.

Ktoś na forum zmieniał kierownicę na multi i musiał zrobić tyko Proxy bo przebieg mrugał ;-)

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka

Ktoś na forum zmieniał kierownicę na multi i musiał zrobić tyko Proxy bo przebieg mrugał ;-)
Tak, natomiast ja po wizji lokalnej nie znalazłem u siebie wiązki, którą trzeba podpiąć do kierownicy żeby przyciski działały. Tak czy inaczej, zakładam, że temat kierownicy ogarnę, bo jest dość dobrze opisany. Najbardziej interesuje mnie czy komuś udało się dodać B&M.

Mi się udało. Ale kurde nie mam czasu zrobić dla Was manuala :/ jak tylko znajdę chwilę to chociaż po krótce opiszę :)

Pucek- tak, trzeba zrobic proxy przy zmianie kiery na multi. Widziałem to w opcjach.

ja założyłem do mito bo w 159 mam już radio z navi. Jeśli masz przyciski w kierownicy to sprawa jest banalna, najtrudniej chyba dostać niebieską wtyczkę 32pin (pasuje np. od sterownika nawiewu do opla astry bez klimy) i dobrać się do kabli od mikrofonu. Resztę okablowania masz przy radio więc zostaje zrobić 4 lutowania + żółtą wtyczkę mini-iso (w mito była zielona) i ewentualnie gniazdo USB

Przy okazji:
- brakujące 12V po stacyjce można podłączyć pod +ANT w radio (sterowanie anteną),
- wtyczka mini iso zielona jest tylko dla wersji bez USB (sygnał mono+mute)
- wtyczka żótła to 3 kable (sygnał stereo) jak na schemacie, wtedy nie ma potrzeby podłączania wtyczki zielonej/niebieskiej.

Ostatnia edycja:
Witam , mam mały problem do dzisiaj po włożeniu pendriva mogłem muzykę przełączać na kierownicy , nagle przestało działac . Zmieniałem na innego pena i to samo , przycisk działa bo na radio działa normalnie . I jeszcze jedna sprawa czy udało się komuś puścić muzykę z telefonu ja mam Xperia M i nie mogę sobie z tym poradzic . Z góry dzięki za pomoc.

Mi się udało. Ale kurde nie mam czasu zrobić dla Was manuala :/ jak tylko znajdę chwilę to chociaż po krótce opiszę :)

Pucek- tak, trzeba zrobic proxy przy zmianie kiery na multi. Widziałem to w opcjach.

Kali_33 napisał:
ja założyłem do mito bo w 159 mam już radio z navi. Jeśli masz przyciski w kierownicy to sprawa jest banalna, najtrudniej chyba dostać niebieską wtyczkę 32pin (pasuje np. od sterownika nawiewu do opla astry bez klimy) i dobrać się do kabli od mikrofonu. Resztę okablowania masz przy radio więc zostaje zrobić 4 lutowania + żółtą wtyczkę mini-iso (w mito była zielona) i ewentualnie gniazdo USB

Przy okazji:
- brakujące 12V po stacyjce można podłączyć pod +ANT w radio (sterowanie anteną),
- wtyczka mini iso zielona jest tylko dla wersji bez USB (sygnał mono+mute)
- wtyczka żótła to 3 kable (sygnał stereo) jak na schemacie, wtedy nie ma potrzeby podłączania wtyczki zielonej/niebieskiej.

To świetne wieści! Dzięki, Panowie! Teraz jeszcze bardzo proszę o zdjęcia - każdej wtyczki i każdego dołożonego przewodu z trzech stron :).

Widziałem na Allegro, że jest wiele centralek o różnych numerach (jest ich chyba z 10). Czy jest jakiś jedyny właściwy do AR159 2007?
Kali_33 - Rada co do niebieskiej wtyczki jest rewelacyjna! Przetrzepałem dziś sklepy z elektroniką i niczego takiego nie mogłem znaleźć - wiedząc, że pasuje kawałek opla astry będzie znacznie łatwiej (pewnie są do kupienia w każdej biedronce albo lidlu podczas "tygodnia niemieckiego").

nr centralki do 159 trzeba wziąć ze starego ePer z max. 2010 r. bo potem ukryli nry, a dokładny schemat masz w eLearn, naprawdę nie ma w tym filozofii. Do działania B&M potrzebne są + po stacyjce, masa, + na stałe, 2xCAN (wszystko przy radio), 2 kable do mikrofonu i 3 x AUX. USB można sobie ewentualnie podpiąć później. Robisz Proxy i po sprawie.
Wtyczka z tego co pamiętam pasuje także z innych modeli Opla (Zafira, Corsa) bez klimy i automatyczną klimą, byle była niebieska :)

nr centralki do 159 trzeba wziąć ze starego ePer z max. 2010 r. bo potem ukryli nry, a dokładny schemat masz w eLearn, naprawdę nie ma w tym filozofii. Do działania B&M potrzebne są + po stacyjce, masa, + na stałe, 2xCAN (wszystko przy radio), 2 kable do mikrofonu i 3 x AUX. USB można sobie ewentualnie podpiąć później. Robisz Proxy i po sprawie.
Wtyczka z tego co pamiętam pasuje także z innych modeli Opla (Zafira, Corsa) bez klimy i automatyczną klimą, byle była niebieska :)

Może wstyd to przyznać, ale choć zawodowo czytuję porąbane dokumentacje techniczne, to tu patrzę na eLearn od ładnych kilku godzin i staram się przełożyć to, co napisałeś na rozpiskę pinów i wymiękam... Brakuje mi kilku rzeczy. Pomińmy zupełnie piny potrzebne do podpięcia USB. Czy mógłbyś proszę pomóc zidentyfikować te oznaczone znakiem zapytania? Nie mogę ustalić pinów 2xCAN, wejść mikrofonowych i... zasilania stałego i stacyjkowego. W sumie 6 do rozpoznania... Jeśli coś pokręciłem w już wypełnionych polach, proszę o naprostowanie.
Kod:
[URL="file:///C:/eLearn/Web/temp7.html#"]M162A BLUETOOTH CONTROL UNIT (DASHBOARD)[/URL]
[TABLE="class: contents_table"]
[TR]
[TD="class: header_table"]  Pin[/TD]
[TD="class: header_table, colspan: 2"]  Cable[/TD]
[TD="class: header_table, colspan: 3"]  Destination[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: header_table"][/TD]
[TD="class: header_table"]  Sec..[/TD]
[TD="class: header_table"]  Colour[/TD]
[TD="class: header_table"]  Node[/TD]
[TD="class: header_table"]  Connect.[/TD]
[TD="class: header_table"]  Pin[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  3[/TD]
[TD="class: body_table"][/TD]
[TD="class: body_table"]  N[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939005549%7Cdhb=939004393"]  See P143 USB SOCKET[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  5 (pomijam)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  4[/TD]
[TD="class: body_table"]  V[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939005549%7Cdhb=939004393"]  See P143 USB SOCKET[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  4 (pomijam)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  5[/TD]
[TD="class: body_table"]  L[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939004560%7Cdhb=939004393"]  See P020C RADIO (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  1 (A.AF-L) - dźwięk z B&M media playera do radia, kanał lewy - bez USB do pominięcia?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  7[/TD]
[TD="class: body_table"]  M[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939004562%7Cdhb=939004393"]  See P020D RADIO (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  7 (Tel AF+) - dźwięk z B&M telefon i komunikaty głosowe[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  8[/TD]
[TD="class: body_table"]  B[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939003876%7Cdhb=939004393"]  See D020A DASHBOARD/REAR COUPLING (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  7 (? - jedna z dwóch wtyczek przy lewej nodze pasażera, ale nie wiem do czego służy ten pin)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  14[/TD]
[TD="class: body_table"]  BS[/TD]
[TD="class: body_table"]  X[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939004311%7Cdhb=939004393"]  See M001H BODY COMPUTER (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  25 (? - przy skrzynce bezpieczników)[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]15[/TD]
[TD="class: body_table"]  NZ[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939003817%7Cdhb=939004393"]  See C020 PASSENGER SIDE DASHBOARD EARTH [/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  16 (masa)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  16[/TD]
[TD="class: body_table"]  1[/TD]
[TD="class: body_table"]  RV[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939003774%7Cdhb=939004393"]  See B002H JUNCTION UNIT UNDER DASHBOARD (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  8 (? - to znajduje się pod skrzynką bezpieczników)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  19[/TD]
[TD="class: body_table"]  B[/TD]
[TD="class: body_table"]  3 (pomijam)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  20[/TD]
[TD="class: body_table"]  R[/TD]
[TD="class: body_table"]  2 (pomijam)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  21[/TD]
[TD="class: body_table"]  SCH[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939004560%7Cdhb=939004393"]  See P020C RADIO (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  3 (AF.F-masa) - kabelek AUX - dźwięk z B&M - masa[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  22[/TD]
[TD="class: body_table"]  Z[/TD]
[TD="class: body_table"]  2 (AF.F-R) - kabelek AUX - dźwięk z B&M media playera - kanał prawy - bez USB do pominięcia?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  23[/TD]
[TD="class: body_table"]  S[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939004562%7Cdhb=939004393"]  See P020D RADIO (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  8 (Tel AF-) - dźwięk z B&M telefon i komunikaty głosowe[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  24[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939003876%7Cdhb=939004393"]  See D020A DASHBOARD/REAR COUPLING (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  6 (? - jedna z dwóch wtyczek przy lewej nodze pasażera, ale nie wiem do czego służy ten pin)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  25[/TD]
[TD="class: body_table"]  H[/TD]
[TD="class: body_table"]  9 (Tel Mute) - automagiczne wyciszenie radia w czasie rozmowy[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  30[/TD]
[TD="class: body_table"]  NS[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939004311%7Cdhb=939004393"]  See M001H BODY COMPUTER (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  24 (? - CAN? Zasilanie?)[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  31[/TD]
[TD="class: body_table"]  6 (pomijam)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: body_table"]  32[/TD]
[TD="class: body_table"]  AB[/TD]
[TD="class: body_table"]    [URL="file:///C:/eLearn/Web/REFNODEID939003774%7Cdhb=939004393"]  See B002H JUNCTION UNIT UNDER DASHBOARD (DASHBOARD)[/URL][/TD]
[TD="class: body_table"]  4 (?)[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

spójrz na wtyczkę z numerami pinów
cav-pioneer-pioneer-ctbluemelea-cable-adaptation-pour-kit-mains-libres-blue-and-me-111041-1280x6.jpg

i schemat w eLearn (na rysunku widać odpowiednie n-ry pinów i oznaczenia kolorów kabli) Myślę, że z tym sobie już poradzisz :)
B&M.png

To rzeczywiście wiele wyjaśnia... udało mi się zupełnie przegapić ten schemat. Dzięki za wklejenie go!

Jestem w trakcie kompletowania sprzętu. Jak już zbiorę wszystko co potrzebne, postaram się pofotografować kolejne kroki i zrobić instrukcję. Muszę zacząć od dodania przycisków do kierownicy przed zasadniczymi pracami B&M, więc całość trochę potrwa.

@lokren1: przykro mi, nie mam pomysłów w Twoim temacie.
@Kali_33: zastanawiam się nad mikrofonem - czy musi mieć jakieś specyficzne parametry? Konkrenta impedancja, typ? Jakiego użyłeś u siebie? Na Allegro jest zasadniczo trochę fiatowskich, ale w innych obudowach i nie wiem czy będą pasowały po wybebeszeniu, ani czy mają odpowiednie parametry.

edit: Kupiłem od Fiata 500 - zobaczymy czy da się rozebrać i dopasować...

Ostatnia edycja:
Mikrofon do B&M dla 159 ma dwa kable: czarny i biały ;)
Ja kupiłem całą lampkę z mikrofonem za jakieś śmieszne pieniądze (bo niby lampka uszkodzona).

Ciekawostka- ja kupiłem całą wiązkę spod deski też za jakieś śmieszne 80zł i we wtyczce B&M były pozamieniane kable z USB :) Także sprawdźcie dokładnie całą wiązkę wg schematu z eLearn.

Jak sprawdzić jaka centralka potrzebna? w ePer wpisujemy VIN naszego samochodu i odnajdujemy centralkę w katalogu, spisujemy numer i wchodzimy na stronę: http://www.findpart.org/ i tam wpisujemy znaleziony nr centralki- wypluje nam wszystkie zamienniki itd.

Panie i Panowie, pełny sukces - założyłem kierownicę z przyciskami i dodałem Blue&Me. Wszystko działa, aktualizacja do wersji 5.6 również się udała. Zrobiłem kilka zdjęć podczas montażu, ale potwierdzam, że schemat z eLearna w zupełności wystarcza. Postaram się jak najszybciej przerzucić zdjęcia i dodać opis.

AirAjti i Kali_33 - wielkie podziękowania dla Was za pomoc!

EDIT (9.08):
Dwa dni temu dodałem instrukcję w dziale "Zrób to sam", ale jeszcze oczekuje w kolejce moderacji. Starałem się zebrać wszystkie istotne i praktyczne wskazówki, również zawarte w tym wątku. Jeśli będziecie mieli coś do dodania, piszcie proszę śmiało, jak tylko pojawi się instrukcja.

Ostatnia edycja:
Jest ktoś w stanie rozszyfrować piny drugiej kostki w centralce z navi? Nie wiem czy będę używał navi, bo potrzebuję też anteny z GPS, ale chciałbym przy okazji rozbebeszania konsoli od razu przygotować drugą kostkę.

I przy okazji - do czego są zielone i żółte złącza na tylnej ścianie centralki?

Ostatnia edycja:
Drodzy rodacy mam problem , zamontowałem sobie w sobote blue&me i nie działa :) telefon widzi blue&me przy skanowaniu bluetooth gniazdo usb się zapala lecz licznik nie chce migać co znaczy że komp nie widzi modułu sprawdziłem kilkanaście razy instalacje przedzwoniłem wszystkie kable no i wychodzi na to że wszystko jest okej , ale nie działa. Moduł zakupiłem na allegro dobierałem go po winie zar93900007082362 wyszło mi ze spasuje centralka o numerze 50512729 no ale niestety jest czarna dupa , macie jakieś sugestie gdzie jeszcze spróbować co sprawdzić ? bo już brakło mi pomysłów .
Dla ciekawostki dodam że do naszych 159 idealnie pasuje mikrofon z grande punto z 2007 roku ja kupiłem wraz z lampką za 9zł na allegro ( lampka z mikrofonem od punciaka charakteryzuje się tym iż wychodzi z niej czarny 10cm kabelek z wtyczką i żeby wyjąć z niej mic trzeba ją rozbić ale warto.

CIAMILL sprawdź połączenia B&M z CAN, tylko dwa kable ale może np. masz zamienione.

Amortyzatory
Powrót