Usystematyzuję troszeczkę:
1. Do centralnego jest osobna karta kodowa. Widziałem taką tylko raz w życiu u andrzeja, jak mu 2 lata temu na zlocie dłubałem przy centralnym. Jeśli nie wchodzi ci ten kod, to spróbuj nim się zalogować do immo, bo tam jest on potrzebny do kasowania błędów w AlfaOBD.
2. Programowanie pilotów działa, jak się ma kod, bo robiłem to w pkt.1

3. Najczęściej problem z centralnym polega na uszkodzeniu modułu pod tylną szybą. Jeśli centralny zachowuje się dziwnie np. reaguje tylko na otwieranie lub tylko na zamykanie, to uszkodzeniu uległ scalak w tym module. Niestety pomimo faktu, że kosztuje psie pieniądze, to ciężko go zdobyć. Symbolu niestety nie pamiętam, ale ktoś na forum go też podawał. Jak ostatnio takiego potrzebowałem, to był dostępny tylko u chinoli i to w paczkach po 100szt. Ja wyciągnąłem go w potrzebie chwili z jakiegoś taniego uniwersalnego modułu centralnego jaki miałem pod ręką.
4. Da się dołożyć do centralnego używany kluczyk. Są tylko 3 zastrzeżenia:
- posiadamy key code z pkt.1
- przy programowaniu musimy mieć pod ręką wszystkie kluczyki, których chcemy używać
- nie da się ponownie zaprogramować kluczyka, który z danej centralki został usunięty lub raczej zastrzeżony. Centralka ma pojemność 8 kluczyków i tyle możemy max zaprogramować. Niestety zastrzeżone kluczyki zajmują miejsce w pamięci. Więc w skrajnej sytuacji, jakbyśmy zaprogramowali 8 kluczyków i je potem zastrzegli, to dupa zbita. Jest to do obejścia poprzez zgranie wsadu i wyczyszczenie, ale tego nie miałem okazji i potrzeby robić.
5. Nie da się zaprogramować używanego immo, ponieważ na etapie dopisywania transpondera Virgin do centralki, ta wysyła zwrotnie do pastylki kod, który jest tylko i wyłącznie jednokrotnie zapisywany.
Myslę, że pomimo późnej pory i zmęczenia wszystko co chciałem napisałem.
Jeśli długo nie odpisuję, to wybaczcie, ale dzielę czas pomiędzy rodzinę, pracę zawodową i działalność w warsztacie/garażu.
Naprzykład odczytaj kod pin immo z audi Odisem, lub vasem , albo zrób korektę licznika
Serwis nie ma potrzeby odczytywania tego ze sterowników, bo ma centralną bazę i dostęp do tych kodów. Brak możliwości robienia korekty licznika wynika z polityki firmy, która nie uznaje modyfikacji przebiegu w którąkolwiek stronę. Dokonuje po prostu zapisu w bazie i książce gwarancyjnej o wymianie licznika przy konkretnym przebiegu.