• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Problem

clucha

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito 135 KM 1,4 2010
Mam taki oto problem, w sumie od zakupu, tylko w zimie. Czasami gdy wrzucam wyższy bieg, auto traci zupełnie moc, można wbijać pedał gazu w podłogę i auto się po prostu toczy. Jednak, gdy wrzuci się znowu niższy bieg lub odpuści pedał i wciśnie ponownie, auto znowu jedzie normalnie. Ktoś się spotkał z czymś takim?

Kiedyś miałem podobnie w GP winny był przepływomierz.

a jakieś błędy występują? podpinałes kompa??

Może pedał gazu szwankuje, w sumie w MA nie ma przepustnicy więc możliwe że tu trzeba szukac przyczyny.

Ma przepustnicę.

ja takiej w eperze nie znalazłem ale może słabo szukałem. Ale tak poza tym to przecież główna idea Multiairu, że ilością powietrza steruje się bezpośrednio przez wznios zaworów ssących - po to jest moduł i całe to elektrohydrauliczne badziewie, sterujące zaworami.

Jest przepustnica. Był o tym wątek. Zresztą u mnie była wymieniana.

Polecam wykres. Niebieskie to przepustnica, zielone pedał gazu.
Reasumując, naciśnięcie pedału gazu otwiera do końca przepustnicę.

przepustnica.png

Ostatnia edycja:
Jest przepustnica. Był o tym wątek. Zresztą u mnie była wymieniana.

Polecam wykres. Niebieskie to przepustnica, zielone pedał gazu.
Reasumując, naciśnięcie pedału gazu otwiera do końca przepustnicę.

Pokaż załącznik 221933

No ale rolę przepustnicy pełni chyba moduł MA inaczej to nie miałoby sensu ? Wykres niczego nie dowodzi - to niebieskie na wykresie to nie jest przypadkiem ilość powietrza ?
Masz nr tej części, którą Ci wymienili jako rzekomą przepustnicę ?
może jest jakaś klapa odcinająca dopływ zupełnie coś jak klapa gasząca w dieslu którą też błędnie niektórzy nazywają przepustnicą ale wydaje mi się, że takiej typowej jak w innych benzynach to w MA nie ma.

W konwencjonalnych silnikach benzynowych, ilość oraz ciśnienie wtłaczanego powietrza kontrolowane są za pomocą przepustnicy. W systemie MultiAir ilość powietrza dodawanego przy stałej temperaturze i gęstości odbywa się dzięki bezpośredniemu i elastycznemu sterowaniu zaworami ssącymi.

Był o tym wątek wraz z numerem części.

Mam ten sam problem ale nie moge odkopac finalu sytuacji ktos pomoze odkopac watek lub po prostu podac nazwe numer czesci do wymiany

Pozdrawiam

Słuchajcie, bo ja mam taką ciekawostkę u siebie. Może to normalna rzecz, ale coś mnie lekko trapi. Objawy trochę podobne.

Problem dotyczy tylko zimnego samochodu. Po odpaleniu silnik pracuje równo, pokazując minimalnie ponad 1k rpm (stabilnie). I teraz sytuacja. Jadę po parkingu na dwójce i chcę utrzymać stałe 2k rpm. Autem zacznie lekko szarpać, ale tylko przy próbie utrzymania stałych obrotów. To tak jest po prostu na ssaniu czy jak? Generalnie po 100-200m nie ma tematu. Przy normalnej próbie jazdy nie ma problemu. Tylko w przypadku "toczenia się" ze stałą wartością obrotów czuć jakieś szarpanie i tylko na zimnym silniku.

Jadę po parkingu na dwójce i chcę utrzymać stałe 2k rpm. Autem zacznie lekko szarpać, ale tylko przy próbie utrzymania stałych obrotów. To tak jest po prostu na ssaniu czy jak? Generalnie po 100-200m nie ma tematu. Przy normalnej próbie jazdy nie ma problemu. Tylko w przypadku "toczenia się" ze stałą wartością obrotów czuć jakieś szarpanie i tylko na zimnym silniku.

U mnie jest tak samo, zawsze tak było, wystarczy jednak dodać trochę gazu, obstawiam ssanie i się nie przejmuje :)

U mnie jest tak samo, zawsze tak było, wystarczy jednak dodać trochę gazu, obstawiam ssanie i się nie przejmuje :)

W takim razie śpię spokojnie. To nie jest nawet irytujące, po prostu jakoś sam z siebie odkryłem taką przypadłość. Dzięki za odpowiedź!

P.S Pozbyłem się 99% dziwnych dźwięków w MiTo i w końcu mam jak trzeba. Jeden element przenosił mi dźwięki na cały kokpit, teraz jest cicho! :)

Amortyzatory
Powrót