• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Problem ze wspomaganiem- błąd C0074

Buyer85

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito
Witam

Chciałem zapytać czy ktoś spotkał się z taką usterką ze podczas jazdy wyłączało mu się elektryczne wspomagania kierownicy
Na komputerze wywala tylko jeden błąd : C0074 Żądany moment na kole kierownicy z CAN (moduł DST) / nieciągły.
Trochę poczytałem i na pewno mogę wyeliminować akumulator bo kupiłem nowy oraz sprawdziłem alternator , jest w stanie bdb.

Może ktoś doradzi gdzie szukać przyczyny? czy to czujnik skrętu czy też coś innego ?

Pozdrawiam Serdecznie
Łukasz
(Alfa Mito 1.4 78km 2011 r. )

Odepnij kostkę od pompy abs, zobacz jak wyglądają piny. Czasami samo odłączenie i podłączenie pomaga jak cos nie łączy.
Edit:
Jak nie pomoże to można też sprawdzić wtyczkę sterownika kolumny kierowniczej.
Teoretycznie blad sugeruje brak polaczenia miedzy abs a tym sterownikiem.

Ostatnia edycja:
Witam

Chciałem zapytać czy ktoś spotkał się z taką usterką ze podczas jazdy wyłączało mu się elektryczne wspomagania kierownicy
Na komputerze wywala tylko jeden błąd : C0074 Żądany moment na kole kierownicy z CAN (moduł DST) / nieciągły.
Trochę poczytałem i na pewno mogę wyeliminować akumulator bo kupiłem nowy oraz sprawdziłem alternator , jest w stanie bdb.

Może ktoś doradzi gdzie szukać przyczyny? czy to czujnik skrętu czy też coś innego ?

Pozdrawiam Serdecznie
Łukasz
(Alfa Mito 1.4 78km 2011 r. )

Udało się zdiagnozować usterkę?
W mojej mito wspomaganie wyłączyło się podczas manewrownia na parkingu do tego silnik nie reagował na pedał gazu.
Wspomaganie ruszyło kiedy na siłę przekręciłem kołem kierownicy.
Dodam, że mam do wymiany ten czujnik kąta skrętu bo czasem kiedy wł. zapłon to mam te słynne komunikaty o odłączniu wspomagania itd. Cofam zapłon ustawiam koło kierownicy w innej pozycji wł. zapłon i komunikatów nie ma. Narazie tak jeżdżę.
Czy ten czujnik ma wpływ na wył. wspomagania czy szukać innej przyczyny?
Akumulator nowy, alternator ładuje.

Problem z tym czujnikiem występuje w Grande Punto, trafia się też w Mito. Najczęstrza przyczyna zaniku wspomagania.

Problem z tym czujnikiem występuje w Grande Punto, trafia się też w Mito. Najczęstrza przyczyna zaniku wspomagania.

A to, że auto nie reagowało na gaz przy wyłączonym wspomaganiu. Silnik pracował równo tylko nie było reakcji na dodawanie gazu. W jaki sposób jest ustrojstwo połączone? Masz jakieś konkretne informacje w takiej sytuacji?
Czujnik będę musiał i tak wymienić bo poza tym auto sprawuje się bardzo dobrze.

Amortyzatory
Powrót