• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Programowe usunięcie przepływomierza

franek89

Nowy
Auto
AR 156 1.9JTD 115KM '04
Witam, pisałem już w temacie Chip tuning - Mapy ale nie uzyskałem odpowiedzi...

ostatnio zauważyłem że szwankuje mi przepływka, a że nowa kosztuje ok 400zł to pomyślałem o jej programowym usunięciu, tak samo EGR (który mam zaślepiony). Czy taki zabieg można przeprowadzić on-line? tzn wysyłam komuś obeznanemu w temacie moją mapę, a on usuwa przepływomierz i EGR bez podnoszenia mocy, czy ma to w ogóle sens? Dodam że chciałbym trochę podnieść moc, ale to dopiero po zrobieniu zawieszenia, rozrządu i intercooler'a ...

I jeszcze jedno czy taki zabieg (usunięcie przepływomierza z ECU) nie wpływa negatywnie na pracę/moc silnika?

A skąd niby będzie ECU miało parametry czasu rzeczywistego?! Po odpięciu są podawane uśrednione dane do ECU i silnik chodzi w trybie awaryjnym więc nie wiem, jak sobie to wyobrażacie. Poza tym np u mnie gdy przepływomierz miał minimalnie zaniżone parametry przed ingerencją w mapę po "Chipie" ledwo 11KM przybyło. Zmiana na nowy (Bosch) dała 30KM i 45Nm.

Zgadza się.W moim aucie przepływomierz istnieje tylko fizycznie z wiszącą sobie wtyczusią.Wycięcie przepływki mozna zrobić na 2 sposoby: albo zadać mapę ze sztywnymi parametrami masy powietrza,albo posłużyć sie mapsensorem jako urządzeniem mierzącym masę powietrza.W moim przypadku poszlismy w drugą opcję.Największy problem to nie włączanie sie checu,tu Rogalotti poczarował i w tej chwili niczego nie mam na desce rozdzielczej.Jakie plusy? Takie ,że przepływka w naszych autach pada nadomiar często,tnie moc i moment.Ponoc przy robieinu softu,bez przepływki jest większa mozliwość wymodelowania map ,ale jak w praktyce to nie wiem.Tak czy siak,do końca żywotności auta masz spokój z tym ustrojstwem.Czy wycinka wpływa ujemnie na silnik? zdezydowanie nie.

Nie wiem czy online możesz coś takiego zrobić.Wystosuj zapytanie do tunera i wtedy się dowiesz.Na mój nos,to raczej jest to niemożliwe.

Acha,po wywaleniu przepływki i EGR seria pkazała 148km i 331Nm,sam soft to 171km i 374Nm,także odpowiednio wycięta przepływka może tylko pomóc,nigdy zaszkodzić.

Acha,po wywaleniu przepływki i EGR seria pkazała 148km i 331Nm... - bez przeplywki i egru to juz nie taka znowu seria ;)

Hehe ,racja, ale tak wyszło na hamownii ( to w odpowiedzi na zaniżenie parametrów przez przepływkę)

U mnie Cinek wyciął przepływkę, już ładne kilka tysięcy km temu i jest ok. Jedyne co się zmieniło to moc wzrosła o 7kM i moment o 13Nm, spalanie jest w normie, nie kopci, jeżeli są jakieś zmiany, to raczej na plus:)

Z tego co wiem, to stała mapa. Idąc dalej- mam zaślepiony EGR, MBC- doładowanie ustawione na 1,2 bara, więc dlaczego nie stała mapa? Po co sobie komplikować życie:) Cinek ostrzegał mnie, że przy gwałtownym depnięciu z niższych obrotów, może być mały "bąk" dymu, ale jak na razie nic takiego nie zauważyłem, a zdarzyło mi się już depnąć:)

wiec skoro da rade to zrobic w benzynce to jaki byłby tego koszt? bo domniemma ze w benzynce wolnossacej tez to dzie wykminic:P???

o to trzeba już pytać cinka i innych tunerów.. ale jeśli wyłączenie programowe zaworu egr to ok 450zł to myślę, że koszta zabawy z przepływką będą podobne.

Takie " wycięcie" to koszt podobny do kosztu nowego przepływomierza,chyba że robisz soft.W moim przypadku przy sofcie,taka usługa była za free.

Amortyzatory
Powrót