• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problemy z odpaleniem silnika po remoncie po kolizji rozrządu.

Tomaszk4

Nowy
Auto
Alfa 147 1.9 jyd
Witam was wszystkich i dziękuję za pomoc...
Mam duży problem, a mianowicie przykra sytuacja.
Strzelił mi rozrząd w 1.9 jtd 8v i po wykonaniu wszystkich czynności servisowych samochód nie odpala tylko strzela w dolot przy próbie odpalenia na plak-a (bez plaka tylko kręci
Co już zrobiłem:
-Kompletna naprawa głowicy (wymiana wszystkich zaworów itd.)
-Wymiana koła wałka rozrządu oraz koła wału (zerwane kliny)
-Kompletny nowy rozrząd firmy Ina
-Wadomo wszystkie nowe uszczelki.
-Nowe śruby głowicy
-Sprawdzony wałek rozrządu pod kątem skrzywienia
-Nowy czujnik ciśnienia dolatowania (Delphi)
Jutro dojdzie do mnie nowy czujnik położenia wałka rozrządu
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją albo ma pomysł co mogło pójść nie tak?
Dodam tylko jeszcze że rozrząd ustawiałem wspólnie z mechanikiem dwa razy (raz według znaków a drugi pierwszy tłok gmp oraz ustawienie wałka na zapłon i wychodzi to samo co na znakach )

Jeśli nie odpala na plaka tylko kicha w dolot to wygląda mi na rozrząd. Lub zawory. Sprawdź kompresję. Miałem już przypadki że zakład obróbki głowic zamontował np. za długie zawory. Popychacze wymieniałeś? Sprawdzałeś wysokości czy są takie same? Albo może jednak rozrząd jest źle ustawiony. Koła były identyczne?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Koła są identyczne. Rozrząd ma dwa znaki których nie sposób źle ustawić ale jutro z rana zrobię to jeszcze raz..
Glowica była już sprawdzana w zakładzie i jest wszystko ok. Więc jutro zmierzę kompresję.

Edit..
Rozrząd sprawdzony i jest ustawiony prawidłowo
Nowy czujnik położenia wałka nic nie zmienił..
Samochód dalej nie odpala. Do sprawdzenia jest jeszcze akumulator. Obecny nie ma siły zakręcić silnikiem więc to też trzeba sprawdzić ale nie ukrywam że zaczyna się wymienianie w ciemno..

Ostatnia edycja:
Luz zaworowy ustawiony płytkami czy wrzucone jakie były pod ręką przez mechanika?

Luz ustawiany przez zakład który naprawiał głowice.
Samochód przestał strzelać w dolot ale nadal nie odpala

A jak z tą kompresją? Sprawdzałeś w końcu czy jeszcze nie?

Dopiero w poniedziałek będę mieć sprzęt do tego niestety.
Ale dzisiaj wykluczyłem czujnik położenia wału.

To jest diesel. On do pracy potrzebuje tylko kompresji, powietrza i paliwa. Odpowietrzałeś wtryski? Napisz jak odpalasz. Ty psikasz plaka a ktoś kreci rozrusznikiem?

Ja kręcę kolega podaje plaka krótkimi seriami prosto w dolot

Tomaszek4 i jak z tą kompresja? Mierzyłeś?

Sprawa rozwiązana. Kompresja katalogowa..
Winowajcą był rozrusznik..
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.

Teraz pytanie regenerować czy szukać używanego?

Ostatnia edycja:
To Twój wybór, wiadomo. Ale ja zawsze wole regenerować. Masz wtedy jak nowy (oczywiście jeśli zakład jest rzetelny). Używka to zawsze używka, jakiś przebieg ma

Regeneruj. Ja regenerowalem w grudniu co prawda do TS'a ale dałem 350zl i jest zregenerowany na oryginalnych częściach Bosha, wymieniony szczotkotrzymacz, elektromagnes, bendix i tulejki. Dodatkowo został wypiaskowany i polakierowany przez co wygląda jak nówka, rok gwarancji na regenerację.

Witam was wszystkich i dziękuję za pomoc...
Mam duży problem, a mianowicie przykra sytuacja.
Strzelił mi rozrząd w 1.9 jtd 8v i po wykonaniu wszystkich czynności servisowych samochód nie odpala tylko strzela w dolot przy próbie odpalenia na plak-a (bez plaka tylko kręci
Co już zrobiłem:
-Kompletna naprawa głowicy (wymiana wszystkich zaworów itd.)
-Wymiana koła wałka rozrządu oraz koła wału (zerwane kliny)
-Kompletny nowy rozrząd firmy Ina
-Wadomo wszystkie nowe uszczelki.
-Nowe śruby głowicy
-Sprawdzony wałek rozrządu pod kątem skrzywienia
-Nowy czujnik ciśnienia dolatowania (Delphi)
Jutro dojdzie do mnie nowy czujnik położenia wałka rozrządu
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją albo ma pomysł co mogło pójść nie tak?
Dodam tylko jeszcze że rozrząd ustawiałem wspólnie z mechanikiem dwa razy (raz według znaków a drugi pierwszy tłok gmp oraz ustawienie wałka na zapłon i wychodzi to samo co na znakach )

Mam pytanie ile czasu Tobie zajęła cała ta naprawa ? robiłeś to sam ?

Amortyzatory
Powrót