• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Problemy elektryczno-mechaniczne

• Autor wątku Autor wątku Cegli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Cegli

Użytkownik
Auto
ALFA 147 1.6 TS, Alfa 166 3.0 V6 Ti, 166 2.4
Cześć, przychodzę z problemami elektryki w 166 FL 3.0 ze skrzynią zf.
Otóż wszystkie światełka wewnątrz (włącznie z bagażnikiem) nie świecą w ogóle, czasami auto nie chce się zamykać pomimo zamkniętych wszystkich drzwi (ryglują się 2 lub 3 zamki i auto się otwiera, albo czasami załapie 4 i się zamknie tak jak powinno), szyby czasami nie chcą się otwierać i zamykać, pod nogami pasażera jest woda (nie wygląda ani nie pachnie to na płyn chłodniczy), a skrzynia podczas manualnej jazdy z gazem w podlodze wyrzuca błąd (jazda spokojna nawet na trybie manulnym i błędu nie ma, sam znika). Czy te rzeczy mogą być ze sobą powiązane? od czego zacząć przy każdej z tych usterek.
W instrukcji nigdzie nie mogę znaleźć bezpieczników od oświetlenia wnętrza, woda nie mam pojęcia skąd się bierze w srodku, bo nigdzie z góry nie jest mokro tylko pod nogami pasażera.
Proszę o pomoc zanim wydam tysiące na nietrafione diagnoze mechaników.

Zacznij od modułu komfort, kurde nie pamiętam ale jakis bezpiecznik na pewno odpowiada za oświetlenie wnętrza. Spr w instrukcji....

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Jak mi moduł komfortu zdechł (czarna skrzynka w bagażniku po stronie pasażera z dwiema szerokimi wtyczkami) to nie działało właśnie oświetlenie wnętrza, centralny zamek i elektryczne szyby.

Dzięki za odpowiedzi, zamawiam moduł na podmiankę, on jest plug&play?

Tak. Ale musisz zwrócić uwagę, aby był ten sam (gdzieś jeszcze się zdarzały niebieskie i one z tego co wiem nie pasują).

Dzięki za pomoc, moduł zamówiony i mam nadzieję, że problemy znikną :)

Cześć, wracam ponownie, po podmianie modułu to samo, raz na jakiś czas przy otwartych drzwiach na chwilke się wszystkie zaswiecą, ale po kilku sekundach gasną, co jeszcze mogę sam zrobić?

Ale one powinny gasnac, nie wiem po ilu ale w każdym aucie tak jest... Kwestia czasu...

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Jeśli raz na jakiś czas się zapala oświetlenie wnętrza to gdzieś uszkodzona wiązka, czy światło nie włączają się przy konkretnych drzwiach?

Najpierw to zlokalizuj ten przeciek/wyciek bo pewnie sterownik od skrzyni zalany i dlatego takie cyrki

To i ja wiem, tylko że na ostatnie 2 tygodnie jazdy raz się samoczynnie zapaliły wszystkie i zgasły.

- - - Updated - - -

Nie włączają się na żadnych drzwiach, światełka na podsufitce z przodu i z tyłu również.

- - - Updated - - -

Wiesz może od czego zacząć, żeby go zlokalizować?

Amortyzatory
Powrót