• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Programowanie Wtrysków

Auto
Alfa Romeo 156 2.4 jtd
Po wymianie wtrysku moja Bella pali tylko na 3 cylindy.wygląda na to że nowy wtrysk nie podaje paliwa?moje pytanie brzmi czy potrzebne jest kodowanie wtryskiwaczy?jeśli tak to jak to zrobić?

Bez kodowania powinno pracować od razu a z kodowaniem bardziej optymalnie. Oczywiście dotyczy to tylko JTD. W benzynie od strzała ma pracować.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Kodowanie jest potrzebne ale wtrysk nawet jak nie jest zakodowany to i tak powinien podawać paliwo [emoji3] kodowanie daje tylko to że wtrysk podaje odpowiednią dawkę a bez tego też pracuje

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Komputer pokazuje blad P270 a ma iskre a po odlaczeniu cewki nic sie nie zmienia.mam wrazenie że na chwile sie włacza a zaraz potdm sie znów odłacza ten 4 wtrysk

Ostatnia edycja:
Po wymianie wtrysku moja Bella pali tylko na 3 cylindy.wygląda na to że nowy wtrysk nie podaje paliwa?moje pytanie brzmi czy potrzebne jest kodowanie wtryskiwaczy?jeśli tak to jak to zrobić?
jaki masz motor? Który rocznik auta?

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

Wymiana przeprowadzona i wtryski pięknie działaja.Komputer nie pokazuje żadnych błedów a Bella nadal kopci (co prawda już mniej) na szaro i śmierdzi spalinami [emoji20]

Wysłane z mojego Tapatalka

Wymiana przeprowadzona i wtryski pięknie działaja.Komputer nie pokazuje żadnych błedów a Bella nadal kopci (co prawda już mniej) na szaro i śmierdzi spalinami [emoji20]

pewnie trzeba zrobic reset i po nim ponowną adaptację wtryskiwacza

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

A że tak zapytam jaki program najlepszy do tego i jak to zrobić bo ja zielona jestem [emoji23]

A że tak zapytam jaki program najlepszy do tego i jak to zrobić

Jeśli wymieniane były wtryskiwacze to było odłączane aku. Zresetowały się wszystkie sterowniki. Są samoadaptujące, więc nie ma procedur adaptacyjnych do niczego.

Wtryskiwacze się sprawdza i balansuje przed montażem, w Zakładzie, który ma aparat, albo robią to w fabryce. Nie trzeba ich programować ani kodować w JTS.

Ale jeśli chcesz, to możesz zrobić reset programem dowolnym dedykowanym dla Fiat/alfa/lancia == MES, FES, aOBD… zakładka regulacje.

Co do dymu, spalin, itd… i braku błędów, to może trzeba pojechać w takich warunkach, aby powstały.

Dym – nie wiem. Znam w sumie jeden rodzaj dymu, szary przy schodzeniu z powyżej 5k rpm. A i czarny przy dodaniu gazu gwałtownym, ale z jednym i drugim się uporałam. Warunki zarówno powstawania błędów, jak i dymu mają znaczenie.

Dla mnie za mało danych, na jakiekolwiek sugestie i ingenerencje na samochodzie zarówno w pierwszym poście, jak i ostatnim. Inaczej bym zrobiła, sprawdziłabym różne rzeczy, ale mam czym. Masz problemy również jakieś elektryczne, jak czytałam. Niekoniecznie muszą być bez związku. Trzeba obejrzeć ogólnie także samochód.

Amortyzatory
Powrót